Κόνιτσα

Τι να δείτε

Το γεφύρι της Κόνιτσας
Το εντυπωσιακό αυτό γεφύρι-σύμβολο της πόλης πάνω στον Αώο είναι από τα μεγαλύτερα μονότοξα των Βαλκανίων. Έργο του αρχιμάστορα Ζιώγα Φρόντζου από την Πυρσόγιαννη, ονομαστό χωριό μαστόρων της πέτρας, χρειάστηκε σχεδόν 50 χρόνια για να ολοκληρωθεί (1823-1871).
Μονή Στομίου
Αφιερωμένη στη Γέννηση της Παναγίας, χτίστηκε το 1774. Ονομάστηκε έτσι λόγω της τοποθεσίας της, μια και σε αυτό το σημείο η χαράδρα του Αώου στενεύει δημιουργώντας ένα στόμιο. Αξίζει να ακολουθήσετε το σχετικά εύκολο μονοπάτι από το γεφύρι της Κόνιτσας μέχρις εδώ – είναι περίπου 1,5 με 2 ώρες πεζοπορία.
Μονή Μολυβδοσκέπαστης
Ένα από τα σημαντικότερα μοναστηριακά συγκροτήματα της Ελλάδας, μόλις λίγα μέτρα από τα αλβανικά σύνορα, το οποίο επισκέπτεται πλήθος κόσμου. Ο βυζαντινός αυτοκράτορας Κωνσταντίνος Πωγωνάτος ίδρυσε τη μονή το 670 μ.Χ. Το όνομά της προέρχεται από τις πλάκες μολύβδου που χρησιμοποιήθηκαν στη στέγη, τις οποίες λέγεται ότι πήραν τελικά οι Τούρκοι για να τις μετατρέψουν σε βόλια.
Περιβαλλοντικό Πάρκο Μπουραζάνι Μεγάλη έκταση στην οποία φιλοξενούνται πολλά είδη άγριας ζωής, ιδρύθηκε το 1974 και αποτελεί ιδανική εξόρμηση κυρίως για οικογένειες. Παρατήρηση ζώων στο φυσικό τους περιβάλλον, ενημέρωση σχετικά με το βιολογικό τους κύκλο στις σύγχρονες εγκαταστάσεις του συνεδριακού κέντρου, πεζοπορικές διαδρομές στο δάσος αλλά και ποδηλατικές στην ευρύτερη περιοχή είναι μόνο μερικές από τις προσφερόμενες δραστηριότητες. Εδώ λειτουργούν επίσης ξενοδοχείο κι εστιατόριο.
Μαστοροχώρια
Βόρεια της Κόνιτσας, βρίσκονται κατά μήκος του ποταμού Σαραντάπορου και φτάνουν μέχρι τις παρυφές του Γράμμου. Οι κάτοικοί τους, ειδικευμένοι είτε στο χτίσιμο με πέτρα είτε στην ξυλογλυπτική και την αγιογραφία, ταξίδεψαν στην Ελλάδα και στον κόσμο διαδίδοντας παντού τη φήμη τους. Τα πιο σημαντικά είναι η Μόλιστα με τα πέτρινα γεφύρια και τα αρχοντικά, η Πυρσόγιαννη με τους φημισμένους τεχνίτες της πέτρας, η Καστάνιανη μέσα σε δάση καστανιάς, η Θεοτόκος με ενδιαφέροντα από αρχιτεκτονικής άποψης αξιοθέατα και οι Χιονιάδες απ’ όπου κατάγονταν οι γνωστοί ζωγράφοι/αγιογράφοι που σταδιακά ανέπτυξαν τη δική τους σχολή.

banner
banner
Ταξίδια για κάθε στυλ