Κιλκίς

Τι να δείτε

Σπήλαιο Αγίου Γεωργίου
Το διώροφο σπήλαιο βρίσκεται στον ομώνυμο λόφο και ανακαλύφθηκε τυχαία το 1925 από έναν ξυλοκόπο. Σε έκταση μεγαλύτερη των 1.000 τ.μ., παρουσιάζει έναν πρωτότυπο σχηματισμό για τα ελληνικά δεδομένα, με σταλακτίτες, σταλαγμίτες και κοραλλιογενείς σχηματισμούς, ενώ έχει και παλαιοντολογικό ενδιαφέρον, διότι εδώ βρέθηκαν περισσότερα από 300 δείγματα απολιθωμένων οστών ζώων σε πολύ καλή κατάσταση.
Αρχαιολογικό Μουσείο Κιλκίς
Στη συλλογή του περιλαμβάνονται ευρήματα της Προϊστορικής περιόδου, των Ιστορικών χρόνων αλλά και ανασκαφικά ευρήματα από τον αρχαιολογικό χώρο του νεκροταφείου του Παλαιού Γυναικόκαστρου από την Εποχή του Σιδήρου. Εντυπωσιακά εκθέματα είναι ο Κούρος της Ευρωπού του τέλους του 6ου π.Χ. αιώνα, τα τέσσερα αγάλματα του ηρώου του Παλατιανού του 2ου μ.Χ. αιώνα και τα αγάλματα των θεών Διόνυσου, Απόλλωνα και Αφροδίτης.
Γυναικόκαστρο
Νοτιοανατολικά του Κιλκίς βρίσκεται το Παλαιό Γυναικόκαστρο και σε ένα λόφο κοντά στο χωριό το ομώνυμο κάστρο. Χτίστηκε από τον Ανδρόνικο Γ΄ Παλαιολόγο (1328-1341) με σκοπό να ενισχύσει την άμυνα της Θεσσαλονίκης από τις επιδρομές από Βορρά. Μία από τις εκδοχές που υπάρχουν όσον αφορά το όνομά του είναι ότι ήταν τόσο καλά οχυρωμένο ώστε θα μπορούσαν να το υπερασπιστούν ακόμη και γυναίκες.
Λαογραφικό Μουσείο Γοργόπης
Τα μέλη του συλλόγου του οικισμού Γοργόπη (κοντά στην Αξιούπολη) και των χορευτικών τμημάτων του συγκέντρωσαν αντικείμενα από την καθημερινή ζωή των κατοίκων της περιοχής, τα οποία έφεραν από τη Μ. Ασία, τον Πόντο και τη Θράκη, και τα παρουσιάζουν εδώ στην ιστοσελίδα τους.
Το Κτήμα στο Mπαΐρι
Ο αγρότης και μελισσοκόμος Κωνσταντίνος Γιάντσης έχει δημιουργήσει ένα κτήμα έκτασης 6,5 στρ. (2 χλμ. βόρεια της Αξιούπολης), όπου οι επισκέπτες μπορούν να έρθουν σε επαφή με τις αγροτικές εργασίες όπως γίνονταν στο παρελθόν. Εδώ πραγματοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολεία, ενώ και οι ιδιώτες μπορούν να το επισκεφθούν δωρεάν.
Pάντσο Κιλκίς
Σε έκταση 20 στρ. έξω από την πόλη (5ο χλμ. Κιλκίς-Θεσσαλονίκης) γίνονται μαθήματα ιππασίας για αρχάριους και προχωρημένους, τοξοβολία, βόλτα με άμαξα, ενώ υπάρχει κι ένα salοon bar για καφέ και φαγητό.

banner
banner
Ταξίδια για κάθε στυλ