Χωριά Πωγωνίου

Τι να δείτε

Μονή Άβελ
Κοντά στο χωριό Βήσσανη, είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Το καθολικό της είναι μονόχωρη βασιλική (1770), με νάρθηκα και ψηλό τρούλο, ενώ διαθέτει τοιχογραφίες που σώζονται σε καλή κατάσταση κι επιχρυσωμένο τέμπλο.
Λαογραφικά Μουσεία
Στο ακριτικό χωριό της Πωγωνιανής θα βρείτε ένα ενδιαφέρον λαογραφικό μουσείο με οικιακά σκεύη, υφαντά, αργαλειό, τοπικές φορεσιές, γεωργικά και κτηνοτροφικά εργαλεία αλλά και φωτογραφίες από τα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ού αιώνα. Επίσης, στο παλιό σχολείο του χωριού Μερόπη στεγάζεται σήμερα το Κέντρο Πολιτιστικής Αναφοράς με πλούσιο λαογραφικό υλικό.
Δελβινάκι
Χτισμένο σε δασώδη περιοχή, είναι ένα παραδοσιακό χωριό που παραμένει αναλλοίωτο στο χρόνο, με παραδοσιακούς ξενώνες και ταβέρνες. Αξίζει να το δείτε από το λόφο όπου βρίσκεται η εκκλησία του Αϊ-Γιάννη και να επισκεφθείτε τη λίμνη Ζαραβίνα.
Ωραιόκαστρο
Βρίσκεται κοντά στις πηγές Γκλάβας, όπου σχηματίζεται ένας από τους κύριους παραπόταμους του Καλαμά, ο ποταμός Γορμός. Ο ναός του Αγίου Αθανασίου υποδέχεται τους επισκέπτες, ενώ λίγο πιο κάτω θα δείτε το πέτρινο δίτοξο κατωγέφυρο του χωριού, το οποίο χτίστηκε το 1889. Αξίζει να κάνετε μια βόλτα και μέχρι τον –κρυμμένο σε πυκνή βλάστηση– καταρράκτη στη θέση Δέση.
Κεφαλόβρυσο
Ζωντανό χωριό, αποτελεί το οικονομικό κι εμπορικό κέντρο της περιοχής. Εδώ βρίσκεται από το 1979 και η Μεταλλουργική Βιομηχανία Ηπείρου Α.Ε., ένα υψηλής τεχνολογίας μεταλλουργικό εργοστάσιο, όπου έχουν κατασκευαστεί και πολλά ευρω-κέρματα.
Κάτω Μερόπη
Πανέμορφα πέτρινα σπίτια σκορπισμένα σε μια απότομη πλαγιά, σε υψόμετρο 750 μ., έχουν μείνει να θυμίζουν παλιότερες εποχές, αφού πλέον το χωριό μοιάζει σαν ερειπωμένο – διαθέτει όμως ένα αξιόλογο τυροκομείο.
Παλαιόπυργος
Από εδώ αξίζει να ακολουθήσετε τη διαδρομή μέχρι το πέτρινο τοξωτό γεφύρι Γκρέτση, τους δύο νερόμυλους και τη νεροτριβή, που έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα μνημεία. Καλό θα ήταν να πάτε με κάποιον γνώστη καθώς η πρόσβαση δεν είναι και η πλέον εύκολη.
Δολό
Χωριό για πολλές φωτογραφίες, όπου λειτουργεί και αγροτουριστικό συγκρότημα. Δείτε τις περίτεχνες αγιογραφίες της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου. Από εδώ περνάει και ο ποταμός Κουβαράς με το ομώνυμο φαράγγι, το οποίο μπορείτε να διασχίσετε ακολουθώντας το μονοπάτι που περνάει από τοξωτά γεφύρια και νερόμυλους.
Βασιλικό
Η Ιστορία του χάνεται μέσα στα χρόνια, καθώς εδώ γεννήθηκε το 1886 ο οικουμενικός πατριάρχης Αθηναγόρας Α΄, το πατρικό σπίτι του οποίου έχει διαμορφωθεί σήμερα σε μουσείο. Η πλατεία είναι από τις πιο όμορφες της περιοχής, ενώ η Μονή Υπαπαντής διαθέτει σημαντικές εικόνες του 19ου αιώνα.

banner
banner
Ταξίδια για κάθε στυλ