Σπάρτη

Τι να δείτε

Αρχαιολογικό Μουσείο
Το πρώτο ελληνικό μουσείο που χτίστηκε σε επαρχιακή πόλη. Τα εκθέματά του χρονολογούνται από τα αρχαϊκά ως τα ρωμαϊκά χρόνια και προέρχονται από τους αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής, όπως το Ιερό της Ορθίας Αρτέμιδος και της Χαλκιοίκου Αθηνάς, καθώς και από τις ανασκαφές της Πελλάνας και των Αμυκλών.
Κουμαντάρειος Πινακοθήκη
Πρόκειται για παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης που ιδρύθηκε το 1982 και στεγάζεται σε ένα όμορφο νεοκλασικό κτίριο. Εδώ μπορείτε να δείτε τη μόνιμη έκθεση που περιλαμβάνει ελαιογραφίες Δυτικοευρωπαίων ζωγράφων από τα τέλη του 16ου ως τις αρχές του 20ού αιώνα, καθώς και έργα από τις συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης στις περιοδικές εκθέσεις που διοργανώνει.
Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού
Ενδιαφέρον και καλοστημένο, μέλος του δικτύου μουσείων του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς. Στον επάνω όροφο της έκθεσης παρουσιάζεται η ιστορία της ελιάς και του λαδιού από την αρχαιότητα, αλλά και η σημασία τους σε πολλούς τομείς της ζωής, ενώ στον κάτω όροφο η εξέλιξη των ελαιοτριβείων στη χώρα μέσα από εκθέματα όπως ένα ζωοκίνητο ελαιοτριβείο από τη Λευκάδα.
Ακρόπολη Σπάρτης
Τα σημαντικότερα μνημεία του αρχαιολογικού χώρου είναι το Ιερό της Χαλκιοίκου Αθηνάς, το αρχαίο θέατρο της Σπάρτης, το λεγόμενο κυκλικό οικοδόμημα, λείψανα καταστημάτων καθώς και μιας Βασιλικής των μέσων βυζαντινών χρόνων.
Ιερό Ορθίας Αρτέμιδος
Ένα από τα σπουδαιότερα ιερά της αρχαίας Σπάρτης, χτισμένο κοντά στις όχθες του ποταμού Ευρώτα. Αποτέλεσε το θρησκευτικό κέντρο της σπαρτιατικής αγωγής των νέων. Σήμερα ο επισκέπτης αντικρίζει τα λείψανα ενός αμφιθεάτρου καθώς και την τελευταία οικοδομική φάση του ναού και του βωμού.
Λεωνίδαιον
Γνωστό και ως Κενοτάφιο ή Ναός του Λεωνίδα, είναι το μόνο μνημείο που σώζεται από την Αρχαία Αγορά και βρίσκεται βόρεια της πόλης. Κατά τον περιηγητή Παυσανία σ’ αυτό μεταφέρθηκαν τα οστά του Λεωνίδα από τις Θερμοπύλες.
Μενελάιον
Στην κορυφή του Προφήτη Ηλία, 5 χλμ. από τη Σπάρτη, υπάρχουν ερείπια του Μενελάιου, ιερού των θεοποιημένων Μενέλαου και Ελένης.
Αρχαία Πελλάνα
Σημαντικός αρχαιολογικός χώρος κοντά στο ομώνυμο χωριό, που απέχει 24 χλμ. από τη Σπάρτη. Στο χώρο σώζονται λείψανα πρωτοελλαδικών, μυκηναϊκών και ελληνιστικών χρόνων με κυριότερα τους μεγαλοπρεπείς θολωτούς τάφους του μυκηναϊκού νεκροταφείου και τα ερείπια της αρχαίας ακρόπολης.

banner
banner
Ταξίδια για κάθε στυλ