Θάσος

Τι να δείτε

Αρχαιολογικό Μουσείο
Ένας Κούρος ύψους 3,5 μ., γλυπτά, αγάλματα, νομίσματα, γύψινες φιγούρες διαφόρων περιόδων και αμφορείς είναι μερικά από τα εκθέματα από τον 7ο π.Χ. μέχρι τον 7ο μ.Χ. αιώνα, τα οποία φιλοξενούνται στο μουσείο στον Λιμένα, όπου θα πάρετε μια γεύση από τους θεσμούς, τη ζωή και τα έθιμα των κατοίκων στην αρχαιότητα.
Αρχαία Αγορά
Οι ανασκαφές που έγιναν μεταξύ του 1948 και του 1955 έφεραν στο φως τα ερείπια της Αρχαίας Αγοράς (θρησκευτικό, πολιτιστικό και πολιτικό κέντρο κατά την αρχαιότητα) στη βορειοανατολική πλευρά του Λιμένα, πολύ κοντά στο Αρχαιολογικό Μουσείο. Εδώ θα δείτε ερείπια από τους Ναούς του Θεαγένη και του Δία καθώς και της Αρτεμισίας.
Αρχαίο Θέατρο
Στον Λιμένα, χρονολογείται από τον 5ο π.Χ. αιώνα κι έχει πανοραμική θέα στη θάλασσα. Κατά τους Ρωμαϊκούς χρόνους χρησιμοποιήθηκε για μονομαχίες και σήμερα (έπειτα από ανακατασκευή) φιλοξενεί παραστάσεις αρχαίου δράματος κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
Χερσόνησος Αλυκής
Οι φυσικές αλυκές έδωσαν το όνομα σε αυτήν τη χερσόνησο, η οποία βρίσκεται στο νότιο άκρο του νησιού κι έχει χαρακτηριστεί από το ΥΠΠΟΤ αρχαιολογικός χώρος. Σώζονται εδώ τα λείψανα αρχαίου οικισμού, ένα ιερό του 7ου π.Χ. αιώνα, λατομεία μαρμάρου αλλά και παλαιοχριστιανικές βασιλικές.
Παλατάκι
Τα καφέ τούβλα με τα οποία είναι χτισμένο το Παλατάκι, έδρα της γερμανικής εταιρείας που εκμεταλλευόταν τα ορυχεία σιδήρου του νησιού στις αρχές του 19ου αιώνα, δεσπόζει στα Λιμενάρια. Οι ντόπιοι το ονόμασαν έτσι γιατί εδώ έμεινε ο Kάιζερ όταν πέρασε από το νησί.
Παναγία
Το χωριό (πρώτη πρωτεύουσα του νησιού μετά την Επανάσταση του ’21) έχει τρεχούμενα νερά και αξίζει να περπατήσετε στα πλακόστρωτα δρομάκια του. Επισκεφθείτε και το ναό της Παναγίας, όπου φυλάσσεται η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Παντοβλεπούσας.
Μονή Αρχάγγελου Μιχαήλ
Μετόχι της Μονής Φιλοθέης του Αγίου Όρους, είναι αφιερωμένη στον προστάτη του νησιού. Χτισμένη πάνω σε ένα βράχο, κατοικείται από μοναχές και φιλοξενεί ένα κομμάτι Τιμίου Ήλου, δηλαδή μέρος από τα καρφιά που χρησιμοποιήθηκαν για τη σταύρωση του Χριστού.
Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου
Οι ντόπιοι την αποκαλούν Παναγούδα, στο καθολικό της φυλάσσεται θαυματουργή εικόνα της Παναγίας και από την πετρόκτιστη βρύση της αναβλύζει θαυματουργό νερό. Θα τη βρείτε στο δρόμο προς Μαριές.
Κάστρο
Σε απόσταση 12 χλμ. από τα Λιμενάρια, το Κάστρο είναι ο αρχαιότερος οικισμός του νησιού, ο οποίος ξαναζωντάνεψε τα τελευταία χρόνια και μπήκε στον τουριστικό χάρτη. Πάρτε από εδώ το δρόμο για τους περίφημους καταρράκτες.
Καζαβίτι
Το πιο όμορφο ίσως ορεινό χωριό του νησιού, είναι χτισμένο σε μια πλαγιά σε υψόμετρο 350 μ. και χωρίζεται σε δύο βασικούς συνοικισμούς, το μεγάλο και το μικρό. Όσοι δεν το επιλέξετε ως βάση θα έρθετε σίγουρα για να αράξετε και να απολαύσετε τη δροσιά στην πέτρινη πλατεία του.
Λαογραφικά Μουσεία
Το ένα από τα τρία βρίσκεται στα Λιμενάρια και δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του πολιτιστικού συλλόγου Το Κάστρο. Φιλοξενεί από φορεσιές και υφαντά μέχρι εργαλεία, ένα αποστακτήριο κ.ά. εκθέματα γύρω από την παράδοση του νησιού. Το δεύτερο βρίσκεται στον Θεολόγο, στο αρχοντικό Μεταξά Χατζηγιώργη, και παρουσιάζει παλιά νομίσματα, πατητήρι κρασιού, ρακοκάζανο, φωτογραφίες κ.ά. Ένα παλιό καπετανόσπιτο στεγάζει το τρίτο στην Καλλιράχη: παρατηρώντας τα έπιπλα και τις λεπτομέρειες από τα καΐκια, θα νιώσετε σαν να έχει σταματήσει ο χρόνος.
Μουσείο Ελιάς και Ελαιόλαδου
Πλούσιο φωτογραφικό υλικό κι εκθέματα (όπως ένα παλιό κι ένα σύγχρονο τριβείο) καταδεικνύουν τους τρόπους με τους οποίους γινόταν η παραγωγή ελαιόλαδου μέσα στα χρόνια, ενώ παράλληλα δίνονται πληροφορίες για την ιστορία της ελιάς και τις ποικιλίες που ευδοκιμούν στο νησί. Το μουσείο βρίσκεται στο 14ο χλμ. Λιμένας-Πρίνος, δίπλα σε ένα ελαιοτριβείο.

banner
banner
Ταξίδια για κάθε στυλ