Καστελόριζο

Τι να δείτε

Αρχαιολογικό Μουσείο
Στεγάζεται από το 1984 στο Κονάκι (τμήμα του μεσαιωνικού κάστρου του Αγίου Νικολάου), στο ισόγειο θα βρείτε γλυπτά της Παλαιοχριστιανικής περιόδου, λίθινες άγκυρες και αμφορείς. Στον όροφο εκτίθενται ευρήματα από την Αρχαία Μεγίστη (επιγραφές, επιτύμβιες στήλες, αμφορείς), οι αποτοιχισμένες τοιχογραφίες του Αγίου Νικολάου (17ος αι.) και είδη τοπικής λαογραφίας.
Αϊ Γιώργης του βουνού
Το εγκαταλειμμένο μοναστήρι του 18ου αιώνα στο λόφο ανακαινίστηκε το 1759 από τον όσιο Άνθιμο Κουρούκλη τον Αόμματο. Μέσα στην εκκλησία υπάρχει τρύπα που οδηγεί σε σπήλαιο-κατακόμβη με πηγή και τοιχογραφία του αγίου στο βάθος. Δίπλα βρίσκεται και ο Άγιος Ιωάννης του Βουνού. Θα χρειαστεί να ανεβείτε 401 σκαλιά για να φτάσετε εδώ, αλλά η θέα θα σας αποζημιώσει. Ό,τι πρέπει για βόλτα λίγο πριν από τη δύση.
Μεσαιωνικό Κάστρο
Το φρούριο των Σταυροφόρων Ιπποτών του Τάγματος του Αγίου Ιωάννη του 14ου αιώνα, το οποίο κατέστρεψε ο Λάμπρος Κατσώνης το 1788, αναγκάζοντας έτσι τους Τούρκους να εγκαταλείψουν το νησί.
Γαλάζιο Σπήλαιο
Επισκέψιμο μόνο με βάρκα, λέγεται αλλιώς και Σπηλιά του Παραστά και βρίσκεται στη νοτιοανατολική ακτή του νησιού. Θεωρείται ένα από τα ωραιότερα σπήλαια της Μεσογείου, καθώς οι ανακλάσεις του νερού τού δίνουν υπέροχο γαλάζιο χρώμα, ενώ κατοικούν σε αυτό φώκιες.
Παλαιόκαστρο
Το αρχαιότερο μνημείο του Καστελόριζου, στο οποίο σώζονται αρχαία κτίσματα, δεξαμενές αλλά και νεολιθικά εργαλεία. Κάποια βρίσκονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο.
Ρω
Βραχονησίδα στα νοτιοδυτικά, σε απόσταση 5,6 χλμ. από τις τουρκικές ακτές. Εκεί βρίσκεται και το μνημείο της Δέσποινας Αχλαδιώτη. Η ξακουστή Κυρά της Ρω, η μοναδική κάτοικος του νησιού, ύψωνε καθημερινά την ελληνική σημαία επί δεκαετίες (και μέχρι το 1982 οπότε απεβίωσε). Σήμερα κατοικείται από μικρό απόσπασμα του ελληνικού στρατού.

banner
banner
Ταξίδια για κάθε στυλ