Νότος Χανίων

Τι να δείτε

Μονή Χρυσοσκαλίτισσας
Η προφορική παράδοση αναφέρει πως τα 90 σκαλιά στην κορυφή της μονής είναι φτιαγμένα από χρυσό, αλλά μπορεί να το δει μόνο όποιος είναι αναμάρτητος. Πολύ κοντά στο Ελαφονήσι (5 χιλιόμετρα και 75 από τα Χανιά), χτισμένη σε βράχο ύψους 35 μ., έχει απίστευτη θέα στο Λιβυκό. Το δίκλιτο καθολικό της εκκλησίας είναι αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου και την Αγία Τριάδα και λέγεται ότι η ασημένια εικόνα της Κοίμησης στο προσκυνητάρι, φτιάχτηκε πριν από 1.000 χρόνια.

Ναός Σωτήρος Χριστού
 Η βυζαντινή εκκλησία στο χωριό Τεμένια (62 χιλιόμετρα από τα Χανιά) χτίστηκε το 14ο αιώνα κι έχει σπουδαία αρχιτεκτονική και τοιχογραφίες. Στο χωριό υπάρχουν ιαματικές πηγές και ένα, πρόσφατα ανακαινισμένο, υδροθεραπευτήριο.

Αρχαία Λισσός
Περπατώντας από τη Σούγια και διασχίζοντας το φαράγγι του Σελίνου, μέσω του ευρωπαϊκού μονοπατιού E4, θα φτάσετε στην αρχαία πόλη της Λισσού η οποία άκμασε στην ελληνιστική, ρωμαϊκή και βυζαντινή εποχή και ήταν διάσημη για το Ασκληπιείο της (αρχαίο υδροθεραπευτήριο). Σώζονται κάποια τμήματά της, κυρίως από τα χρόνια της ρωμαιοκρατίας. Οι ανασκαφές αποκάλυψαν εντυπωσιακά ψηφιδωτά δάπεδα, τάφους της ρωμαϊκής εποχής αλλά και απομεινάρια από το θέατρο και το υδραγωγείο της πόλης. Πολλά από τα ευρήματα φιλοξενούνται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων.

Μουσείο Ακριτών της Ευρώπης
Δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού Προγράμματος ΑCRINET στην Παλαιόχωρα και είναι ένα διευρωπαϊκό Μουσείο καθώς για τη δημιουργία του συνεργάστηκαν επιστημονικοί και άλλοι φορείς από την Ελλάδα, τη Γαλλία, την Ισπανία, την Ιταλία και τη Βουλγαρία. Το μουσείο αναφέρεται στη Βυζαντινή περίοδο και στη ζωή των Ακριτών και αναδεικνύει το πολυπολιτισμικό περιβάλλον της  Ευρώπης.

Πολεμικό Μουσείο Ασκύφου
Στο ιδιωτικό μουσείο του Γεωργίου Ανδρέα Χατζηδάκη στον οικισμό Καρές θα δείτε πολεμικό υλικό από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο: τουφέκια, οβίδες, βόμβες βυθού, κανόνι, γερμανική μοτοσικλέτα, ρούχα Βρετανού πιλότου κ.ά. αλλά και από παλιότερες  εποχές.

banner
banner
Ταξίδια για κάθε στυλ