Πρέσπες

Τι να δείτε

Λαιμός
Έδρα του Δήμου Πρεσπών με πετρόκτιστα και πλινθόκτιστα σπίτια. Οι εκκλησίες του Αγίου Ιωάννη, της Αγίας Παρασκευής, της Υπαπαντής του Κυρίου και του Αγίου Νικολάου αποτελούν αξιόλογα μνημεία. Ο λόφος του Αγίου Ιωάννη με τις βελανιδιές προσφέρει ιδιαίτερη θέα και όμορφο ηλιοβασίλεμα. Ενδιαφέρον έχουν η Δημοτική Βιβλιοθήκη και η λαογραφική της συλλογή, όπου εκτίθενται αντικείμενα από τη λαϊκή παράδοση της περιοχής.
Άγιος Αχίλλειος
Εδώ θα δείτε τα ερείπια αρχαίου οικισμού (Λύκη) αλλά και βυζαντινές εκκλησίες – ανάμεσά τους τη βασιλική των Δώδεκα Αποστόλων (11ος αιώνας), το ναό του Αγίου Δημητρίου (14ος αιώνας) και κυρίως την τρίκλιτη βασιλική του Αγίου Αχιλλείου (11ος αιώνας), η οποία έδωσε και στο νησί το όνομά του. Κάθε χρόνο φιλοξενούνται εδώ εκδηλώσεις του φεστιβάλ Πρέσπεια.
Μικρολίμνη
Από εδώ θα δείτε την αποικία κορμοράνων στο νησάκι Βιδρονήσι ή Βιτρινέτσι της Μικρής Πρέσπας. Αξίζει να επισκεφθείτε επίσης τις εκκλησίες του Αγίου Αθανασίου και της Αγίας Παρασκευής με το ξύλινο ζωγραφιστό τέμπλο.
Ψαράδες
Στις όχθες της Μεγάλης Πρέσπας, έχουν ανακηρυχτεί παραδοσιακός οικισμός. Κύρια ασχολία των κατοίκων είναι η αλιεία και η εκτροφή του σπάνιου είδους αγελάδα-νάνος. Κάντε μια στάση στην εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου (19ος αιώνας) και μια βόλτα με καραβάκι στα ασκηταριά των μοναχών στα παραλίμνια σπήλαια.
Άγιος Γερμανός
Εδώ θα βρείτε ένα κέντρο ενημέρωσης που αφορά τον Εθνικό Δρυμό Πρεσπών, τις εκκλησίες του Άγιου Γερμανού (10ος αιώνας) και του Αγίου Αθανασίου (1816) καθώς κι έναν παλιό νερόμυλο.

banner
banner
Ταξίδια για κάθε στυλ