Καμένα Βούρλα

Τι να δείτε

Ιαματικές πηγές
Κατατάσσονται μεταξύ των σημαντικότερων της χώρας αλλά και της Ευρώπης. Δημιουργήθηκαν από γεωλογικές μεταβολές του Μαλιακού κόλπου και του ορεινού όγκου Καλλίδρομου-Κνημίδος κι έγιναν γνωστές λόγω της σπάνιας σύστασής τους σε φυσικά μέταλλα, άλατα και ραδόνιο. Αναβλύζουν στους πρόποδες του βουνού, έχουν διαφορετική θερμοκρασία και ραδιενέργεια και τροφοδοτούν τα δύο υδροθεραπευτήρια, τον «Ιπποκράτη» και τον «Ασκληπιό», που διαθέτουν λουτήρες και μια σύγχρονη ανοιχτή πισίνα. Στον ίδιο χώρο έχουν φυτευτεί ευκάλυπτοι που κάνουν ακόμα πιο έντονη την ευεργετική δράση των νερών.
Μοναστήρι Μεταμόρφωσης του Σωτήρος
Γνωστό και ως Μοναστήρι της Καρυάς, της Αγίας ή Αγία Σωτήρα. Μόλις 4 χλμ. από τη λουτρόπολη, βρίσκεται σε υψόμετρο 310 μ., σ’ ένα όμορφο φυσικό περιβάλλον με εξαιρετική θέα. Χρονολογείται από 11ο-12ο αιώνα μ.Χ. και αποτελεί ιστορικό μνημείο. Γιορτάζει ένα ολόκληρο τριήμερο, από τις 5 έως τις 7 Αυγούστου.
Καρυά
Σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από τη Μονή βρίσκεται η Καρυά, παραδοσιακό, όμορφο χωριό, με καταπληκτική θέα στους γύρω ορεινούς όγκους αλλά και στις ακτές του Ευβοϊκού. Να σημειώσουμε ότι οι κάτοικοι της Καρυάς κατέβηκαν κι έφτιαξαν τα Καμένα Βούρλα τα οποία μέχρι και πριν εξήντα χρόνια ήταν ελώδεις εκτάσεις.
Γιαννάκης
«Μπαλκόνι» αποκαλούν οι ντόπιοι την κατάφυτη αυτή τοποθεσία κοντά στην Καρυά, με αληθινά υπέροχη θέα.
Ησυχαστήριο Οσίου Γρηγορίου Στρογγυλής
Στο βόρειο Ευβοϊκό κόλπο, στο ακατοίκητο νησί Στρογγυλή υπάρχουν τα ερείπια του ησυχαστηρίου του Οσίου Γρηγορίου του Μυροβλήτου, οποίος έζησε τον 11ο αιώνα και ετάφη εντός του ναού. Στο κτιριακό συγκρότημα διακρίνονται σήμερα ο Ναός της Παναγίας, ο τάφος του Οσίου Γρηγορίου, τα κελιά, η είσοδος, τα τείχη κ.ά.
Ιδιωτική Συλλογή Γ. Καρανάσσου
Μπορείτε να δείτε νομίσματα, κεραμικά και χάλκινα αντικείμενα από τους αρχαϊκούς και τους κλασικούς χρόνους.

banner
banner
Ταξίδια για κάθε στυλ