Ορεινή Παρνασσίδα

Τι να δείτε

Αθανάσιος Διάκος
Από τα πιο γνωστά χωριά της ορεινής Φωκίδας, στις πλαγιές των Βαρδουσίων, ζωσμένο από έλατα, πλατάνια, βελανιδιές και καστανιές. Κλασικό στέκι για περιηγητές και ορειβάτες, οι ταβέρνες-ψησταριές στη γραφική πλατεία του.

Εθνικός Δρυμός Οίτης
Προσβάσιμος μέσα από ένα δίκτυο χωματόδρομων και μονοπατιών, γοητεύει την άνοιξη όταν ανθίζουν τα ονομαστά αγριολούλουδα της Οίτης. Στον πυρήνα του έχουν καταγραφεί περισσότερα από 1.200 είδη φυτών – το 1/5 της ελληνικής χλωρίδας φιλοξενείται εδώ. Κλασικά σημεία-προορισμοί: το μεγάλο ξέφωτο στις Λιβαδιές με τη Βρύση του Καλόγερου και τις μικρές βουνίσιες λίμνες, και οι Καταβόθρες.

Καστριώτισσα
Γραφικό πετρόχτιστο χωριό, αμφιθεατρικά χτισμένο στα 1.260 μ. στην Οίτη (το μεγαλύτερο υψόμετρο απ’ όλα τα χωριά της Παρνασσίδας), με θέα στα Βαρδούσια και την Γκιώνα. Ωραίο σημείο για ριλάξ η πλακόστρωτη πλατεία με τον πλάτανο, όπου λειτουργούν cafes, ταβέρνα και ξενοδοχείο.

Καταρράκτης Κρέμασης
Όμορφος καταρράκτης που καταλήγει σε παραπόταμο του Μόρνου, ακριβώς πάνω στο δρόμο που οδηγεί στη Στρώμη, λίγο πριν το χωριό.

Μαυρολιθάρι
Το κεφαλοχώρι-πρωτεύουσα του καποδιστριακού Δήμου Καλλιέων, σε υψόμετρο 1.140 μ. στην Οίτη, με μεγάλη πλατεία και τουριστικές υποδομές.

Πανουργιάς
Γενέτειρα ονομαστών καπεταναίων του ’21 αλλά και το χωριό με την ωραιότερη θέα στην οροσειρά και στις ελατόφυτες πλαγιές της Γκιώνας. Καλύτερα photo stops: από το ύψωμα Σταυρός και τη θέση Φίλιππα, αλλά και από τη θέση Βρύζες, δυόμισι χιλιόμετρα πριν από το χωριό, στον κεντρικό δρόμο-διάσελο μεταξύ Γκιώνας και Οίτης. Στα πόδια του Πανουργιά, πλάι στο ποταμάκι που κατηφορίζει προς τη Στρώμη και τον Μόρνο, υπάρχει παλιός νερόμυλος.

Πυρά Ηρακλέους
Τοποθεσία στην Οίτη όπου, σύμφωνα με το μύθο, λυτρώθηκε ο Ηρακλής από το δηλητηριασμένο χιτώνα της Διηάνειρας πάνω στην πυρά και έγινε ημίθεος από τον Δία. Στο χώρο σώζονται ερείπια αρχαίου δωρικού ναού.

Στρώμη
Μικρό παλιό χωριό, χτισμένο σε ελατόφυτη πλαγιά στα ριζά της Γκιώνας και στις όχθες του Βουρλόρεμα, παραπόταμου του Μόρνου.

Συκιά
Μικρό χωριό σε υψόμετρο 800 μ., θα το πετύχετε στη… σκιά τη μεγαλύτερη διάρκεια της μέρας, καθώς απλώνεται στα ριζά του βουνού, πάνω από ένα συγκρότημα μεγάλων σπηλιών και κάτω από την Πλάκα την εντυπωσιακή ορθοπλαγιά της Γκιώνας.

banner
banner
Ταξίδια για κάθε στυλ