Μεσολόγγι

Τι να δείτε

Κήπος των Ηρώων
Δημιουργήθηκε το 1830 έπειτα από πρωτοβουλία του Ιωάννη Καποδίστρια και είναι αφιερωμένος στη μνήμη των πεσόντων της πολιορκίας του Μεσολογγίου. Στον πυκνοφυτεμένο αυτόν κήπο ξεχωρίζουν ο Τύμβος των Ηρώων, που περιέχει τα λείψανα των αγωνιστών, το μνημείο του Μάρκου Μπότσαρη, ο μαρμάρινος ανδριάντας του Άγγλου φιλέλληνα Λόρδου Βύρωνα, το μνημείο του Ελβετού Φιλέλληνα Ιωάννη-Ιακώβου Μάγερ, αλλά και το μνημείο των Φιλελλήνων, κατασκευασμένο από λίθους, σπασμένα κανόνια και μπάλες του Αγώνα.
Μουσείο Ιστορίας και Τέχνης
Στεγάζεται στο παλιό δημαρχείο της πόλης, στην κεντρική πλατεία Μάρκου Μπότσαρη. Η έκθεσή του περιλαμβάνει αντίγραφα αλλά και αυθεντικά έργα διάσημων ζωγράφων εμπνευσμένα από το Μεσολόγγι (όπως «Η Μεσολογγίτισσα» του Lansac), προτομές των πέντε Μεσολογγιτών πρωθυπουργών της Ελλάδας, καθώς και διάφορα αντικείμενα και χειρόγραφα του φιλέλληνα ποιητή λόρδου Βύρωνα.
Μουσείο Τρικούπη & Μουσείο Παλαμά
Πρόκειται για τις κατοικίες των δύο οικογενειών που μετατράπηκαν σε μουσεία. Το Μουσείο Τρικούπη βρίσκεται κοντά στη λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου και το Μουσείο Παλαμά ακριβώς απέναντί του. Το πρώτο στεγάζεται σε αρχοντικό, λιτό κτίριο του 1840 στο οποίο έζησε ο Σπυρίδωνας Τρικούπης αλλά και ο γιός του Χαρίλαος και περιλαμβάνει ενθυμήματα της οικογένειας αλλά και αντικείμενα εποχής. Το δεύτερο στεγάζεται στο πετρόχτιστο αρχοντικό της οικογένειας Παλαμά, όπου και έζησε για αρκετά χρόνια ο Κωστής Παλαμάς. Στη συλλογή του μουσείου περιλαμβάνονται φωτογραφίες, προσωπικά αντικείμενα, αλλά και πολλά εκθέματα σχετικά με τη ζωή και το έργο του μεγάλου ποιητή.
Μοναστήρι Αγίου Συμεών
Βρίσκεται 6 χλμ. έξω από το Μεσολόγγι, στους πρόποδες του όρους Αράκυνθος. Εκεί βρήκαν το τέλος οι ηρωικοί «Εξοδίτες» της φρουράς του Μεσολογγίου και το μοναστήρι καταστράφηκε. Ξαναχτίστηκε το 1836 οπότε καθιερώθηκαν παραδοσιακοί εορτασμοί τις ημέρες της Υπαπαντής και της Πεντηκοστής αλλά και το μεγάλο και παραδοσιακό πανηγύρι το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος.
Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης Μοσχανδρέου
Στεγάζεται σε ένα νεοκλασικό κτίριο του 1835 στην πλατεία του Αγίου Σπυρίδωνα και φιλοξενεί έργα σπουδαίων ζωγράφων, γλυπτών και χαρακτών του 19ου και του 20ού αιώνα, οι οποίοι εμπνεύστηκαν από το Μεσολόγγι, την ιστορία του και τη λιμνοθάλασσά του. Επίσης, στο χώρο της πινακοθήκης στεγάζεται και ανοιχτή βιβλιοθήκη Τέχνης και Ιστορίας.

banner
banner
Ταξίδια για κάθε στυλ