Νάξος

Τι να δείτε

Αρχαιολογικός Χώρος Υρίων
Ιερό του Διονύσου στο λιβάδι της Νάξου, κοντά στο αεροδρόμιο. Χρησιμοποιούνταν ήδη από τη μυκηναϊκή εποχή αλλά τα σωζόμενα αρχιτεκτονικά μέλη ανήκουν στον τέταρτο ναό της αρχαϊκής περιόδου (6ος αιώνας π.Χ.). Εδώ μπορείτε να δείτε και μια μικρή μουσειακή συλλογή.

Αρχαίο υδραγωγείο Μελάνων Νάξου

Ένα σημαντικό τεχνικό έργο της αρχαιότητας, κατασκευασμένο πριν από το τέλος του 6ου π.Χ. αιώνα με γραμμή κουμπωτών πηλοσωλήνων μήκους 11 χλμ. Χαρακτηριστικά τμήματα του υδραγωγείου έχουν συντηρηθεί και διαμορφωθεί σε επισκέψιμους χώρους: από τα αρχαία λατομεία στην τοποθεσία Φλεριό, όπου σώζονται δύο ημιτελή αγάλματα κούρων και ένα ιερό κοντά στην πηγή, μέχρι το τελευταίο τμήμα όπου υπάρχουν ερείπια χριστιανικού ναού του Αγίου Στεφάνου. Στο παλαιό δημοτικό σχολείο του Κουρουνοχωρίου υπάρχει μουσειακή συλλογή και σχετικό κέντρο ενημέρωσης (τσεκάρετε πότε λειτουργεί στο 2103250148).

Απόλλωνας

Κυκλαδίτικο ψαροχώρι στο Βορρά της Νάξου, 36 χιλιόμετρα από τη Χώρα. Στην κορυφή του χωριού, στη θέση Καστράκι, βρίσκεται ξαπλωμένος ένας από τους κούρους της Νάξου, ένα ημιτελές μαρμάρινο άγαλμα μήκους 10,5 μέτρων το οποίο χρονολογείται από τον 6ο π.Χ. αιώνα.

Απείρανθος

Αυθεντικό ημιορεινό χωριό με γραφικά καλντερίμια, προσεγμένα σπίτια με μαρμάρινες προσόψεις και φουρούσια καθώς και δύο παλιά πυργόσπιτα, που κρατά ζωντανές τις παραδόσεις ακόμα και στο ιδιαίτερο γλωσσικό ιδίωμα των κατοίκων του. Διαθέτει Αρχαιολογικό, Λαογραφικό και Γεωλογικό Μουσείο, Βιβλιοθήκη και Υφαντουργικό Συνεταιρισμό Γυναικών. Την Αποκριά στις γειτονιές και στην όμορφη πλατεία του αναβιώνει το έθιμο των Κουδουνάτων.

Γαλανάδο

Μικρό χωριό, αμφιθεατρικά χτισμένο, με θέα στην πεδιάδα του Λιβαδιού, τη Στελίδα και τη Χώρα. Στη νότια πλευρά του δεσπόζει ο ιδιωτικός (μη προσβάσιμος στο κοινό) ενετικός Πύργος του Μπελώνια, με το δίδυμο εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη που είναι ταυτόχρονα καθολικό και ορθόδοξο.

Αρχαιολογικό Μουσείο Νάξου

Στο Κάστρο της Χώρας, στο κτίριο της πάλαι ποτέ Εμπορικής Σχολής (όπου φοίτησε και ο Νίκος Καζαντζάκης), εκτίθενται έργα τέχνης και αντικείμενα καθημερινής χρήσης από τα νεότερα νεολιθικά μέχρι τα παλαιοχριστιανικά χρόνια. Ξεχωρίζει η συλλογή των πρωτοκυκλαδικών μαρμάρινων ειδωλίων αλλά και οι πλούσιες σε αγγεία συλλογές της μυκηναϊκής (τέλος 2ης χιλιετίας π.Χ.) και της γεωμετρικής περιόδου (9ος-8ος αι. π.Χ.).

