Ζάκυνθος

Τι να δείτε

Ναυάγιο και Μπλε Σπήλαια
Ο γύρος του νησιού με καραβάκι ή ιδιωτικό πλεούμενο επιβάλλεται. Μόνο έτσι μπορείτε, εξάλλου, να φτάσετε στο πολυφωτογραφημένο Ναυάγιο, την παραλία όπου γινόταν επί χρόνια λαθρεμπόριο κι έγινε διάσημη μόλις το 1982, όταν ναυάγησε εκεί το εμπορικό πλοίο «Παναγιώτης», το οποίο κουβαλούσε παράνομο φορτίο με αφορολόγητα τσιγάρα. Το άγριας ομορφιάς τοπίο και το σκουριασμένο σκαρί του έχουν έκτοτε κάνει τον γύρο του κόσμου ως η απόλυτη ελληνική καρτ ποστάλ. Μην παραλείψετε και μια κατάδυση στις θεαματικές Μπλε Σπηλιές, οι οποίες επίσης προσεγγίζονται μόνον ακτοπλοϊκώς.
Αϊ-Γιώργης των Γκρεμνών
Στην απόκρημνη κι ερημική περιοχή των Γκρεμνών, ο ιερομόναχος Μακάριος και ο μοναχός Βαρλαάμ ίδρυσαν το 1535 τη Μονή του Αγίου Γεωργίου, με τον ιδιότυπο πύργο που χτίστηκε λίγο αργότερα για προστασία από τις πειρατικές επιδρομές. Λίγο πιο κάτω θα δείτε και μια σιδερένια εξέδρα που κρέμεται στο κενό: είναι must η πανοραμική θέα στο Ναυάγιο.
Μονή Παναγίας Αναφωνήτριας
Η παράδοση θέλει τον Άγιο Διονύσιο, προστάτη του νησιού, να βοηθά τον φονιά του αδερφού του να καταφύγει σε αυτήν τη μονή του 15ου αιώνα, όπως και την εικόνα της Θεοτόκου να έχει φτάσει από την Κωνσταντινούπολη εδώ με θαυματουργό τρόπο, αμέσως μετά την άλωση. Θρύλοι ή Ιστορία, το ειδυλλιακό τοπίο της Μονής αξίζει ούτως ή άλλως μια επίσκεψη.
Πλατεία Αγίου Μάρκου
Με βενετσιάνικη αίγλη, αποτελεί επίκεντρο της κοινωνικής ζωής του νησιού. Εκεί έγινε και η επανάσταση των ποπολάρων το 1797, οι οποίοι έκαψαν το περιβόητο Libro d’Oro, καταργώντας έτσι τα κληρονομικά προνόμια των ευγενών. Θα καθίσετε στα αναρίθμητα cafes και μπαρ, μπορείτε όμως να κάνετε και μια επίσκεψη στο Μουσείο Διονυσίου Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων.
Μουσείο Διονυσίου Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων
Στους δύο ορόφους αυτού του λαογραφικού μουσείου της Πλατείας Αγίου Μάρκου, εκτός από τα χειρόγραφα του εθνικού μας ποιητή και την πρώτη έκδοση του «Ύμνου εις την Ελευθερία», εκτίθενται έργα τέχνης του 17ου αιώνα (έπιπλα, κεντήματα, γκραβούρες, κοσμήματα και μουσικά όργανα από τα αρχοντόσπιτα της εποχής, οικόσημα και ακρόπρωρα), οι παρτιτούρες και τα λιμπρέτα του μεγάλου συνθέτη όπερας του 19ου αιώνα Παύλου Καρρέρ αλλά και ιδιόχειρες σημειώσεις κι έργα των θεατρικών συγγραφέων Αντώνιου Μάτεση, Διονυσίου Ρώμα και Γρηγόριου Ξενόπουλου.
Αρέκια, Μπόχαλη, Γαϊτάνι
Αν θέλετε να ακούσετε τις περίφημες ζακυνθινές καντάδες από τις ντόπιες κομπανίες, τότε η Αρέκια στα Ρεπάρα (παλιά ακτή ΕΟΤ) και Το Σπίτι του Λάτα στην Μπόχαλη είναι το φυσικό σκηνικό τους: ξύλινα τραπέζια και πάγκοι στήνονται στις ανοιχτές αυλές και –συνοδεία ζωντανής μουσικής– δοκιμάζετε την τοπική κουζίνα. Φροντίστε όμως να κάνετε κράτηση, διότι κατά τους θερινούς μήνες υπάρχει συνωστισμός. Για να δείτε ομιλίες επίσης, αυτό το μοναδικό παγκοσμίως είδος ελευθερόστομου λαϊκού θεάτρου, θα πρέπει να πάτε στο χωριό Γαϊτάνι.
Πέτρινο Πάρκο Ασκός
Σε µια κατάφυτη ρεματιά έκτασης 500 στρ. στις Βολίμες, θα σας δώσει την ευκαιρία, ακολουθώντας το πέτρινο μονοπάτι, να δείτε 45 είδη ζώων (κατσικάκια, χελώνες κι ελάφια μέχρι ρακούν και λάµα!), τα οποία ζουν ελεύθερα σε ειδικούς χώρους (www.askos.gr ).

banner
banner
Ταξίδια για κάθε στυλ