Κως

Τι να δείτε

Κως
Πρωτεύουσα κι επίνειο του νησιού, διατηρεί ζωντανές τις μνήμες από την Ιταλοκρατία σε κτίρια όπως η Αστυνομία και η Δημοτική Αγορά. Όσοι έρχεστε για πρώτη φορά είναι καλό να ξεκινήσετε από τα βασικά: περιήγηση στην αγορά της αρχαίας πόλης, την Casa Romana, το κάστρο των Ιωαννιτών Ιπποτών και στη συνέχεια relax στην Πλατεία Ελευθερίας με το τζαμί και ποτό στα Εξάρχεια και τα στέκια του λιμανιού.
Αγορά αρχαίας πόλης Κω
Στην καρδιά της πόλης, λίγα βήματα από την Ακτή Μιαούλη, απλώνονται η αρχαία αγορά, τμήμα της οχύρωσης, τα ιερά της Αφροδίτης και του Ηρακλή, οικοδομικές νησίδες με λείψανα ιδιωτικών κατοικιών αλλά κι ένα τμήμα του αρχαίου λιμένα της πόλης.
Λεωφόρος Φοινίκων
 Εμβληματικός δρόμος στην πόλη, μπροστά από το κάστρο των Ιωαννιτών Ιπποτών. Μπορεί και να τον θυμάστε από την ποδηλατάδα της Τζένης Καρέζη στην ταινία «Ποια είναι η Μαργαρίτα»!
Κάστρο της Νερατζιάς
Το εμβληματικό κάστρο που δεσπόζει στη νότια πλευρά του λιμανιού της Κω χτίστηκε από τους Ιωαννίτες Ιππότες σε μια τοποθεσία που υπήρξε ξεχωριστό νησί και συνδεόταν με την Κω μέσω γέφυρας. Αποτελείται από δύο οχυρωματικούς περιβόλους και για την κατασκευή του έχουν χρησιμοποιηθεί ντόπιοι λίθοι καθώς και αρχιτεκτονικά μέλη από τα ερείπια της αρχαίας πόλης.
Casa Romana
Ρωμαϊκή έπαυλη στην οδό Γρηγορίου Ε΄, με εσωτερικές περίστυλες αυλές, όπου βρέθηκαν θαυμάσια ψηφιδωτά δάπεδα. Σημειωτέον, και στις δύο πλευρές του δρόμου σώζονται επίσης λείψανα της αρχαίας πόλης (τα ερείπια των κεντρικών θερμών, ο βωμός του Διονύσου, το ρωμαϊκό ωδείο, το ψηφιδωτό Αρπαγής της Ευρώπης κ.ά.).
Ιπποτική Οικία του Κoμεντόρη Φραντσέσκο Σανς
Κοσμικό κτίσμα της Iπποτικής περιόδου, επί της Ακτής Μιαούλη, χτίστηκε το 1514 από τον διοικητή του νησιού Φραντσέσκο Σανς.
Πλάτανος του Ιπποκράτη
Θεωρείται από τα γηραιότερα δέντρα στον κόσμο και η παράδοση λέει ότι στη σκιά του δίδασκε ο πατέρας της ιατρικής. Θα τον βρείτε σε πλατεία λίγα βήματα από τη γέφυρα που οδηγεί στο κάστρο της πόλης της Κω.
Ασκληπιείο
Σε απόσταση περίπου 4 χλμ. από την πόλη, πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα κέντρα ιατρικής της αρχαιότητας. Απλώνεται σε τρία συνεχή άνδηρα σε μια κατάφυτη πλαγιά με εξαιρετική θέα στα τουρκικά παράλια.
Ιπποκράτειος Βοτανικός Κήπος
Σε απόσταση 2 χλμ. από την πόλη και κοντά στο Ασκληπιείο, βρίσκεται στο χώρο του Ιπποκράτειου Μέλαθρου, σε ένα ύψωμα στην περιοχή Πλατάνι. Εδώ θα δείτε τα φαρμακευτικά και αρωματικά φυτά που χρησιμοποιούσαν ο Ιπποκράτης και ο Διοσκουρίδης.