Ενετικό Μουσείο Domus della Rocca Barozzi

Λαογραφική συλλογή στον πύργο της ενετικής οικογένειας della Rocca Barozzi που χτίστηκε στις αρχές του 13ου αιώνα στο Κάστρο της Χώρας. Λειτουργεί την καλοκαιρινή σεζόν (από τις αρχές Απριλίου έως τα τέλη Οκτωβρίου) και φιλοξενεί επίσης τις πολιτιστικές εκδηλώσεις του Domus Festival.

Επιτόπιο Μουσείο

Αρχαιολογικός χώρος στην αυλή της Μητρόπολης Νάξου, όπου σώζεται τμήμα τείχους της μυκηναϊκής εποχής αλλά και τύμβοι όπου τελούνταν η λατρεία των Μυκηναίων προγόνων.

Ιερό της Δήμητρας στον Γύρουλα

Από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους του νησιού, σε λόφο που αγναντεύει την ενδοχώρα και το πέλαγος, κοντά στο Σαγκρί. Ο ολομάρμαρος ιωνικός ναός χτίστηκε στα χρόνια του τυράννου Λύγδαμι (530 π. Χ. περίπου) και αποτελεί πρόδρομο της κλασικής αττικής αρχιτεκτονικής. Στο μικρό μουσείο παρουσιάζονται ευρήματα από το αρχαίο ιερό αλλά και μια αναπαράσταση του ιερού της παλαιοχριστιανικής βασιλικής που ανεγέρθηκε πάνω στον αρχαίο ναό τον 6ο μ.Χ. αιώνα.

Καλαμίτσια

Το καλοκαιρινό (αλλά σήμερα ερειπωμένο) αρχοντικό των Ιησουιτών μοναχών της Νάξου, σε ειδυλλιακή τοποθεσία με νερά, μετά τις Μέλανες.

Κάστρο Νάξου
Χαρακτηριστικό τοπόσημο στο λόφο που στεφανώνει την πόλη της Νάξου. Οι στενοί ανηφορικοί δρόμοι οδηγούν στο πιο ψηλό σημείο του, όπου βρίσκονται η Εμπορική Σχολή (σήμερα Αρχαιολογικό Μουσείο), η Καπέλα Καζάτζα, η Σχολή των Ουρσουλινών, τα ερείπια του πύργου που η τοπική παράδοση θέλει να είναι ο πύργος του δούκα Μάρκου Σανούδου, το Καθολικό Επισκοπικό Μέγαρο, η Μητρόπολη των Καθολικών, αλλά και η Παναγία η Θεοσκέπαστη (ο μοναδικός ορθόδοξος ναός του Κάστρου) και η Μονή Καπουκίνων.

Κόρωνος
Από τα πιο γραφικά και ορεινά χωριά της Νάξου, με όμορφη πλάτσα (πλατεία) με καφενεία και ταβέρνες, λουλουδιασμένες αυλές και ασπρισμένα καλντερίμια, απλώνεται στις αντικριστές πλευρές μιας πράσινης ρεματιάς, 30 χιλιόμετρα από την πόλη.

Μητρόπολη των Καθολικών
Βρίσκεται στο Κάστρο της Χώρας, η κατασκευή της ανάγεται στη μεσαιωνική εποχή αλλά έλαβε τον οριστικό της χαρακτήρα τον 17ο αι. Το μαρμάρινο δάπεδό της είναι γεμάτο με επιτύμβιες πλάκες με τα οικόσημα μερικών από τις σημαντικότερες καθολικές οικογένειες του νησιού, ενώ το κεντρικό βήμα κοσμεί βυζαντινή εικόνα με διπλή όψη, της Παναγίας της Ελεούσας και του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, του 12ου αιώνα.

