Θεσσαλονίκη

Τι να δείτε

Μουσείο Φωτογραφίας
Ιδιαίτερα ενδιαφέρον μουσείο, στεγάζεται από το 2001 στον πρώτο όροφο της Αποθήκης Α΄ στο λιμάνι σε μια προσπάθεια σύνδεσής του με την πόλη. Με δράσεις τοπικής, εθνικής αλλά και διεθνούς εμβέλειας, διοργάνωση εκθέσεων, ψηφιοποιημένα αρχεία και συλλογές, εκδοτική δραστηριότητα, τη διοργάνωση του Διεθνούς Φεστιβάλ Φωτογραφίας Photobiennale κάθε δύο χρόνια καθώς και άλλων εκπαιδευτικών προγραμμάτων, δίνει συνεχώς νέες αφορμές για επίσκεψη.
Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
Σε μια πτέρυγα της Μονής Λαζαριστών, φιλοξενούνται εδώ σημαντικές εκθέσεις, με highlights τα έργα της μόνιμης συλλογής που απαρτίζεται από τη συλλογή Κωστάκη (πολυάριθμα έργα τέχνης σημαντικών καλλιτεχνών της ρωσικής πρωτοπορίας), έργα ζωγραφικής και γλυπτικής Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, αλλά κι εξίσου ενδιαφέρουσες περιοδικές εκθέσεις. Με σημαντικό εκπαιδευτικό έργο, διαλέξεις και συνέδρια, εικαστικά εργαστήρια αλλά και πρωτοποριακά προγράμματα (π.χ. το «Αγγίζοντας την τέχνη» για άτομα με μειωμένη ή ολική απώλεια όρασης), το μουσείο δίνει δυναμικό «παρών» στη σύγχρονη ζωή της πόλης.
Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
Με φωτογραφίες, έργα ζωγραφικής, γλυπτικής και χαρακτικής αλλά και βιντεο-εγκαταστάσεις και κολάζ, μεταξύ άλλων, με μια σημαντική μόνιμη συλλογή από έργα Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών αλλά και πολλές περιοδικές εκθέσεις, εκδοτική δραστηριότητα, εκπαιδευτικά προγράμματα τόσο για παιδιά όσο και για ενήλικους και πλήθος άλλων εκδηλώσεων, αποτελεί ένα ζωντανό οργανισμό που αφουγκράζεται τις ανάγκες του κοινού κι εξελίσσεται διαρκώς. Tip: χαλαρώστε στο cafe του ξεφυλλίζοντας μία από τις πολυάριθμες εκδόσεις που θα βρείτε στο πωλητήριο.
Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού
Σε ένα αρχιτεκτονικά ιδιαίτερο κτίριο, ο επισκέπτης ξεναγείται μέσα από πλήθος αντικειμένων σε διάφορες όψεις της τέχνης και του πολιτισμού στο Βυζάντιο, από τις αρχές (3ος-4ος μ.Χ. αι.) μέχρι την άλωση της Κωνσταντινούπολης (1453), αλλά και κατά τη μεταβυζαντινή περίοδο. Οργανώνονται επίσης ενδιαφέρουσες περιοδικές εκθέσεις, όπως κι εκπαιδευτικά προγράμματα, αφήγηση παραμυθιών και δημιουργικά εργαστήρια. Περάστε μια βόλτα από το cafe-εστιατόριο – είναι ό,τι πρέπει για χαλάρωση.
Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης
Το ανακαινισμένο πλέον μουσείο, προσανατολισμένο στις σύγχρονες απαιτήσεις του κοινού, φέρνει στο προσκήνιο όψεις του πολιτισμού που αναπτύχθηκε στη Μακεδονία –και ιδιαίτερα στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης– από τα Προϊστορικά χρόνια μέχρι την Ύστερη αρχαιότητα. Πάντα σε συνδυασμό με περιοδικές εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, εργαστήρια και ψυχαγωγικές εκδηλώσεις, έχει μεταμορφωθεί σε ζωντανό χώρο συνάντησης και πολιτισμού.
Μονή Λαζαριστών
Το διατηρητέο κτίριο της Μονής Λαζαριστών χτίστηκε το 1886 από τους μοναχούς του τάγματος του Αγίου Βικεντίου του Παύλου και σήμερα, ύστερα από μια πολυδιάστατη πορεία, αποτελεί σημαντικό πολιτιστικό κέντρο της Δυτικής Θεσσαλονίκης. Η μουσική, ο χορός, το θέατρο και τα εικαστικά βρίσκουν χώρο έκφρασης εδώ, με αποκορύφωμα το Φεστιβάλ της Μονής Λαζαριστών που διοργανώνεται κάθε καλοκαίρι.
