Ιεράπετρα

Τι να δείτε

Καλές.
Το ενετικό Κάστρο που δεσπόζει στο λιμάνι της Ιεράπετρας, χτίστηκε σύμφωνα με την παράδοση από τον Γενοβέζο πειρατή Πεσκατόρε το 1212μ.Χ. Η ονομασία “Καλές” προέρχεται από την τουρκική λέξη “κουλές” που σημαίνει πύργος. Ανοιχτό όλο το χρόνο

To τούρκικο Τζαμί στην Παλιά Πόλη  με απόσπασμα από το Κοράνι σε αραβική γραφή  στο πάνω μέρος της εισόδου και δίπλα μαρμάρινη βρύση με αραβική διακόσμηση.

 Το σπίτι του Ναπολέοντα μέσα στην Ιεράπετρα. Το παλιό κρητικό σπίτι όπου λέγεται ότι φιλοξενήθηκε ο Μέγας Ναπολέων  το 1798, καθώς εξεστράτευε στην Αίγυπτο κατά των Μαμελούκων.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο μέσα στην Ιεράπετρα, στεγάζεται στο παλιό Οθωμανικό σχολείο (Μεχτέπι) του 1899. Σημαντικότερο έκθεμα το πανέμορφο άγαλμα της πεπλοφόρου Περσεφόνης. 

Λαογραφικό μουσείο στο χωριό Μύρτος, με ευρήματα από την Μινωική περίοδο, παλιά αγροτικά εργαλεία, όπλα από τους Βαλκανικούς πολέμους κλπ.

Λαογραφικό μουσείο στο χωριό Βαϊνιά με πολλά παλιά αγροτικά εργαλεία, υφαντά και αντικείμενα καθημερινής χρήσης.

Η εκκλησία του Αφέντη Χριστού, η πιο παλιά εκκλησία της πόλης (14ος αιώνας) με ωραίο ξυλόγλυπτο τέμπλο και αξιόλογες αγιογραφίες. Στην αυλή της καίγεται ο Ιούδας κάθε Πάσχα σύμφωνα με το έθιμο.

Ο δίκλιτος βυζαντινός ναός του Άγιου Γεωργίου & Άγιου Χαραλάμπου στο χωριό Επισκοπή. (961 μ.Χ) και είναι από τις λίγες

Η  Παναγία Βρυωμένης  (1577)
Το παλιό Μοναστήρι της Παναγίας της Βρυωμένης στο χωριό Μεσελέροι, μέσα στο πράσινο, με εντυπωσιακές τοιχογραφίες.

Ο αρχαιολογικό χώρος Γουρνιά, με οικισμό από το 1600 -1800 π.Χ. Οι ανασκαφές στα Γουρνιά από την Αμερικανίδα αρχαιολόγο Harriet Boyd-Hawes (1901-1904) έφεραν στο φως ευρήματα από την καθημερινότητα των Μινωιτών όπως διάφορα εργαλεία (σμίλες, αγκίστρια, σφυριά κλπ.)  που δείχνουν την ενασχόλησή τους με τη γεωργία, την κτηνοτροφία, την αλιεία, την αγγειοπλαστική και την υφαντουργία, αλλά και τελετουργικά αγγεία που δείχνουν το ενδιαφέρον τους για τη θρησκεία.


Ο προανακτορικός μινωικός οικισμός «Φούρνου κορφή» που ανασκάφτηκε το 1968-69 οπό τον P. Warren, Βρίσκεται στην κορυφή λόφου με  θέα στο Λιβυκό. Σε ένα από τα ιερά του βρέθηκε η περίφημη «Θεά της Μύρτου»

Ο μινωικός οικισμός Βασιλική στη θέση Κεφάλι που ανασκάφτηκε το 1903-6 από τον Αμερικανό R. Seager.

Ταξίδια για κάθε στυλ