Παράλιο Άστρος

Τι να δείτε

Αρχαιολογικό Μουσείο Άστρους
 Διαθέτει αξιόλογα ευρήματα και συλλογή μαρμάρινων επιγραφών από την έπαυλη του Ηρώδη του Αττικού στη Λουκού της Κυνουρίας, αντικείμενα που βρέθηκαν στην περιοχή της αρχαίας Θυρέας καθώς και εκθέματα από τα κλασικά και ελληνιστικά χρόνια. Βρίσκεται στο κτίριο της πρώην σχολής Καρυτσιώτη, δίπλα στο νεοκλασικό κτίριο όπου διεξήχθη η Β΄ Εθνοσυνέλευση το 1823.

Έπαυλη του Ηρώδη του Αττικού
Μια επίσκεψη στην άλλοτε πολυτελή έπαυλη του φημισμένου ρήτορα, φιλοσόφου και πολιτικού επιβάλλεται, καθώς θεωρείται από τα σημαντικότερα αρχαιολογικά μνημεία της Πελοποννήσου, με μοναδικό πλούτο αρχιτεκτονικών, γλυπτών και ψηφιδωτών ευρημάτων. Έχουν σωθεί ερείπια από την έπαυλη, υδραγωγείο, ιερό των Νυμφών, θεμέλια οικοδομημάτων, ψηφιδωτά δάπεδα, κίονες και διάσπαρτο οικοδομικό υλικό. Βρίσκεται στην Εύα Δολιανών Κυνουρίας, στην περιοχή της μονής Λουκούς.


Μονή Λουκούς
Μόλις 4 χλμ. δυτικά της πόλης, στον οδικό άξονα Τρίπολης-Άστρους θα βρείτε τη μονή αυτή, κτίσμα του 12ου αιώνα με αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, που είναι αφιερωμένη στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος. Διαθέτει σημαντική βιβλιοθήκη με ιστορικά χειρόγραφα, καθώς και γλυπτά από την κοντινή έπαυλη του Ηρώδη του Αττικού.

Κάστρο Παραλίου Άστρους
Στη νότια κορυφή του λόφου, που δεσπόζει πάνω από το λιμάνι, μπορείτε να επισκεφθείτε ένα κάστρο που χρονολογείται από την εποχή της φραγκοκρατίας. Χτίστηκε το 1256 μ.Χ. από τον πρίγκιπα Γουλιέλμο Βιλεαρδουινό και αποτέλεσε ισχυρό αμυντικό συγκρότημα επί Τουρκοκρατίας. Σήμερα σώζονται και τρεις κατοικίες που δημιουργήθηκαν το 18ο αιώνα.

Η Αρχαία Ανθήνη
Αν κάνετε μια βόλτα στην παραλία του Αγίου Ανδρέα, θα δείτε δίπλα στη θάλασσα έναν βραχώδη λόφο, γνωστό ως «το νησί του Αγίου Ανδρέα», με ερείπια αρχαίου οχυρωμένου οικισμού, που ταυτίζεται με την αρχαία πόλη Ανθήνη. Κοντά στο κάστρο σώζεται και τμήμα πέτρινου γεφυριού.

Κάστρο της Ωριάς
Κοντά στον Άγιο Ιωάννη Κυνουρίας, σ’ ένα λόφο στη θέση Ξηροκάμπι, σώζονται τα ερείπια ενός ακόμη μεσαιωνικού κάστρου, που χτίστηκε στα χρόνια της Φραγκοκρατίας. Σύμφωνα με την παράδοση ανήκε σε μια γενναία Φράγκισσα αρχόντισσα που πήδησε από τα τείχη για να μην τη συλλάβει ο εχθρός.


Το Ελληνικόν
Πάνω σε λόφο, 8 χλμ. νοτιοδυτικά του Άστρους, στο δρόμο Άστρους-Άγιου Πέτρου, κοντά στον μικρό οικισμό, σώζονται λείψανα αρχαίου οικισμού, τμήματα τειχών, κτιρίων και δεξαμενών του 5ου, 4ου και 3ου αι. π.Χ. καθώς και ίχνη κατοίκησης από τη μυκηναϊκή περίοδο.


Λίμνη Μουστού
Στο δρόμο προς Άγιο Ανδρέα συναντάμε τον υδροβιότοπο της λίμνης Μουστού, που λέγεται ότι πήρε αυτό το όνομα επειδή εκεί ήταν το παλιό λιμάνι του παραλίου Άστρους, όπου γινόταν φόρτωση του μούστου των αμπελώνων της περιοχής. Πρόκειται για καταφύγιο μεταναστευτικών πουλιών, γι’ αυτό και μαζί με το οικολογικό πάρκο του Πάρνωνα έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα Natura 2000 και θεωρούνται προστατευόμενη περιοχή. Εκτός από πουλιά, θα δείτε και αρκετούς να βυθίζουν τα πόδια τους στην άκρη της λίμνης, αφού τα νερά της περιέχουν θειούχα άλατα και θεωρούνται θεραπευτικά. 

banner
banner
Ταξίδια για κάθε στυλ