Αντιμάχεια
Χωριό σε οροπέδιο, κοντά στο ομώνυμο μεσαιωνικό κάστρο του τάγματος των Ιωαννιτών Ιπποτών. Highlight το Αντιμαχιώτικο Σπίτι, μια αναπαράσταση παραδοσιακού σπιτιού των αρχών του αιώνα και του Μεσοπολέμου. Ακριβώς απέναντι βρίσκεται και ο παραδοσιακός μύλος του Παπά.
Κάστρο Αντιμάχειας
Επιβλητικό οχυρωματικό έργο των Ιωαννιτών Ιπποτών, σε ένα ύψωμα στο εσωτερικό του νησιού με πανοραμική θέα στην Καρδάμαινα και τη Νίσυρο. Στο εσωτερικό του σώζονται ερείπια σπιτιών κι εκκλησίες.
Θερμά
Παραλία με ζεστά ιαματικά νερά κάτω από απότομα βράχια, στη νοτιοανατολική πλευρά του νησιού, μετά τον Άγιο Φωκά. Κατεβαίνετε από χωματόδρομο.
Ζία
Στις καταπράσινες πλαγιές του Δικαίου όρους, αυτό το γραφικό ορεινό χωριό με τις πηγές είναι γνωστό για τις ταβέρνες του, ενώ «σερβίρει» και πανοραμική θέα στη θάλασσα.
Κέφαλος
Γραφική κωμόπολη με στενά σοκάκια πάνω σε λόφο στο δυτικό άκρο του νησιού. Στο επίνειό της, το Καμάρι, απέναντι από το νησάκι Καστρί, σώζεται παλαιοχριστιανική βασιλική του Αγίου Στεφάνου του 5ου αιώνα. Στη θέση Παλάτια (3 χλμ. νότια) υπάρχουν ερείπια της αρχαίας πρωτεύουσας καθώς και αρχαίων ναών.
Μονή Αγίου Ιωάννη Κεφάλου
Σε απόσταση 7 χλμ. νότια της Κέφαλου, το μοναστήρι με το παλιό καμπαναριό και τον υπεραιωνόβιο πλάτανο δεσπόζει σε πλαγιά με πανοραμική θέα στη θάλασσα.
Μαρμάρι
Αχανής οργανωμένη αμμουδιά με τουριστικά συγκροτήματα, σε απόσταση 15 χλμ. δυτικά δυτικά της πόλης της Κω, στη βόρεια ακτογραμμή.
Μαστιχάρι
Τουριστικός οικισμός στη βόρεια ακτογραμμή, γνωστός και για τις ψαροταβέρνες του. Από το λιμάνι του υπάρχει σύνδεση με τη γειτονική Κάλυμνο. Κοντά στην παραλία σώζονται ερείπια χριστιανικής βασιλικής με μωσαϊκά.
Πυλί
Κωμόπολη στην καρδιά του νησιού και του πιο εύφορου κάμπου του, γνωστό και για τις παραδοσιακές ιπποδρομίες που φιλοξενεί κάθε χρόνο ανήμερα του Αγίου Γεωργίου. Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται μια τεχνητή λιμνούλα, με τα νερά της οποίας ποτίζονται οι καλλιέργειες.
Παλαιό Πυλί
Δασωμένη τοποθεσία στην καρδιά του νησιού, με απομεινάρια της βυζαντινής περιόδου, ανάμεσα στα οποία ξεχωρίζει η εκκλησία της Υπαπαντής.
Tιγκάκι
Οικογενειακό θέρετρο με τεράστια αμμουδερή παραλία και ρηχά νερά στη βόρεια ακτογραμμή, σε απόσταση 11 χλμ. από την πόλη της Κω. Οι λάτρεις του bird watching επισκεφθείτε το γειτονικό υγροβιότοπο των Αλυκών προς αναζήτηση φλαμίνγκο και τσικνιάδων.


 

banner
banner
Ταξίδια για κάθε στυλ