Άνδρος

Τι να δείτε

Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή
Οι εκθέσεις που διοργανώνει την καλοκαιρινή περίοδο, με κορυφαίους καλλιτέχνες της διεθνούς μοντέρνας τέχνης αλλά και Έλληνες πρωτοπόρους το έχουν κάνει κλασικό προορισμό για art weekend, ενώ τον υπόλοιπο χρόνο φιλοξενεί έργα της σημαντικής συλλογής του.
Αρχαιολογικό Μουσείο Άνδρου
Βρίσκεται στην πλατεία Θ. Καΐρη, στη Χώρα, και στα εκθέματά του περιλαμβάνονται οι ακέφαλοι Κούροι, ο Ερμής της Άνδρου και ο κορμός της Αρτέμιδος, ευρήματα από τον οικισμό στη Ζαγορά που ανήκουν στη γεωμετρική περίοδο, καθώς και γλυπτά από την αρχαία πρωτεύουσα της Άνδρου, την Παλαιόπολη.
Οικισμός της Ζαγοράς
Ο πιο σημαντικός αρχαιολογικός χώρος του νησιού, που ανήκει στη γεωμετρική περίοδο. Μέσα από τα ισχυρά τείχη διακρίνονται λείψανα κατοικιών, χώρων συγκέντρωσης, αποθηκών κ.ά.
Παλαιόπολη
Η αρχαία πρωτεύουσα της Άνδρου. Οι ανασκαφές ανέδειξαν το μεγάλο τείχος της, τμήμα της αγοράς και της παλαιοχριστιανικής βασιλικής, τα ρωμαϊκά λουτρά και σημαντικό τμήμα του λίθινου πλακόστρωτου δαπέδου της αρχαίας αγοράς.
Πύργος Αγίου Πέτρου
Ένας από τους πιο καλά διατηρημένους πύργους στις Κυκλάδες, με ύψος περίπου είκοσι μέτρα. Δεσπόζει στον κάμπο του Γαυρίου.
Μοναστήρια
Πολλά και σημαντικά είναι τα μοναστήρια της Άνδρου. Ξεχωρίζει η ιερά μονή Αγίου Νικολάου Αποικίων, στα βορειοδυτικά, όπου φυλάσσεται και η σπάνια εικόνα της Παναγίας των Βλαχερνών, αλλά και το βυζαντινό μοναστήρι της Παναγίας Παναχράντου, χτισμένο σε μια πλαγιά του όρους Γερακώνε, όπου φυλάσσεται η κάρα του Αγίου Παντελεήμονα, ενώ φιλοξενεί μια βιβλιοθήκη με σπουδαία βιβλία.

banner
banner
Ταξίδια για κάθε στυλ