Καρπενήσι - Ευρυτανία

Τι να δείτε

Βυζαντινή εκκλησία Αγίας Τριάδας
Στην πλατεία του Καρπενησίου, ο τωρινός μητροπολιτικός ναός ήταν ένα μικρό εκκλησάκι που χτίστηκε κατά το δεύτερο μισό του 16ου αιώνα και το 1645 μετατράπηκε σε μεγάλο ναό από το διδάσκαλο του γένους Ευγένιο Γιαννούλη τον Aιτωλό. Στο εσωτερικό του σώζονται παλιές αγιογραφίες, ενώ στο προαύλιο της εκκλησίας δεσπόζει ο ανδριάντας του Γιαννούλη.
Κεφαλόβρυσο
Ειδυλλιακή τοποθεσία με πλατάνια και τρεχούμενα νερά, 3 χλμ. από το Καρπενήσι. Στο χώρο υπάρχει μνημείο προς τιμήν του Μάρκου Μπότσαρη (ο οποίος σκοτώθηκε στη μάχη του Κεφαλόβρυσου τον Αύγουστο του 1823), ταβέρνα-αναψυκτήριο αλλά και εκτροφείο πέστροφας.
Λόφος Αγίου Δημητρίου
Στις παρυφές του Καρπενησίου, προσφέρεται για περίπατο και πανοραμικό αγνάντι στην πόλη. Σύμφωνα με την παράδοση, ο λόφος ήταν τμήμα του Τυμφρηστού που αποκολλήθηκε πριν από χιλιετίες, ενώ την εποχή του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου υπήρξε ορμητήριο των ανταρτών.
Παλαιοχριστιανικός ναός Αγίου Λεωνίδη
Βρίσκεται στο Κλαυσί, σε απόσταση περίπου 8 χλμ. από το Καρπενήσι, και η ανέγερσή του χρονολογείται περί τον 5ο αιώνα. Κατόπιν συνεννόησης με τον Δήμο Καρπενησίου (2237021015), μπορείτε να επισκεφθείτε το χώρο για να δείτε το ψηφιδωτό δάπεδο με ενδιαφέρουσες παραστάσεις και διακοσμητικά σχέδια.
Μουσείο Εθνικής Αντίστασης στους Κορυσχάδες
Στην πλατεία του διατηρητέου οικισμού των Κορυσχάδων, στο ιστορικό σχολείο που φιλοξένησε το 1944 τις εργασίες του Εθνικού Συμβουλίου της Ελεύθερης Ελλάδας, θα δείτε αντίγραφα φωτογραφιών από το αρχείο του Σπύρου Μελετζή, πορτρέτα αγωνιστών, έγγραφα και ψηφίσματα της αντιστασιακής επιτροπής καθώς και τις επαναστατικές τοιχογραφίες που διατηρούνται από εκείνη την εποχή.
Μονή Προυσού
Σκαρφαλωμένο στο χείλος ενός κατακόρυφου βράχου, το πιο διάσημο προσκύνημα της Ρούμελης σύμφωνα με την παράδοση ιδρύθηκε στα χρόνια του εικονομάχου αυτοκράτορα Θεόφιλου (829-842 μ.Χ.) και συνδέεται με την εμφάνιση της εικόνας της Παναγίας από την Προύσα της Βιθυνίας της Μικράς Ασίας. Στο μοναστήρι λειτουργεί μουσείο με εκθέματα εκκλησιαστικά και όχι μόνο, κειμήλια, ενώ στο καθολικό και το παρεκκλήσι-κρύπτη σώζονται τοιχογραφίες από το 13ο και το 18ο αιώνα. Απέναντι από τη μονή βρίσκεται το εκκλησάκι των Αγίων Πάντων (του 1754) και το περίφημο Σχολείο των Ελληνικών Γραμμάτων.
Φαράγγι Μαύρη Σπηλιά
Εύκολη και πολύ ευχάριστη πεζοπορική διαδρομή σε δασωμένη διαδρομή με βάθρες και καταρράκτες. Ξεκινά μετά το χωριό Προυσός, στο ύψος της γέφυρας της Καστανιάς. Και για… αναρριχητικές καταστάσεις, υπάρχει δυνατότητα για διαδρομή σε Via Ferrata από μονοπάτι που έχει κατασκευαστεί πάνω στο βράχο.

banner
banner
Ταξίδια για κάθε στυλ