Αστυπάλαια

Τι να δείτε

Ανάληψη ή Μαλτεζάνα
Παραθεριστικός οικισμός με τουριστικές υποδομές, σε απόσταση 9 χλμ. από τη Χώρα, σε μια μικρή κοιλάδα στο Έξω Νησί.
Αρχαιολογικό Μουσείο
Σε κεντρικό δρόμο στον Πέρα Γιαλό, λειτουργεί την καλοκαιρινή σεζόν και φιλοξενεί ευρήματα που καλύπτουν από τα Προϊστορικά χρόνια μέχρι τον Μεσαίωνα: μυκηναϊκά αγγεία κι εργαλεία από θαλαμωτούς τάφους, αργυρά νομίσματα των Κλασικών χρόνων, αναθηματικές επιγραφές από αρχαία ιερά, αγαλμάτια κι επιγραφές των Κλασικών και των Ελληνιστικών χρόνων, αρχιτεκτονικά μέλη παλαιοχριστιανικών βασιλικών καθώς και το μαρμάρινο οικόσημο της οικογένειας Querini από το κάστρο.
Βασιλική Καρέκλη
Ψηφιδωτό δάπεδο μετά τον Σχοινώντα – θα το βρείτε εύκολα κάνοντας μια μικρή παραλιακή διαδρομή με τα πόδια.
Βαθύ
Έξω από τις κλασικές τουριστικές διαδρομές και προσβάσιμο από χωματόδρομο, απλώνεται σε δύο οικισμούς, σε κλειστό όρμο στο Έξω Νησί, την ανατολική πλευρά της Αστυπάλαιας.
Ενετικό Κάστρο
Σήμα κατατεθέν του νησιού, δεσπόζει στην κορυφή της Χώρας. Στην ουσία πρόκειται ανήκει για οχυρωμένο οικισμό, καθώς το τείχος σχηματίζουν οι εξωτερικοί τοίχοι των σπιτιών. Ξεχωρίζουν η Παναγιά του Κάστρου (Ευαγγελίστρια), η οποία χτίστηκε το 1853, και ο Άγιος Γεώργιος (από το 1790).
Λιβάδι
Παραθαλάσσιος τουριστικός οικισμός, σε απόσταση 2 χλμ. από τη Χώρα, σε μια κοιλάδα με περιβόλια στο μυχό αμμουδερού κόλπου. Στο λόφο του Αγίου Βασιλείου βρίσκονται σπαράγματα παλαιοχριστιανικής βασιλικής.
Μεγάλη Παναγιά
Ενταγμένη σε συγκρότημα πέντε ναών στα πόδια του κάστρου, αποτελεί κλασικό προορισμό περιπάτου λόγω του βοτσαλωτού δαπέδου και της θέας στη θάλασσα.
Μνημείο Γάλλου ναυάρχου Μπιγκόν
Στον Σχοινώντα, στην κορυφή μιας μικρής χερσονήσου με ωραία θέα, είναι αφιερωμένο στον ηγέτη του αγώνα (αρχές του 18ου αιώνα) κατά των πειρατών.
Μονή Παναγίας Φλεβαριώτισσας
Μοναστήρι στο δυτικό ήμισυ του νησιού, χτισμένο σε κοίλωμα πλαγιάς. Γιορτάζει την 1η Φεβρουαρίου με μεγάλο πανηγύρι-ραντεβού για ντόπιους κι επισκέπτες.
Παναγία Πορταΐτισσα
Η ωραιότερη εκκλησία του νησιού, με ξυλόγλυπτο εικονοστάσι και μικρή εκκλησιαστική συλλογή από παλιές εικόνες. Ιδρύθηκε στα μέσα του 18ου αιώνα και βρίσκεται στη Ροδιά, κάτω από το κάστρο.
Χώρα
Απλωμένη σε λόφο στα πόδια του καρτποσταλικού κάστρου των Querini, η πρωτεύουσα του νησιού γοητεύει με τα πάλλευκα παραδοσιακά σπίτια, τις γραφικές εκκλησίες και τα σοφιστικέ στέκια της.

Ταξίδια για κάθε στυλ