Χωριά Ασπροποτάμου

Τι να δείτε

Ιερά Μονή Τιμίου Σταυρού Δολιανών
Μια σπάνια αρχιτεκτονικά εκκλησία ξεπροβάλλει μέσα από πυκνά ελατοδάση και εντυπωσιάζει με τους 13 της τρούλους. Κοντά στην κοινότητα Κρανιά, η τρίκλιτη αυτή βασιλική που χτίστηκε στα τέλη του 18ου αι. έχει χαρακτηριστεί ως διατηρητέο μνημείο από το υπουργείο Πολιτισμού.
Μοναστήρι Παναγίας Γαλακτοτροφούσας
Ακριβώς μετά το χωριό Ανθούσα, το μοναστήρι αυτό, χτισμένο το 1799, αποτελούσε τόπο συνάντησης των κτηνοτρόφων της περιοχής και χρησιμοποιούνταν ως χάνι από τους ταξιδιώτες. Σήμερα υπάρχει πλέον μόνο το καθολικό της μονής.
Δρακόλιμνη Βερλίγκα
Στο όρος Λάκμος ή Περιστέρι (2.295 μ.), η αλπική αυτή λίμνη αποτελεί αγαπημένο προορισμό των ορειβατών. Ιδανική εποχή για να την επισκεφτεί κανείς είναι οι ανοιξιάτικοι μήνες.
Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης
Στην τοποθεσία Τρία Ποτάμια θα κάνετε μια στάση για να πάρετε χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με την περιοχή.
Χαλίκι
Χωριό που σου αποκαλύπτεται μόνο αν περπατήσεις στα λιθόστρωτα δρομάκια του, με μια πανέμορφη πλατεία όπου βρίσκεται και ο ναός της Αγίας Παρασκευής (1725). Χαρακτηρισμένος παραδοσιακός οικισμός, με πέτρινα αρχοντικά και γεφύρια, άφθονα νερά και την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου ανάμεσα στα αξιοθέατα.
Ανθούσα
Χωριό-παραδοσιακός οικισμός, με το γεφύρι του Μίχου, από τα σημαντικότερα στην περιοχή, και το αρχοντικό Παπαστεργίου, λιθόκτιστο οικοδόμημα του 1877 που έχει ανακηρυχθεί μνημείο της νεότερης ιστορίας.
Κρανιά
Στα 1.150 μ., αυτό το όμορφο χωριό υπήρξε κέντρο παραγωγής και εμπορίας μάλλινων υφασμάτων, ενώ σήμερα είναι περισσότερο γνωστό για την παραγωγή πέστροφας. Ο Κρανιώτικος ποταμός, παραπόταμος του Ασπροποτάμου, αποτελεί μοναδικό βιότοπο για τις πέστροφες. Ο ναός του Τιμίου Σταυρού, μνημείο σπάνιας αρχιτεκτονικής αξίας, βρίσκεται λίγο έξω από το χωριό.

banner
banner
Ταξίδια για κάθε στυλ