Μυκήνες

Τι να δείτε

Πύλη των Λεόντων
Η κύρια είσοδος, η περίφημη πύλη των Λεόντων, είναι ένα θαυμαστό μεγαλιθικό μνημείο. Ονομάζεται έτσι επειδή στο υπέρθυρό της υπάρχει ανάγλυφη παράσταση λιονταριών, ένα από τα αρχαιότερα δείγματα μνημειακής γλυπτικής στο δυτικό κόσμο.
Ταφικός κύκλος Α΄
Λίγα μέτρα αφότου μπείτε στην ακρόπολη, θα δείτε έναν κυκλικό περίβολο φτιαγμένο από πέτρινες πλάκες εμπηγμένες κάθετα στο έδαφος, το λεγόμενο ταφικό κύκλο Α΄. Στο εσωτερικό του υπήρχε ένα από τα πιο παλιά νεκροταφεία της πόλης με σημαντικές βασιλικές ταφές. Εδώ ο Σλίμαν ανακάλυψε τους περίφημους λακκοειδείς τάφους με τα πλούσια χρυσά κτερίσματα. Ανάκτορο
Ακολουθώντας τον κεντρικό λιθόστρωτο δρόμο φτάνουμε μέχρι την κορυφή του λόφου, όπου βρίσκεται το ανάκτορο με την αίθουσα του θρόνου, στην οποία σώζεται η κεντρική κυκλική εστία.
Υπόγεια δεξαμενή
Προχωρώντας προς τη βόρεια πλευρά της ακρόπολης, περνώντας ανάμεσα από ερείπια εργαστηρίων αλλά και οικιών, φτάνουμε στην είσοδο της υπόγειας δεξαμενής, που τροφοδοτούσε με νερό τον οικισμό. Φροντίστε να έχετε φακό μαζί σας, καθώς αξίζει να κατεβείτε τα σκαλοπάτια για να γνωρίσετε αυτό το προϊστορικό τεχνικό επίτευγμα.
Θολωτοί τάφοι
Ακριβώς έξω από τα τείχη βρίσκουμε τους λεγόμενους θολωτούς τάφους της Κλυταιμνήστρας και του Αίγισθου, ενώ 200 περίπου μέτρα έξω από τον κυρίως αρχαιολογικό χώρο συναντάμε και τον εντυπωσιακότερο θολωτό τάφο στην Ελλάδα, το λεγόμενο Θησαυρό του Ατρέως. Και τα τρία αυτά μνημεία χτίστηκαν ως τελευταίες κατοικίες μελών της βασιλικής οικογένειας των Μυκηνών. Οι τάφοι ονομάζονται θολωτοί, γιατί ο νεκρικός θάλαμος είναι μια μεγάλη κυκλική αίθουσα που στεγάζεται με θόλο, κατασκευασμένο με μεγάλη δεξιοτεχνία.
Αρχαιολογικό Μουσείο
Βρίσκεται μέσα στον αρχαιολογικό χώρο και περιλαμβάνει πίνακες με κείμενα και εποπτικό υλικό που παρουσιάζουν τις συνδεδεμένες με τις Μυκήνες απεικονίσεις του χώρου από περιηγητές των περασμένων αιώνων, καθώς και το ιστορικό των ανασκαφών. Παρουσιάζονται επίσης ευρήματα από τον αρχαιολογικό χώρο και υλικό από τους τάφους της ευρύτερης περιοχής των Μυκηνών, σε θεματικές ενότητες που αφορούν τη ζωή στις Μυκήνες και τα ταφικά έθιμα.

banner
banner
Ταξίδια για κάθε στυλ