Ρέθυμνο

Τι να δείτε

Φρούριο Φορτέτζας
Χτισμένο κατά την περίοδο της Ενετοκρατίας, πάνω στο λόφο του Παλαιοκάστρου, το φρούριο της Φορτέτζας είναι ένα από τα πιο ζωντανά και επισκέψιμα αξιοθέατα της πόλης. Στο εσωτερικό του φιλοξενεί σπουδαία κτίσματα, όπως η αποθήκη πυροβολικού, το Επισκοπικό Μέγαρο, το τζαμί του Ιμπραήμ Χαν, την κατοικία του Ρέκτορα, δεξαμενές και πυριτιδαποθήκες, το μικρό ναό του Αγίου Θεοδώρου Τριχινά αλλά και το θέατρο Ερωφίλη, όπου κάθε καλοκαίρι πραγματοποιείται το Αναγεννησιακό Φεστιβάλ Ρεθύμνου, με πολλές μουσικές και θεατρικές εκδηλώσεις.
Αρχαιολογικό Μουσείο Ρεθύμνου
Το Αρχαιολογικό Μουσείο φιλοξενεί εκθέματα που βρέθηκαν στις ανασκαφές σημαντικών αρχαίων πόλεων του νομού, καλύπτοντας από τη νεολιθική έως και τη ρωμαϊκή περίοδο. Βρίσκεται απέναντι από την ανατολική είσοδο του φρουρίου της Φορτέτζας.
Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο
Το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο λειτουργεί σε ένα βενετσιάνικο αρχοντικό στην Παλιά Πόλη. Στις μόνιμες συλλογές που εκτείνονται σε πέντε αίθουσες περιλαμβάνονται αντικείμενα παραδοσιακής χειροτεχνίας και λαϊκής τέχνης. Υπάρχουν ακόμη αναφορές στις παραδοσιακές καλλιέργειες με παραδοσιακά εργαλεία, ενώ παρουσιάζονται και τα παραδοσιακά επαγγέλματα του χαλκουργού, του σαμαροποιού, του πεταλωτή και του μαχαιροποιού.
«Τούρκικο» σχολείο
Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό νεοκλασικό κτίριο στην καρδιά του ιστορικού κέντρου της πόλης, το οποίο κατασκευάστηκε το 1796 για να στεγάσει το σχολείο θηλέων, ενώ η χρήση του ακόμα και σήμερα παραμένει η ίδια, αφού στεγάζει το 1ο Δημοτικό Σχολείο. Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει σημαντική ανάπλαση στην πλατεία του σχολείου, η οποία περιβάλλεται από διάφορα μνημεία και κτίρια.
Ιερός ναός Αγίου Φραγκίσκου
Ο ναός υπήρξε το καθολικό της μονής του τάγματος των Φραγκισκανών Μοναχών, ενώ στα χρόνια της Τουρκοκρατίας μετατράπηκε σε πτωχοκομείο. Μετά την πρόσφατη αναστύλωσή του πρόκειται να στεγάσει τη βυζαντινή και μεταβυζαντινή συλλογή Ρεθύμνου.
Ωδείο - Τζαμί Γαζή Χουσεΐν Πασά
Το σημερινό Ωδείο του Ρεθύμνου υπήρξε το καθολικό της μονής της Παναγίας των Αυγουστινιανών Santa Maria. Στα μέσα του 17ου αιώνα μετατράπηκε σε τζαμί και το 1890 προστέθηκε ένας μεγάλος μιναρές, που είναι ο ψηλότερος της πόλης, με δύο εξώστες. Βρίσκεται δίπλα στο ναό του Αγίου Φραγκίσκου.
Kρήνη Ριμόντι
Στην πλατεία Πλατάνου, η Κρήνη Ριμόντι, αποτελεί το πιο πολυφωτογραφημένο σημείο της Παλιάς Πόλης. Κατασκευάστηκε από τον Ενετό διοικητή του Ρεθύμνου Alvise Rimondi για τις ανάγκες ύδρευσης της πόλης. Αποτελείται από τρεις γούρνες στις οποίες τρέχει νερό από τρεις κρουνούς σε σχήμα λεοντοκεφαλής, ενώ κοσμείται από τη λατινική επιγραφή με τις λέξεις «LIBERALITATIS» και «FONTES».
Λότζια
Το επιβλητικό κτίριο της Λότζιας σήμερα στεγάζει πωλητήριο αντιγράφων του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων. Δημιουργήθηκε από τον διάσημο Βενετό αρχιτέκτονα Μ. Sanmicheli και αποτελούσε χώρο συγκέντρωσης ευγενών.

banner
banner
Ταξίδια για κάθε στυλ