Πάρος

Τι να δείτε

Κάστρο Παροικιάς
Η περιοχή γύρω από τα ερείπια του φράγκικου κάστρου προσφέρεται για γραφική βόλτα στα δαιδαλώδη σοκάκια με τα αρχοντικά και τις τοιχοδομές από αρχαία θραύσματα.

Παναγία Εκατονταπυλιανή
Εμβληματικό παλαιοχριστιανικό μνημείο, αποτελεί στην ουσία σύμπλεγμα κτιρίων με λεπτομέρειες που μαρτυρούν διαφορετικές φάσεις της ιστορίας του νησιού. Στις εγκαταστάσεις της υπάρχει βυζαντινό μουσείο με συλλογή εικόνων και κειμηλίων.

Ασκληπιείο
Σκαρφαλωμένα σε ένα λόφο στον περιφερειακό δρόμο της Παροικιάς τα ερείπια του αρχαίου ναού που ήταν αφιερωμένος στον Ασκληπιό αξίζουν οπωσδήποτε μία βόλτα. Δήλειο Ερείπια του ναού του Δήλειου Απόλλωνα, κολώνες και αρχιτεκτονικά μέλη, σε μια τοποθεσία με ωραία θέα κοντά στην Παροικία.

Αρχαιολογικό Μουσείο
Γλυπτά αρχαϊκών και κλασικών χρόνων και ευρήματα μικροτεχνίας από τη νεολιθική ως τη ρωμαϊκή εποχή. Ξεχωρίζει το μαρμάρινο άγαλμα της Γοργούς, ύψους 1.35 μ., που σώζεται σχεδόν ακέραιο.

Αρχαίο νεκροταφείο
Κοντά στο λιμάνι, επάνω σχεδόν στον παραλιακό δρόμο, χρησιμοποιούνταν από το τέλος του 8ου π.Χ. αιώνα μέχρι τον 3ο μ.Χ. και περιλαμβάνει ένα πολυάνδριο (ομαδικός τάφος) μοναδικό στο Αιγαίο (8ος π.Χ. αι.).

Κοιλάδα Πεταλούδων
Λιγότερο γνωστή από αυτή της Ρόδου, αποτελεί παρόλα αυτά σημαντικό βιότοπο και όαση δροσιάς, με εκατοντάδες καφεκόκκινες πεταλούδες.

Αρχαία Λατομεία
Στο δρόμο από την Παροικία προς τις Λεύκες. Από εδώ έβγαινε το περίφημο παριανό μάρμαρο από τους κλασικούς χρόνους ως το 19ο αιώνα.

Τρεις εκκλησίες
Σύμπλεγμα τριών εκκλησιών του 17ου αιώνα χτισμένων στα ερείπια βυζαντινού ναού από μάρμαρα αρχαίων ναών. Μονές Οι λάτρεις του θρησκευτικού τουρισμού αξίζει να επισκεφτείτε την ανδρική Μονή Λογγοβάρδας, με τοιχογραφίες του 17ου αιώνα, τη Μονή Αγίου Αντωνίου που την περιέβαλλε άλλοτε ενετικό κάστρο και τη Μονή Αγίων Αναργύρων σε τοποθεσία με ωραία θέα και μια όμορφη μαρμάρινη κρήνη του 18ου αιώνα.

banner
banner
Ταξίδια για κάθε στυλ