Κομοτηνή

Τι να δείτε

Ναός Κοίμησης της Θεοτόκου
Χτίστηκε το 1880 στα ερείπια βυζαντινού ναού στη σημερινή οδό Σοφούλη. Εντυπωσιάζει το περίτεχνο τέμπλο, ο δεσποτικός θρόνος και η ξύλινη οροφή. Κοντά της βρίσκεται και το βυζαντινό φρούριο, το οποίο κτίστηκε τον 4ο αιώνα, πάνω στη ρωμαϊκή Εγνατία Οδό.
Εσκί Τζαμί και Γενί Τζαμί
Το Εσκί Τζαμί (παλιό τζαμί) στην οδό Φιλικής Εταιρείας είναι το μεγαλύτερο σε ολόκληρη τη Ροδόπη και χτίστηκε το 1608. Τα χαλιά του είναι από την Προύσα, ενώ τις τοιχογραφίες του τρούλου έχουν φιλοτεχνήσει Κωνσταντινουπολίτες ζωγράφοι. Το νεότερο τζαμί της πόλης, το Γενί Τζαμί, στη συμβολή των οδών Ηπείρου και Ερμού φιλοξενεί και τη Μουφτεία Κομοτηνής. Ακριβώς δίπλα του στέκει ο Πύργος Ρολογιού, που χτίστηκε το 1884, την εποχή του σουλτάνου Αμντούλ Χαμίτ.
Αρχαιολογικό Μουσείο Κομοτηνής
Φιλοξενεί ευρήματα από την προϊστορική έως τη βυζαντινή εποχή, τα οποία προέρχονται από το Νομό Ροδόπης, τα Άβδηρα της Ξάνθης και τη Μέση του Έβρου.
Θρακικό Μουσείο Παιδείας
Ανήκει στην Εταιρεία Παιδαγωγικών Επιστημών Κομοτηνής και παρουσιάζει στον επισκέπτη έντυπο υλικό και σχολικά είδη που έχουν αποκτήσει ιστορική αξία. Θα δείτε μαθητικές ποδιές, τα καπέλα με την κουκουβάγια που φορούσαν τα αγόρια, παλιά θρανία, σάκες κ.ά.
Λαογραφικό Μουσείο
Στεγάζεται στο καλοδιατηρημένο αρχοντικό Πεΐδη, χαρακτηριστικό δείγμα τοπικής λαϊκής αρχιτεκτονικής, και στις προθήκες του θα δείτε φορεσιές, κεντήματα, κομψοτεχνήματα από χαλκό, γεωργικά εργαλεία κ.ά. που προέρχονται από την Ανατολική και Βόρεια Θράκη καθώς και από περιοχές της Μικράς Ασίας.

banner
banner
Ταξίδια για κάθε στυλ