Τζουμέρκα

Τι να δείτε

Ναός των Γενεθλίων της Θεοτόκου
Ή Κόκκινη Εκκλησιά (1281), βρίσκεται στο Παλαιοχώρι, λίγο πριν από το Βουργαρέλι. Αποτελεί σημαντικό δείγμα της βυζαντινής ναοδομίας ολόκληρης της Ελλάδας.
Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου
Βρίσκεται στο Βουργαρέλι. Εδώ κηρύχτηκε η επανάσταση εναντίον των Τούρκων στην περιοχή των Τζουμέρκων. Στο εσωτερικό του ναού θα δείτε τοιχογραφίες του 1714 κι ένα ξυλόγλυπτο τέμπλο.
Μονή Κηπίνας
Το πιο εντυπωσιακό μοναστήρι της περιοχής, μοιάζει να φωλιάζει μέσα στους βράχους, στην είσοδο σπηλιάς στο φαράγγι του Καλαρίτικου ποταμού, κοντά στο χωριό Καλαρίτες.
Σπήλαιο Ανεμότρυπα
Κοντά στα Πράμαντα, ανακαλύφτηκε το 1960. Πρόκειται για την κοίτη υπόγειου ποταμού, του οποίου η στάθμη έχει διαφοροποιηθεί τρεις φορές.
Γέφυρα της Πλάκας
Στην περιοχή υπάρχουν πολλά γεφύρια, αλλά αυτό είναι το πιο εντυπωσιακό (1866), καθώς είναι το μεγαλύτερο πέτρινο μονότοξο γεφύρι της χώρας. Πάνω στον Άραχθο ποταμό, μέχρι το 1913 αποτελούσε σύνορο μεταξύ του ελληνικού και του τουρκικού κράτους.
Λοιπά αξιοθέατα
Το Λαογραφικό Μουσείο του Παντελή Καράλη στην Κυψέλη, η τεχνητή λίμνη Πουρναρίου, το πέτρινο γεφύρι της Πολιτσάς, το μοναστήρι της Τσούκας κοντά στο χωριό Λάζαινα, η εκκλησία του Αγίου Νικολάου στους Καλαρίτες, το μοναστήρι της Βύλιζας κοντά στο Ματσούκι, οι καταρράκτες τόσο στο χωριό Καταρράκτης όσο και στα Θεοδώριανα (καταρράκτες της Σούδας) είναι ακόμη μερικά από τα αξιοθέατα της περιοχής.

banner
banner
Ταξίδια για κάθε στυλ