Ανώγεια

Εκδρομές

Ψηλορείτης
Προσφέρεται για εξορμήσεις φυσιολατρικού ενδιαφέροντος. Ορειβατικοί σύλλογοι οργανώνουν εκδρομές σε διάφορα σημεία του βουνού αλλά και αναβάσεις στην κορυφή του, όπου βρίσκεται και το πετρόχτιστο εκκλησάκι του Τιμίου Σταυρού.
Ορειβατικό Καταφύγιο
Έπειτα από συνεννόηση με το δήμο, μπορείτε να επισκεφτείτε και να διανυκτερεύσετε στο ορειβατικό καταφύγιο που βρίσκεται πάνω στη διαδρομή του ευρωπαϊκού ορειβατικού μονοπατιού Ε4, στη θέση Τρυγιόδω.
Τρύπα του Σφεντόνη
Στην περιοχή υπάρχουν πολλά και ανεξερεύνητα σπήλαια για τους λάτρεις της σπηλαιολογίας, με μόνο επισκέψιμο το σπήλαιο Τρύπα του Σφεντόνη, με τον σπάνιο και εντυπωσιακό σταλακτιτικό διάκοσμο. Βρίσκεται στο γειτονικό χωριό Ζωνιανά.
Οροπέδιο Νίδας
Το οροπέδιο βρίσκεται σε υψόμετρο 1.400 μ. περίπου στο κέντρο του Ψηλορείτη. Σύμφωνα με τη μυθολογία εκεί η θεά Δήμητρα ερωτεύτηκε το θνητό Ιασίωνα. Είναι εντελώς επίπεδο και φιλοξενεί παλιά αναστυλωμένα πέτρινα Μητάτα, χώρους που χρησιμοποιούν οι κτηνοτρόφοι της περιοχής για να μένουν και να εκτελούν τυροκομικές εργασίες κάποιες εποχές του χρόνου.
Ιδαίον Άντρο
Σε υψόμετρο περίπου 1.500 μ. βρίσκεται το Ιδαίον Άντρο, η σπηλιά όπου λέγεται ότι ανατράφηκε ο Δίας. Οι ανασκαφές απέδειξαν ότι ήταν χώρος μινωικής λατρείας, η οποία αναβίωσε κατά τους ελληνιστικούς και τους ρωμαϊκούς χρόνους, ενώ έφεραν στο φως χάλκινα και πήλινα ειδώλια, ασπίδες, όπλα, κοσμήματα κ.ά., τα οποία φυλάσσονται στο Αρχαιολογικό Μουσείου Ηρακλείου.
Αστεροσκοπείο Σκίνακα
Βρίσκεται στον Ψηλορείτη, στη θέση Σκίνακας, έξω από τα Ανώγεια. Είναι στελεχωμένο από την ομάδα Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας. Σε προκαθορισμένες ημερομηνίες και ώρες το Αστεροσκοπείο ανοίγει για το κοινό, συμβουλευτείτε το skinakas.physics.uoc.gr/.

banner
banner
Ταξίδια για κάθε στυλ