Αγρίνιο

Εκδρομές

Κυραβγένα
Έτσι λένε οι Αγρινιώτες το όρος Παναιτωλικό, το οποίο δεσπόζει βορειοανατολικά, στα σύνορα με την Ευρυτανία, 24,5 χλμ. από το Αγρίνιο. Είναι το τελευταίο βουνό της Ρούμελης, πριν από τον κάμπο του Αγρινίου, και διαθέτει καταφύγιο που διαχειρίζεται ο Ορειβατικός Σύλλογος Αγρινίου.

Τριχωνίδα
Το «πέλαγος» της Αιτωλίας είναι η λίμνη Τριχωνίδα. Στις όχθες της είναι χτισμένα πάνω από είκοσι χωριά με ωραιότατες ταβέρνες με φρέσκο ψάρι (η λίμνη φημίζεται για την αθερίνα της) και κρέατα. Αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους υδροβιότοπους της χώρας, με μήκος που φτάνει τα 51 χιλιόμετρα και το βάθος τα 58. Αξίζει να κάνετε το γύρο της λίμνης ακολουθώντας μια εξαιρετική διαδρομή συνολικού μήκους 70 χλμ. Στη βόρεια όχθη της Τριχωνίδας, κοντά στην Παραβόλα, δεσπόζουν επιβλητικά τα τείχη της αρχαίας πόλης Βουκάτιο (4ος αι. π.Χ.).
Λυσιμαχία
Σε απόσταση περίπου 2 χλμ. από την Τριχωνίδα βρίσκεται η λίμνη Λυσιμαχία ή λίμνη του Αγγελόκαστρου. Στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν και οι λίμνες Οζερός (ή Γαλίτσα), Αμβρακία και Βουλκαρία, που επίσης παρουσιάζουν ενδιαφέρον.
Αχελώος
Δείτε το περίφημο αρδευτικό φράγμα, πάνω από το οποίο η γέφυρα μήκους 1.600 μ. συνδέει την Αιτωλία με την Ακαρνανία, αλλά και το τεχνητό φράγμα των Κρεμαστών.

Αρχαία Στράτος
Πρωτεύουσα των αρχαίων Ακαρνάνων, ο Θουκυδίδης τη χαρακτηρίζει «πόλιν μεγίστη της Ακαρνανίας» και ο Πολύβιος «Στρατική». Στην περιοχή σώζεται μέρος των μεγαλόπρεπων τειχών της, ερείπια του ναού του Στρατίου Διός και το αρχαίο θέατρο της πόλης, χωρητικότητας περίπου 6.000 ατόμων, με θέα στον Αχελώο. Αν και σε όχι πολύ καλή κατάσταση, είναι το μεγαλύτερο σωζόμενο θέατρο στην Αιτωλοακαρνανία.
Αρχαιολογικός χώρος Καλυδώνος
Σημαντικότατο αιτωλικό ιερό, όπου λατρευόταν η Άρτεμη και ο Απόλλωνας. Στο ναό υπήρχε χρυσελεφάντινο άγαλμα της θεάς.

Βλοχός
Το φρούριο των Θεστιέων. Οχυρωματικό κάστρο στα βυζαντινά χρόνια, δόθηκε ως προίκα το 1294 στον Φίλιππο του Τάραντα. Από τους Τούρκους καταλήφθηκε το 1450, για να ερημωθεί στη συνέχεια. Σήμερα σώζονται υπολείμματα της οχύρωσής του. Η θέα από δω είναι πραγματικά εκπληκτική και οι ντόπιοι συμβουλεύουν να το επισκεφτείτε δειλινό.
Αρχαίο Θέρμο
Ήταν η έδρα της πανίσχυρης Αιτωλικής Συμπολιτείας του 4ου αι π.Χ. Αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους, με συμβολική αξία για τη σημερινή Ενωμένη Ευρώπη. Περπατήστε στα ερείπια του ναού του Θερμίου Απόλλωνα αλλά και στις εντυπωσιακές στοές.

banner
banner
Ταξίδια για κάθε στυλ