Αγόριανη

Εκδρομές

Άμφισσα
Η πρωτεύουσα του νομού Φωκίδας, μέσα στον ελαιώνα στα πόδια του κάστρου της Ωριάς. Επισκεφθείτε την και για τη γειτονιά με τα παλιά ταμπάκικα, το αρχαιολογικό μουσείο με εκθέματα από την ευρύτερη περιοχή, την Κεχαγιά, την πάνω πλατεία με το νεοκλασικό δημαρχείο και το ρετρό «Γυαλί καφενέ» (όπου γυρίστηκαν σκηνές για τον «Θίασο» του Θ. Αγγελόπουλου), και τη μητρόπολη με τις τοιχογραφίες του Παπαλουκά.
Βάργιανη
Από τα πιο γραφικά χωριά του Παρνασσού, με τρεχούμενα νερά, περιποιημένα πέτρινα σπίτια και όμορφη πλατεία, σε πλαγιά-εξώστη με θέα στην Γκιώνα και την πεδιάδα της Γραβιάς. Προετοιμαστείτε για ανηφορικό δρόμο με πολλές στροφές.
Βρετανικό νεκροταφείο Μπράλου
Τρία χιλιόμετρα από το σιδηροδρομικό σταθμό Μπράλου, πάνω στο δρόμο που συνδέει τη Λαμία με τη Γραβιά και την Άμφισσα, βρίσκεται η τελευταία (και πάντα φροντισμένη) «κατοικία» περίπου 100 στρατιωτών του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, πολλοί από τους οποίους, ωστόσο, χάθηκαν εξαιτίας της επιδημίας γρίπης το 1918.
Βυζαντινό μοναστήρι Παντάνασσας (Πανάσσαρη)
Χτισμένο το 1517 μ.Χ. έχει πανέμορφες αγιογραφίες αλλά και εξαιρετική θέα στον κάμπο της Γραβιάς. Έρχεστε από τη Γραβιά ακολουθώντας άνετο χωματόδρομο 4 χιλιομέτρων.
Γαλαξίδι
Κουκλίστικο λιμάνι, σαν σε νησί, διατηρεί τις μνήμες της αλλοτινής ακμής του στα πανέμορφα καπετανόσπιτα, στο Ναυτικό Μουσείο και στις δύο μεγάλες του εκκλησίες, τον Αϊ-Νικόλα με το περίτεχνο ξυλόγλυπτο τέμπλο και την Αγία Παρασκευή. Περπατήστε ανάμεσα στα αρχοντικά και κατηφορίστε στην παραλία μέχρι την αντικρινή πευκόφυτη Πέρα Πάντα.
Γραβιά
Κωμόπολη-πέρασμα στο δρόμο Άμφισσας-Λαμίας, στην πεδιάδα που ανοίγεται ανάμεσα σε Παρνασσό, Οίτη και Καλλίδρομο. Στην ιστορική μάχη που έγινε στο –αναστυλωμένο και επισκέψιμο– χάνι της στις 8 Μαΐου του 1821 ο Ανδρούτσος και οι άλλοι καπεταναίοι της περιοχής απώθησαν τις δυνάμεις του Ομέρ Βρυώνη.
Δελφοί
Διάσημη στον αρχαίο ελληνικό κόσμο χάρη στο ξακουστό μαντείο της, η κωμόπολη των Δελφών, στις υπώρειες του Παρνασσού, εξακολουθεί να προσελκύει επισκέπτες από κάθε γωνιά του κόσμου για τον αρχαιολογικό χώρο με τα ιερά του Απόλλωνα και της Αθηνάς καθώς και για το σημαντικό αρχαιολογικό μουσείο της.
Ιτέα
Ήσυχη παραλιακή κωμόπολη στις όχθες του Κορινθιακού. Έχει μεγάλη προκυμαία, ό,τι πρέπει για περιπάτους, καφέ και ψαροφαγία στη λιακάδα.
Μονή Προφήτη Ηλία
Μεταξύ Χριστού και Δελφών, σε σημείο που δεσπόζει πάνω από τον ελαιώνα, αποτελεί το ιστορικό σημείο εκκίνησης της Επανάστασης του ’21 στη Ρούμελη. Ενδιαφέρον το ξυλόγλυπτο τέμπλο του ναού της που έχει φιλοτεχνηθεί από τον Μετσοβίτη γλύπτη Αναστάσιο Μόσχο.
Μονοπάτι Ε4
Το ευρωπαϊκό πεζοπορικό μονοπάτι Ε4 περνάει και από την Αγόριανη. Μέσα από μια ευχάριστη και ιδανική για αρχάριους διαδρομή, η οποία διασχίζει το ελατοδάσος στον πυρήνα του Εθνικού Δρυμού του Παρνασσού, θα φτάσετε στο Κωρύκειο άντρο (το σπήλαιο που σύμφωνα με τον Παυσανία ήταν αφιερωμένο στη λατρεία του Πάνα και των Νυμφών) και κατόπιν στους Δελφούς.
Πολύδροσο (ή Σουβάλα)
Αναπτυσσόμενο τουριστικά κεφαλοχώρι ανάμεσα στις πηγές του βοιωτικού Κηφισού και στους πρόποδες του Παρνασσού. Κλασικό σημείο συνάντησης η πλατεία με τις ρουστίκ ταβέρνες. Σε απόσταση 2 χλμ. δυτικά βρίσκεται ο βυζαντινός σταυροειδής ναός της Παλαιοπαναγιάς (αλλιώς Μαυρομαντήλα ή Αγία Ελεούσα), οι πηγές και τα ερείπια αρχαίου ιερού (ίσως των Χαρίτων).
Πάνω Σουβάλα
Αραιοχτισμένος οικισμός μέσα σε όμορφο πευκοδάσος, προσφέρεται για μια χαλαρή βόλτα. Σ’ αυτή τη βουνίσια αγκαλιά έμεναν αρχικά οι κάτοικοι της Σουβάλας (Πολύδροσο), πριν ο καταστροφικός σεισμός του 1870 τους οδηγήσει να μετακινηθούν στο σημερινό χωριό, πιο κάτω προς την πεδιάδα.
Vagonettο - Μεταλλευτικό Πάρκο Φωκίδας
Μοναδικό στο είδος του στην Ελλάδα, το θεματικό πάρκο παρουσιάζει τους χώρους λειτουργίας του μεταλλείου βωξίτη στην Γκιώνα, μέσα από μια βιωματική περιήγηση στην παλιά στοά 850 αλλά και με εκθέσεις μεταλλευτικής

banner
banner
Ταξίδια για κάθε στυλ