Στεμνίτσα

Γαστρονομία - τοπικά προϊόντα

Αν και η τοπική κουζίνα, τουλάχιστον έτσι όπως τη βρίσκεις στο μενού των εστιατορίων, δεν έχει να παρουσιάσει ιδιαίτερη ποικιλία, τα ντόπια κρέατα και τυροκομικά και τα χειροποίητα ζυμαρικά (χυλοπίτες, λαζάνια, τραχανάς) νοστιμίζουν το μενού των εστιατορίων της Αρκαδίας. Χοιρινό λαγωτό με καρυδάτη σκορδαλιά, αρνάκι με σέλινο ή, ακόμα καλύτερα, με μυρώνια (αρωματικά χόρτα), πίτες με τραχανά και αλανιάρης κόκορας με χυλοπίτες, πέστροφα ποταμίσια στον Λάδωνα, αρνίσια παϊδάκια από ντόπια κρέατα που κόβονται επιτόπου και γίδα ή ζυγούρι βραστό (με το ζωμό σερβιρισμένο χωριστά) είναι μερικά από τα κλασικά πιάτα.
Ως προς τα τοπικά προϊόντα, τα ντόπια χειροποίητα ζυμαρικά (τραχανάς, χυλοπίτες, λαζάνια, κριθαράκι), τα τυροκομικά, τα γλυκά του κουταλιού και το μέλι από έλατα των αρκαδικών χωριών θα σας βάλουν στον πειρασμό να γεμίσετε το πορτμπαγκάζ σας. Η Βυτίνα είναι η κλασική στάση για τυρί, γιαούρτι και χυλοπίτες, η Στεμνίτσα για καρυδάτο και καλτσούνια, η Τρίπολη για μήλα και σκόρδα, τα οποία θα βρείτε όχι μόνο στα μανάβικα της πόλης αλλά και σε πρόχειρα σταντ επί της Εθνικής.
Η Αρκαδία, η Μαντίνεια για την ακρίβεια, έχει κατοχυρώσει το δικαίωμα να παράγει κρασιά με Ονομασία Προέλευσης. Η καλλιεργούμενη ποικιλία, το Μοσχοφίλερο, δίνει ευχάριστα κρασιά με χαρακτηριστικά αρώματα μέντας και τριαντάφυλλου και ελαφριά γεύση που συμπληρώνεται από συχνά τονισμένη οξύτητα.

banner
banner
Ταξίδια για κάθε στυλ