Άγιος Νικόλαος / Ελούντα

Τι να δείτε

Αρχαιολογικό Μουσείο Αγίου Νικολάου
Τα ευρήματα που φιλοξενεί καλύπτουν χρονικό διάστημα από τη Νεολιθική Εποχή ως το τέλος της Ελληνορωμαϊκής περιόδου. Μεγαλύτερα και σπουδαιότερα σύνολα αποτελούν τα κτερίσματα από το πρωτομινωικό νεκροταφείο της Αγίας Φωτιάς κοντά στη Σητεία (3000-2300 π.Χ.) και τα ευρήματα από το ανάκτορο των Μαλλίων. Πιο διάσημο αντικείμενο θεωρείται το σπονδικό αγγείο που έγινε γνωστό ως «Η θεά της Μύρτου». Από τον Δεκέμβριο του 2011 το Μουσείο είναι κλειστό, λόγω εργασιών επέκτασης και εκσυγχρονισμού.
Λατώ
Πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες πόλεις-κράτη των Δωριέων στην Κρήτη. Είναι χτισμένη σε στρατηγική θέση πάνω στο διάσελο δύο λόφων, ελέγχοντας το πέρασμα από την κεντρική στην ανατολική πλευρά του νησιού και θεωρείται η καλύτερα διατηρημένη πόλη της κλασικής-ελληνιστικής περιόδου στην Κρήτη και μία από τις πληρέστερα σωζόμενες στην Ελλάδα. Απέχει 4 χλμ. από το χωριό Κριτσά.
Σπιναλόγκα
Στην είσοδο του κόλπου της Ελούντας, η Σπιναλόγκα, το μικρό αυτό νησάκι-βράχος με το βενετσιάνικο φρούριο, είναι ένα από τα πιο γνωστά αξιοθέατα της Κρήτης. Το φρούριο κατασκευάστηκε στα τέλη του 16ου αιώνα, ενώ από το 1715 κατοικούταν από μουσουλμάνους, μέχρι και το 1903 οπότε μετατράπηκε σε λεπροκομείο. Σταμάτησε να λειτουργεί και να κατοικείται το 1957. Σήμερα αναστηλώνονται πολλά από τα κτίριά του, δημόσια και κατοικίες, αλλά και τα τείχη του. Μικρά καραβάκια μεταφέρουν τους επισκέπτες στο νησί από τα λιμάνια του Αγίου Νικολάου, της Ελούντας και της Πλάκας.
Ναός Παναγίας Κεράς Κριτσάς
Ένα χιλιόμετρο από το χωριό Κριτσά, ο ναός της Παναγιάς Κεράς είναι αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Ξεχωρίζει για τον τρούλο του και τον σπάνιο διάκοσμο των τοιχογραφιών του που ανήκουν σε διαφορετικές εποχές, από τα μέσα του 13ου αιώνα έως και το πρώτο μισό του 14ου. Κατασκευάστηκε σταδιακά και απέκτησε ακόμα δύο κλίτη τα οποία είναι αφιερωμένα στην Αγία Άννα και στον Άγιο Αντώνιο.

Ταξίδια για κάθε στυλ