Λάρισα

Τι να δείτε

Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας - Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα
Ιδρύθηκε το 1983, ενώ από το 2003 στεγάζεται σε μοντέρνο κτίριο στη συνοικία Νεάπολης. Τα εκθέματα προέρχονται κυρίως από τη συλλογή Γεωργίου Ι. Κατσίγρα, η οποία περιλαμβάνει 781 έργα ζωγραφικής, χαρακτικά και σχέδια από σημαντικούς Έλληνες καλλιτέχνες (μέσα 19ου-μέσα 20ού αι.). Σημαντικό μέρος της συλλογής αποτελεί και η επίπλωση του γραφείου του αρχαιολόγου Ερρίκου Σλίμαν, που κατασκευάστηκε σε σχέδια του Τσίλερ. Εδώ διοργανώνονται επίσης και αξιόλογες περιοδικές εκθέσεις.
Μύλος του Παπά
Κάτω από το λόφο του Φρουρίου βρίσκεται ένας καλά διατηρημένος μύλος, που κατασκευάστηκε το 1883 και αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα βιομηχανικού κτιρίου της Θεσσαλίας. Παλαιότερα χρησίμευε για την παραγωγή αλεύρων από σκληρό σιτάρι –την πρώτη ύλη για τη βιομηχανία ζυμαρικών–, ενώ σήμερα έχει μετατραπεί από τον Δήμο Λαρισαίων σε πολιτιστικό, εκπαιδευτικό, ψυχαγωγικό και συνεδριακό κέντρο. Φιλοξενεί, μεταξύ άλλων, τις παραστάσεις του ΔΗΠΕΘΕ Λάρισας αλλά και θερινό κινηματογράφο.
AEL FC Arena
Η ιστορική ομάδα ΑΕΛ (Αθλητική Ένωση Λάρισας), με ένα πρωτάθλημα Ελλάδας και δύο κύπελλα στην ιστορία της, είναι στενά συνδεδεμένη με την πόλη και τους κατοίκους-πιστούς οπαδούς της, ενώ το ολοκαίνουργιο γήπεδο ποδοσφαίρου, η νέα της έδρα στην περιοχή της Νεάπολης, είναι από μόνο του αξιοθέατο: κατασκευασμένο με διεθνείς προδιαγραφές της UEFA, περιλαμβάνει, μεταξύ πολλών άλλων, 38 σουίτες για φιλάθλους με «πριβέ» απαιτήσεις, υπαίθριες ψυχαγωγικές εγκαταστάσεις αλλά κι ένα εστιατόριο-μπαρ.
Λόφος Φρουρίου (Αρχαία Ακρόπολη)
Αποτελεί αγαπημένο μέρος για βόλτες, φαγητό ή ποτό, ενώ παρουσιάζει και ιδιαίτερο ιστορικό ενδιαφέρον, καθώς είναι η τοποθεσία όπου βρέθηκαν τα πρώτα σημάδια κατοίκησης της πόλης, με μνημεία από την παλαιοχριστιανική, βυζαντινή αλλά και οθωμανική περίοδο. Από τα σημαντικότερα σωζόμενα μνημεία η σκεπαστή αγορά των Οθωμανών, γνωστή ως Μπεζεστένι (15ος αι.), αλλά και το Πρώτο Αρχαίο Θέατρο (τέλη 3ου π.Χ. αι.) στη νότια πλευρά του λόφου.
Πρώτο Αρχαίο Θέατρο Λάρισας
Στο κέντρο της πόλης, στη νότια πλευρά του λόφου του Φρουρίου, βρίσκεται το Πρώτο Αρχαίο Θέατρο, το οποίο οικοδομήθηκε κατά το πρώτο μισό του 3ου αι. π.Χ. κι αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα θέατρα της περιόδου. Το θέατρο μετατράπηκε σε αρένα κατά τη ρωμαϊκή περίοδο κι έτσι τα θεατρικά δρώμενα της πόλης φιλοξενούνταν στο Δεύτερο Αρχαίο Θέατρο. Οι ανασκαφές και η ανάδειξή του κράτησαν πολλά χρόνια, αλλά σήμερα είναι ένα στολίδι για την πόλη και ζωντανό μνημείο της ιστορίας της.
Πάρκο Αλκαζάρ
Στα βορειοδυτικά θα βρείτε το πάρκο Αλκαζάρ, έναν από τους «πνεύμονές» της πόλης, με χώρους άθλησης και ψυχαγωγίας, όπως το υπαίθριο Κηποθέατρο, όπου διοργανώνονται ποικίλες θεατρικές, μουσικές και χορευτικές εκδηλώσεις, ιδιαίτερα το καλοκαίρι, αλλά και μια τεχνητή λίμνη με πεζογέφυρες.

banner
banner
Ταξίδια για κάθε στυλ