Ερέτρια

Τι να δείτε

Αρχαιολογικό Μουσείο Ερέτριας
Μικρό αλλά πολύ ενδιαφέρον, περιλαμβάνει εκθέματα από την ύστερη πρωτοελλαδική εποχή μέχρι και τους ύστερους ρωμαϊκούς χρόνους. Βρίσκεται δίπλα στα ερείπια του ναού του Δαφνηφόρου Απόλλωνα και περιλαμβάνει τα γλυπτά του ναού από τα οποία ξεχωρίζει το σύμπλεγμα του Θησέα με την αμαζόνα Αντιόπη. Τα ευρήματα της προϊστορικής Ερέτριας και τριών γειτονικών προϊστορικών οικισμών –της Ξηρόπολης, της Αμαρύνθου και της Μαγούλας–, τα αρχαϊκά γλυπτά από ναούς της κεντρικής Εύβοιας και τα εξαιρετικά πήλινα εκθέματα, όπως ο κένταυρος και οι κεφαλές της Μέδουσας, είναι εντυπωσιακά. Προσέξτε τον κεραμικό κλίβανο της μεσοελλαδικής εποχής (2000-1650 π.Χ.) που βρίσκεται στην αυλή του μουσείου. Οικία των Ψηφιδωτών
Η οικία χρονολογείται γύρω στο 370 π.Χ. και περιλαμβάνει αίθριο, χώρο συμποσίου και βοηθητικούς χώρους. Τα πατώματα καλύπτονται από θαυμάσιες ψηφιδωτές παραστάσεις εμπνευσμένες κυρίως από τη μυθολογία: Νηρηίδα επάνω σε Ιππόκαμπο, μάχες μεταξύ Αριμασπών και Γρυπών και μεταξύ Σφιγγών και Λεφυτών.
Ναός της Ίσιδας
Βρίσκεται πίσω από το μικρό λιμάνι και χτίστηκε τον 4ο αιώνα π.Χ. Αποδεικνύει τις εμπορικές επαφές της αρχαίας πόλης με την Αίγυπτο.
Τάφος των «Ερώτων»
Τάφος μακεδονικού τύπου του 4ου αι. π.Χ. στο λόφο βορειοδυτικά της Ερέτριας. Τα πήλινα αγαλματίδια Ερώτων, που έδωσαν και το όνομα στο μνημείο, βρίσκονται σήμερα στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης.
Ναός του Δαφνηφόρου Απόλλωνα
Η συνύπαρξη ιωνικών και δωρικών αρχιτεκτονικών στοιχείων χαρακτηρίζει το ναό, που γνώρισε αλλεπάλληλες καταστροφές και ανοικοδομήσεις, από τον 8ο αι. π.Χ. που χτίστηκε μέχρι το 198 π.Χ. οπότε καταστράφηκε οριστικά από τους Ρωμαίους. Τα γλυπτά και η ανάγλυφη διακόσμηση του ναού φιλοξενούνται στο γειτονικό αρχαιολογικό μουσείο.
Αρχαίο Θέατρο
Εντυπωσιακή κατασκευή που μοιάζει με το αθηναϊκό θέατρο του Διονύσου. Άρχισε να κατασκευάζεται τον 5ο αιώνα π.Χ., καταστράφηκε το 198 π.Χ. από τους Ρωμαίους και ξαναφτιάχτηκε με πιο ευτελή υλικά. Η αναστύλωσή του συνεχίζεται μέχρι σήμερα.
Το σπίτι του Κανάρη
Διώροφο νεοκλασικό οικοδόμημα που έχτισε ο αγωνιστής του 1821 Κωνσταντίνος Κανάρης το 1847 και στο οποίο κατοίκησε μέχρι το 1864, όταν έγινε για δεύτερη φορά πρωθυπουργός και αντιβασιλέας. Υπάρχει μια επιγραφή που αποδίδει εύσημα στον αγωνιστή, αλλά το οίκημα είναι εγκαταλειμμένο.
Το νησί των Ονείρων
Κατάφυτο νησάκι με ονειρεμένες παραλίες που ενώνεται με τη στεριά με μια στενή λωρίδα γης. Είναι επισκέψιμο αλλά επειδή η Δημοτική Επιχείρηση Ερέτριας έχει δημιουργήσει εκεί ένα ξενοδοχειακό συγκρότημα, η πρόσβαση στους περισσότερους χώρους είναι περιορισμένη.

banner
banner
Ταξίδια για κάθε στυλ