Γαλαξίδι

Τι να δείτε

Ναυτικό Μουσείο
Ένα από τα ομορφότερα ναυτικά μουσεία της Ελλάδας, με πίνακες καραβιών (παλιότερα κάθε καπετάνιος έφτιαχνε τον δικό του), ναυτικά όργανα, χάρτες, φωτογραφίες, νηολόγια, καταστατικά, έργα του Γαλαξιδιώτη ζωγράφου Σπύρου Βασιλείου και βέβαια ακρόπρωρα: γυναικείες φιγούρες με διαπεραστικό βλέμμα που κοιτούν τη θάλασσα για να την τιθασεύουν. Όταν πέθαινε ο καπετάνιος το ακρόπρωρο βαφόταν μαύρο, όπως και τα εξώφυλλα του καπετανόσπιτου.
Άγιος Νικόλαος
Χτισμένος πάνω σε ειδωλολατρικό ιερό, πιθανότατα του Απόλλωνα Νασιώτα, το 1900, με αρχιτέκτονες τον Γερμανό Χάγερ και τον Κωνσταντίνο Παπαπέτρο. Η εκκλησία είναι τρίκλιτη βασιλική μετά τρούλου και δύο καμπαναριών. Υπέροχο το ξύλινο τέμπλο, δουλεμένο επί δέκα χρόνια σε ξύλο καρυδιάς από άγνωστο τεχνίτη.
Αγία Παρασκευή
Παρεκκλήσι δίπλα στον Άγιο Νικόλαο, χτισμένο το 1848. Ξεχωρίζει για το ηλιακό του ρολόι. Καθώς ο ήλιος μπαίνει από ένα μικρό στρογγυλό άνοιγμα στην οροφή συναντά –μια συγκεκριμένη ώρα της ημέρας– τις αποτυπώσεις του ζωδιακού κύκλου του καπετάν-Σκούρτη, στο πλακόστρωτο δάπεδο της εκκλησίας.
Παλιό Σχολείο
Ένα από τα παλαιότερα σχολεία της χώρας, κατασκευάστηκε επί Ιωάννη Καποδίστρια. Το κτίριο έχει κηρυχτεί διατηρητέο.
Καφενείον Θεμιστοκλής
Παραδοσιακό καφενείο από το 1814. Τα τραπέζια του έχουν κρυφακούσει όλες τις συζητήσεις των άλλοτε μεγάλων καπεταναίων, του Ελευθερίου Βενιζέλου αλλά και σύγχρονων επώνυμων που περνούν από την πόλη.

banner
banner
Ταξίδια για κάθε στυλ