Γιάννενα

Τι να δείτε

Κάστρο
Ζωντανή καστροπολιτεία, με πολλά σημαντικά κτίρια-μάρτυρες της Ιστορίας του τόπου. Περιπλανηθείτε στα λαβυρινθώδη δρομάκια και σε γειτονιές που θα σας μεταφέρουν σε άλλες εποχές. Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το τζαμί του Ασλάν Πασά, όπου σήμερα στεγάζεται το Δημοτικό Μουσείο και αναδεικνύει την εδώ και πολλά χρόνια αρμονική συνύπαρξη της ελληνικής, της εβραϊκής και της μουσουλμανικής κοινότητας. Το εσωτερικό του αποτελεί αξιόλογο δείγμα οθωμανικής τέχνης με την εντυπωσιακή διακόσμηση του μιχράμπ (κόγχη προσευχής) και του γύψινου γλυπτού διακόσμου της, τον άμβωνα (μιμπάρ) και τον τρούλο. Από την αυλή του μουσείου θα απολαύσετε τη θέα στην πόλη, στη λίμνη και στην απέναντι βυζαντινή ακρόπολη του Ιτς Καλέ.
Ιτς Καλέ
Μέσα στο κάστρο, το όνομά του σημαίνει «εσωτερική ακρόπολη». Περιλαμβάνει το Βυζαντινό Μουσείο (στη θέση όπου είχε το ανάκτορό του ο Αλή Πασάς), με εκθέματα από την Παλαιοχριστιανική μέχρι και τη Μεταβυζαντινή περίοδο – δίπλα του είναι το Φετιχέ Τζαμί και ακριβώς μπροστά του ο τάφος του Αλή Πασά με το περίτεχνο μεταλλικό κιγκλίδωμα. Ο ευρύτερος χώρος του Ιτς Καλέ χρησιμοποιείται κατά καιρούς για διάφορες εκδηλώσεις, ενώ ο ιδανικός τρόπος για να απολαύσετε το μέρος είναι να καθίσετε στα εξωτερικά τραπεζάκια της καφετέριας που λειτουργεί στο χώρο όπου βρίσκονταν παλιά τα μαγειρεία.
Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων
Στο κέντρο της πόλης, στα Λιθαρίτσια, σε κτίριο του αρχιτέκτονα Άρη Κωνσταντινίδη. Στις ανακαινισμένες του αίθουσες παρουσιάζεται ένας μεγάλος αριθμός ευρημάτων, από την Κατώτερη Παλαιολιθική εποχή μέχρι τους Ύστερους Ρωμαϊκούς χρόνους.
Μουσείο Ελληνικής Ιστορίας Παύλου Βρέλλη
Ένα ιδιαίτερο μουσείο με κέρινα ομοιώματα, στεγάζεται σε ένα κτίριο-ύμνος στην ηπειρώτικη αρχιτεκτονική, το οποίο έχει επιμεληθεί εξολοκλήρου ο καλλιτέχνης Παύλος Βρέλλης και παρουσιάζει μερικές από τις σημαντικότερες στιγμές της ελληνικής Ιστορίας.
Σπήλαιο Περάματος
Σε απόσταση μόλις 4 χλμ. από τα Ιωάννινα, ένα από τα πιο όμορφα σπήλαια της Ελλάδας, με 19 είδη σταλακτιτών και σταλαγμιτών.
Νησάκι της κυρά Φροσύνης
Θα φτάσετε εδώ με τα παραδοσιακά καραβάκια που αράζουν στο μόλο της λίμνης. Πολλές και σημαντικές οι μονές που υπάρχουν εδώ, όπως η μονή Στρατηγοπούλου, η μονή Αγίου Παντελεήμονα, η μονή Προδρόμου και η μονή Αγίου Νικολάου, το τελευταίο καταφύγιο του Αλή Πασά, όπου και θανατώθηκε, η οποία λειτουργεί σήμερα ως μουσείο. Κάντε το γύρο του με τα πόδια (περίπου μισή ώρα), πάρτε μαζί σας τοπικά προϊόντα από το γυναικείο συνεταιρισμό (γλυκά του κουταλιού, λικέρ, κλωστάρι –ένα είδος μπακλαβά– κ.ά.) και δοκιμάστε τις σπεσιαλιτέ, που δεν είναι άλλες από βατραχοπόδαρα και χέλι.

banner
banner
Ταξίδια για κάθε στυλ