Μυστράς

Τι να δείτε

Αγία Σοφία
Επιβλητική εκκλησία (μέσα 14ου αιώνα) με παρεκκλήσια, εντυπωσιακό κωδωνοστάσιο και αξιόλογες τοιχογραφίες.
Παλάτι των Δεσποτών
Τριώροφο πέτρινο συγκρότημα (13ος-15ος αιώνας) σε σχήμα Γ με δεκάδες τοξωτά παράθυρα. Το μεγάλο πλάτωμα μπροστά του χρησίμευε πιθανότατα ως τόπος δημόσιων εκδηλώσεων.
Μονή της Παντάνασσας
Σε πλάτωμα με υπέροχη θέα προς τον κάμπο. Η εκκλησία της λειτουργεί ακόμη και σήμερα. Πρόκειται για έναν πεντάτρουλο ναό με ψηλό καμπαναριό και κομψή στοά, διακοσμημένη με τοιχογραφίες εξαιρετικής τέχνης (1430).
Μητρόπολη - Μουσείο Μυστρά
Η Μητρόπολη (ή Άγιος Δημήτριος) βρίσκεται σύρριζα στο εξωτερικό τείχος. Κοσμείται με σημαντικές τοιχογραφίες, πολλές από τις οποίες απεικονίζουν μορφές αρρώστων και θαυματουργές θεραπείες. Σ’ ένα διώροφο κτίριο της βόρειας αυλής της Μητρόπολης στεγάζεται και το μικρό Μουσείο του Μυστρά. Εδώ θα δείτε γλυπτά, έργα μικροτεχνίας, κεραμικά, νομίσματα, σπαράγματα τοιχογραφιών και εικόνες. Ιδιαίτερη όμως εντύπωση προκαλεί η προθήκη με κομμάτια μεταξωτού υφάσματος και πλεξούδα μαλλιών, που βρέθηκαν σε τάφο της βόρειας στοάς του ναού της Αγίας Σοφίας και μάλλον ανήκουν σε κάποια αρχόντισσα του Μυστρά. Πάρτε το μονοπάτι που οδηγεί από τη Μητρόπολη στη βορινή γωνία του εξωτερικού τείχους για να δείτε δύο από τις παλαιότερες και επιβλητικότερες εκκλησίες του Μυστρά, τους Αγίους Θεοδώρους (1290-1295) και την Παναγία την Οδηγήτρια (1310).
Κάστρο Βιλεαρδουίνου
Γι’ αυτούς που δεν πτοούνται από την ανάβαση συνιστούμε ανεπιφύλακτα το στριφογυριστό μονοπάτι που ξεκινάει από την είσοδο της Πάνω Χώρας και οδηγεί στην κορυφή, στο κάστρο του Βιλεαρδουίνου.
Κάτω Χώρα
Αν η βόλτα στην Πάνω Χώρα σας φάνηκε μικρή, μπορείτε να συνεχίσετε εξερευνώντας τη νότια πλευρά της Κάτω Χώρας, όπου μεταξύ άλλων θα έχετε την ευκαιρία να δείτε δύο χαρακτηριστικές βυζαντινές κατοικίες, τα αρχοντικά των Λάσκαρη και Φραγκόπουλου.

banner
banner
Ταξίδια για κάθε στυλ