Λίμνη Πλαστήρα

Τι να δείτε

Παναγία Πελεκητή
Χτισμένη σε ένα λαξεμένο κάθετο βράχο με δυο ναούς, της Αναλήψεως και της Παναγίας (1640), αγναντεύει τη λίμνη από ψηλά. Από τον προαύλιο χώρο θα βγάλετε κάποιες από τις ωραιότερες πανοραμικές φωτογραφίες.
Μονή Πέτρας
Βορειοδυτικά του χωριού Καταφύγι, ένας μεγάλος βράχος ξεφυτρώνει απότομα μέσα στο πράσινο μιας μεγάλης δασικής έκτασης. Δίπλα του είναι χτισμένη η Μονή Πέτρας. Ο εντυπωσιακός πετρόχτιστος ναός αναστυλώθηκε πρόσφατα από την Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και οι τοιχογραφίες του 1625 συντηρήθηκαν και αποκαταστάθηκαν.
Καταρράκτης στο Ανθοχώρι
Λίγο πριν από το χωριό Ανθοχώρι ένας παλιός νερόμυλος και μια νεροτριβή που χρησιμοποιείται ακόμα από τους ντόπιους σηματοδοτούν την είσοδο σε ένα χώρο αναψυχής ιδανικό για πικνίκ κάτω από τα πλατάνια. Ακολουθώντας το πλακόστρωτο δρομάκι πάνω στο βουνό θα φτάσετε στους καταρράκτες που πέφτουν με δύναμη από ψηλά.
Βοτανικός Κήπος
Δέκα στρέμματα γης σε μια παραλίμνια θέση, κοντά στο Νεοχώρι, συγκεντρώνουν διάφορα σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας.
Iερά Mονή Κορώνας
Επιβλητική και ογκώδης σαν κάστρο, η Μονή Κορώνας θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα θρησκευτικά μνημεία της Καρδίτσας. Ανακαλύψτε το κρυφό σχολειό που λειτουργούσε επί τουρκοκρατίας, η είσοδος του οποίου βρίσκεται κάτω από ένα στασίδι. Επίσης, στη μονή φυλάσσεται, μέσα σε ασημένια λειψανοθήκη, η κάρα τού Αγίου Σεραφείμ, του πολιούχου του νομού. Στο υπαίθριο πίσω μέρος υπάρχει ένας ωραίος χώρος αναψυχής και ένας λιλιπούτειος ζωολογικός κήπος, όπου φιλοξενούνται κυρίως πτηνά.
Άγιος Νικόλαος
Στο Νεοχώρι αξίζει να επισκεφθείτε την εκκλησία του Αγίου Νικολάου και να θαυμάσετε τις τοιχογραφίες του 16ου και του 17ου αι.
Ιερός Ναός Κοίμησης της Θεοτόκου
Βρίσκεται στην Καστανιά και διαθέτει αξιόλογο ξυλόγλυπτο τέμπλο του 18ου αιώνα.
Δασικό χωριό «Δρυάδες»
Σε απόσταση 37 χλμ. από την πόλη της Καρδίτσας, στις νοτιοανατολικές πλαγιές της Πίνδου και σε υψόμετρο 950 μ., βρίσκεται το δασικό χωριό «Δρυάδες». Περπατήστε στα φιδογυριστά δρομάκια του και μείνετε σε ένα από τα 20 ξύλινα σπιτάκια που διαθέτει το συγκρότημα.
Σπηλιά του Γάκη
Ονομάστηκε έτσι καθώς όπως λέγεται στα τέλη του 19ου αιώνα, ο Θύμιος Γάκης τη χρησιμοποίησε ως κρυψώνα μετά την απαγωγή της Ευδοκίας Αβέρωφ από το Μέτσοβο. Από την Καρίτσα θα χρειαστείτε τρεις ώρες πεζοπορία με βαθμό δυσκολίας μικρό έως μέτριο. Εσωτερικά εντυπωσιάζουν οι σταλακτίτες και οι σταλαγμίτες, αλλά αν δεν αντέχετε τις νυχτερίδες, μην το τολμήσετε. Σε κάθε περίπτωση, η διαδρομή θα σας ανταμείψει.
Παρατηρητήριο
Πλησιάζοντας το Φράγμα Ταυρωπού, σταματήστε στο Παρατηρητήριο για θέα που κόβει την ανάσα: από τη μια η υδάτινη επιφάνεια της λίμνης με τα φιόρδ και το κατάφυτο νησάκι της και από την άλλη οι επιβλητικές κορυφές των Aγράφων.

banner
banner
Ταξίδια για κάθε στυλ