Καϊμακτσαλάν / Άγιος Αθανάσιος

Τι να δείτε

Εκκλησίες
Στην άκρη του Παλαιού Αγίου Αθανασίου βρίσκεται η εκκλησία της Αναλήψεως, η τρίκλιτη ξυλόστεγη βασιλική που χτίστηκε το 17ο αιώνα και είναι διακοσμημένη με εικόνες βυζαντινής τεχνοτροπίας, ενώ από το εκκλησάκι του Αγίου Αθανασίου επάνω στον ομώνυμο λόφο θα απολαύσετε τη θέα στη Βεγορίτιδα και στα παραλίμνια χωριά. Εντυπωσιακό και το παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, όπου πέντε δέντρα ενώνονται σχηματίζοντας ένα ανθρώπινο σώμα.
Χιονοδρομικό Κέντρο Καϊμακτσαλάν
Από τα πιο δημοφιλή χιονοδρομικά της χώρας, με πολύ μακρά περίοδο χιονιού: αρχίζει συνήθως τον Νοέμβριο και τελειώνει περίπου στις αρχές Μαΐου. Διαθέτει υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις και πίστες μεγάλου πλάτους με ήπιες κλίσεις, κατάλληλες για άπειρους αλλά κι έμπειρους χιονοδρόμους καθώς και πίστα για airboard trails (φουσκωτές σανίδες ειδικές για κίνηση στο χιόνι). Οι εγκαταστάσεις ξεκινούν από τα 2.050 μ., όπου βρίσκονται το κεντρικό καταφύγιο, σχολές σκι και snowboard, πάρκινγκ, πίστες αρχαρίων και καταστήματα ενοικίασης εξοπλισμού, και καταλήγουν στα 2.480 μ. και το σταθμό άφιξης του αναβατήρα Κρέμαση, του υψηλότερου της Ελλάδας. Ακόμη και όταν δεν έχει χιόνι, αξίζει να πιείτε έναν καφέ στο σαλέ-ξενοδοχείο πολυτελείας του καταφύγιου με τις μεγάλες τζαμαρίες και τη φοβερή θέα ή να φάτε στο παραδοσιακό εστιατόριο.
Βόρας
Το Καϊμακτσαλάν είναι η υψηλότερη κορυφή του όρους Βόρας, το φυσικό σύνορο της Ελλάδας με τη FYROM. Το δάσος του Βόρα προστατεύεται από το πανευρωπαϊκό δίκτυο Natura 2000 και το πανέμορφο τοπίο προσφέρεται για διαδρομές που διοργανώνονται από τους φυσιολατρικούς και τους ορειβατικούς συλλόγους της περιοχής – με εντυπωσιακότερη αυτήν που καταλήγει στο Pέμα του Φλώρου. Μοναδική εμπειρία η πεζοπορία μέχρι το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία, επί της γραμμής των συνόρων, σήμα κατατεθέν του χιονοδρομικού – το χειμώνα, μάλιστα, η διαδρομή γίνεται με ερπυστριοφόρο. Είναι μνημείο του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, αφιερωμένο στους Σέρβους πεσόντες, και είναι φτιαγμένο εξολοκλήρου με υλικά που έμειναν στα πεδία των μαχών της περιοχής.

banner
banner
Ταξίδια για κάθε στυλ