Μουτσούνα
Γραφικό λιμανάκι στην ανατολική ακτή της Νάξου. Καρτποσταλική η φιδίσια διαδρομή που κατηφορίζει στο χωριό από την Απείρανθο με ανοιχτή θέα στα εναέρια βαγονέτα του παλιού σμυριδωρυχείου και το πέλαγος.

Παναγία Δροσιανή
Παλαιοχριστιανική εκκλησία, νότια του χωριού Μονή, η οποία χρονολογείται από τον 6ο αιώνα. Στο εσωτερικό της σώζονται διαδοχικά στρώματα τοιχογραφιών από τον 7ο έως το 14ο αιώνα με εικονογραφικές ιδιοτυπίες (όπως η μοναδική διπλή παράσταση του Χριστού στον τρούλο, ως νέου με λίγα γένια και ως ώριμου άνδρα με γενειάδα, καθώς και η παράσταση της Ανάληψης με έξι αγγέλους, αντί για τέσσερις που συνηθίζεται, στην κόγχη της αψίδας του ιερού).

Πορτάρα
Σήμα κατατεθέν της Νάξου, η μνημειακή πύλη του αρχαϊκού ιερού (του Απόλλωνα ή του Διονύσου) δεσπόζει στο νησάκι Παλάτια, στην άκρη του λιμανιού της Χώρας.

Ποταμιά
Τέσσερις παλιοί οικισμοί (Απάνω Ποταμιά, Μεσαία Ποταμιά, Κάτω Ποταμιά και Λιεράδο) φωλιασμένοι σε καταπράσινη κοιλάδα με αιωνόβια πλατάνια, περιβόλια, παραδοσιακούς νερόμυλους και πολλά παλιά ξωκλήσια (στα νοτιοδυτικά της Κάτω Ποταμιάς υπάρχει η Παναγία, βυζαντινή εκκλησία του ένατου αιώνα).

Πύργος Μπαζαίου
Εντυπωσιακό πυργομονάστηρο του 1600, στον κάμπο της Αγιασού, στο 12ο χλμ. του κεντρικού δρόμου που ενώνει τη Χώρα της Νάξου με την ενδοχώρα. Λειτούργησε ως μοναστήρι του Τιμίου Σταυρού μέχρι τις αρχές του 19ου αιώνα, ενώ πλέον τα καλοκαίρια φιλοξενεί το Φεστιβάλ Νάξου με πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Πύργος Χειμάρρου
Επιβλητικός κυκλικός πύργος, ύψους περίπου 15 μέτρων, χτισμένος με μεγάλες ορθογωνισμένες μαρμάρινες πέτρες. Βρίσκεται σε ύψωμα στη νοτιοανατολική πλευρά της Νάξου, στη μέση περίπου της διαδρομής ανάμεσα στο Ζα, το ψηλότερο βουνό της Νάξου, και τη θάλασσα.

Σαγκρί
Μεσόγειο χωριό με ενετικούς πύργους, κοντά στο ναό της Δήμητρας στον Γύρουλα.

Φιλώτι
Το μεγαλύτερο χωριό της Νάξου, μετά τη Χώρα, σε κομβικό σημείο στην καρδιά του νησιού, στα πόδια του όρους Ζα. Κλασικός δροσερός περίπατος στην άκρη χωριού, η διαδρομή ως την Πηγή Αριών απ’ όπου η θέα φτάνει μέχρι τις νοτιοδυτικές παραλίες. 

Χαλκί
Η καλοδιατηρημένη παλιά εμπορική πρωτεύουσα στην εύφορη «καρδιά» της Νάξου, στην περιοχή της Τραγαίας, με αρχοντικά σπίτια και ιστορικά μνημεία (η Παναγία Πρωτόθρονη του 9ου αιώνα, ο Πύργος της οικογένειας Γρατσία). Στο κεντρικό καλντερίμι θα βρείτε το αποστακτήριο κίτρου της οικογένειας Βαλληνδρά, το παλαιότερο στο νησί.

banner
banner
Ταξίδια για κάθε στυλ