Αψίδα του Γαλέριου (Καμάρα) και Ανάκτορα του Γαλέριου
Ένα από τα γνωστότερα meeting points στην πόλη, στην Εγνατία Οδό, η Καμάρα χτίστηκε λίγο πριν από το 305 μ.Χ., σε ανάμνηση της νίκης του Γαλέριου κατά των Περσών το 297. Ρίξτε μια προσεκτική ματιά στα αφηγηματικά/διακοσμητικά ανάγλυφά της. Αποτελούσε μέρος του γαλεριανού συγκροτήματος, το οποίο συναπαρτίζουν τα ερείπια των ανακτόρων –με το εντυπωσιακό οκτάγωνο κτίριο– που δεσπόζουν στην Πλατεία Ναυαρίνου καθώς και η αψιδωτή αίθουσά τους στον αρχαιολογικό χώρο της Δημητρίου Γούναρη.
Ροτόντα
Αποτελεί σημείο αναφοράς με το χαρακτηριστικό κυκλικό σχήμα και τα ψηφιδωτά της. Χτίστηκε το 306 μ.Χ. ως το Πάνθεον ή το Μαυσωλείο του Γαλέριου.
Λευκός Πύργος
Ο κυκλικός πύργος-σύμβολο, στην παραλία, ο οποίος αποτελούσε τμήμα της οχύρωσης της πόλης, χτίστηκε στα μέσα του 15ου αιώνα από Βενετούς τεχνίτες. Σήμερα φιλοξενεί έκθεση αφιερωμένη στην πόλη, η οποία έχει οργανωθεί από το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού με στόχο να αναδείξει τόσο τη Θεσσαλονίκη όσο και το ίδιο το μνημείο. Η θέα από την κορυφή του θα σας καθηλώσει.
Νόησις - Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας
Ο τεράστιος ασημένιος θόλος του κυριαρχεί στην Ε.Ο. Θεσσαλονίκης-Χαλκιδικής, στην ανατολική πλευρά της πόλης κοντά στη Θέρμη. Πρωτοποριακός χώρος για μικρούς και μεγάλους, με ενδιαφέρουσες προβολές στο Πλανητάριο, στο Κοσμοθέατρο και στον Προσομοιωτή του, μουσείο τεχνολογίας με μόνιμες και περιοδικές εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα και συναντήσεις με εκπροσώπους της επιστημονικής κοινότητας, οι οποίες έχουν στόχο τη διάδοση των μυστικών της επιστήμης και της τεχνολογίας σε όλους. Στα συν και η πανοραμική θέα από το καφέ-εστιατόριο και τον ευρύτερο εξωτερικό χώρο στον Θερμαϊκό.
Άνω Πόλη
Η Άνω Πόλη –ή Κάστρα όπως είναι γνωστή η περιοχή–, η οποία γλίτωσε από τη μεγάλη πυρκαγιά του 1917, αρχίζει από τη βόρεια πλευρά της Αγίου Δημητρίου. Πρώτη στάση στον Πύργο Τριγωνίου (ή Αλύσεως) για χάζι στην πόλη και στη συνέχεια βόλτα στο κάστρο μέσα στην ακρόπολη με το Γεντί Κουλέ. Χτίστηκε τον 4ο αιώνα, αποτελούσε σημαντικό σημείο άμυνας της πόλης και από το 1890 μέχρι το 1989 λειτουργούσε ως φυλακή. Μια άλλη Θεσσαλονίκη αναπνέει στα τείχη της, με παραδοσιακά σπίτια, λιθόστρωτα στενά δρομάκια που καταλήγουν σε γραφικές πλατείες με παραδοσιακές κρήνες, φημισμένες ταβέρνες και σημαντικά μνημεία.
Τσινάρι
Γραφική συνοικία στην Άνω Πόλη με διατηρητέα κτίσματα και πλακόστρωτα, αποτελεί παραδοσιακό οικισμό από το 1979. Αν και τόσο κοντά στο κέντρο, φαντάζει μίλια μακριά. Εδώ θα τιμήσετε τα ουζερί και τα μεζεδοπωλεία με τις εξαιρετικές νοστιμιές.
Εκκλησίες
Από τις σημαντικότερες βυζαντινές εκκλησίες της πόλης είναι ο Άγιος Δημήτριος (στην ομώνυμη οδό), πεντάκλιτη βασιλική με πλούσιο ζωγραφικό και μαρμάρινο διάκοσμο και ψηφιδωτά του 5ου αιώνα, ενώ στην κρύπτη του λειτουργεί εκθεσιακός χώρος. Η εκκλησία της Αγίας Σοφίας (7ος αιώνας), στη θέση παλιότερης πεντάκλιτης βασιλικής, με τον ψηφιδωτό διάκοσμο στον τρούλο. Η Αχειροποίητος (μέσα 5ου αιώνα) με πλούσιο γλυπτό, ψηφιδωτό και ζωγραφικό διάκοσμο καθώς και η Μονή Βλατάδων (τέλη 14ου αιώνα), η οποία φιλοξενεί το Ίδρυμα Πατερικών Μελετών και απολαμβάνει υπέροχη θέα προς την πόλη.

banner
banner
Ταξίδια για κάθε στυλ