Τήλος

Τι να δείτε

Άγιος Παντελεήμονας
Πέτρινο μοναστήρι σε ρεματιά, με μοναδική θέα στο Αιγαίο. Χτίστηκε το 1470 και διαθέτει βοτσαλωτά δάπεδα, παλιές τοιχογραφίες και αυλές όπου κυκλοφορούν ελεύθερα ζώα. Είναι ο πολιούχος του νησιού και γιορτάζει με μεγάλο πανηγύρι στις 26-27/7.
Λιβάδια
Το λιμάνι με την ομώνυμη παραλία και τον πιο αναπτυγμένο τουριστικά οικισμό του νησιού. Στην κορυφή του ορεινού όγκου πάνω από το χωριό δεσπόζει το Κάστρο της Αγριοσυκιάς.
Κάστρο Μεγάλου Χωριού
Χτισμένο πάνω σε αρχαία ερείπια στην κορυφή του λόφου ακριβώς πάνω από το Μεγάλο Χωριό, είναι προσβάσιμο από μονοπάτι (εικοσάλεπτη διαδρομή) και χαρίζει μοναδική πανοραμική θέα στην κοιλάδα και την παραλία Έριστο αλλά και το ψαροχώρι του Αγίου Αντωνίου.
Μεγάλο Χωριό
Η γοητευτική πρωτεύουσα του νησιού σκαρφαλωμένη στις πλαγιές του λόφου του Αγίου Στεφάνου, κάτω από τα ερείπια του κάστρου. Δείτε το μικρό μουσείο που φιλοξενεί ευρήματα από το σπήλαιο Χαρκαδιό και την εκκλησία του Ταξιάρχη και ανηφορίστε το μονοπάτι μέχρι το επιβλητικό κάστρο για τη θέα στον κάμπο, στην Έριστο και στον Άγιο Αντώνιο.
Έκθεση νάνων ελεφάντων
Στη μικρή συλλογή που στεγάζεται κάτω από το δημαρχείο, στον κεντρικό δρόμο του Μεγάλου Χωριού, παρουσιάζονται δύο σκελετοί νάνων ελεφάντων και φωτογραφικό υλικό από τις ανασκαφές στο σπήλαιο Χαρκαδιό καθώς και νεκροκεφαλές από το αρχαίο νεκροταφείο του Αγίου Αντωνίου.
Εκκλησία Ταξιάρχη
Ο κεντρικός ναός του Μεγάλου Χωριού, με δυτικές επιρροές στην αρχιτεκτονική και βοτσαλωτά δάπεδα. Οι ασημωμένες εικόνες προέρχονται από τον Ταξιάρχη του Κάστρου, ενώ το χρωματιστό ξυλόγλυπτο τέμπλο κατασκευάστηκε από Σμυρνιούς μαστόρους.
Μικρό Χωριό
Εγκαταλειμμένο εδώ και δεκαετίες, στο μεσαιωνικό χωριό θα περιηγηθείτε ανάμεσα στα χαλάσματα μέχρι την κατάλευκη εκκλησία Θεοτόκισσας. «Ζωντανεύει» τις νύχτες του καλοκαιριού, αφού σε ένα από τα παλιά σπίτια του λειτουργεί μπαρ, αλλά και στο πανηγύρι της Παναγίας.
Σπήλαιο Χαρκαδιό
Έκανε την Τήλο διάσημη στους… παλαιοντολόγους, καθώς βρέθηκαν εδώ οστά νάνων ελεφάντων που χρονολογούνται πριν από 50.000 χρόνια αλλά και ακόμη προγενέστερα οστά ελαφιών και νεολιθικά εργαλεία. Δεν είναι επισκέψιμο εσωτερικά, αλλά ορισμένα εκθέματα παρουσιάζονται στο μουσείο στο Μεγάλο Χωριό.

Ταξίδια για κάθε στυλ