Σαντορίνη

Γαστρονομία - τοπικά προϊόντα

Το ηφαίστειο προίκισε τη Σαντορίνη με μια ιδιαίτερη γκάμα τοπικών προϊόντων και κρασιών. Τα λαχανικά που ευδοκιμούν σε αυτό το ηφαιστειογενές έδαφος (άνυδρα ντοματάκια, λευκές μελιτζάνες, λιλιπούτεια κολοκυθάκια) αποκτούν γεύση-δυναμίτη. Ξεχωρίζει η φάβα, που μετά τις προσπάθειες του συνεταιρισμού Santo κατοχυρώθηκε ως προϊόν ΠΟΠ, το ντοματάκι, για το οποίο επίσης έχει ήδη κατατεθεί αίτημα κατοχύρωσης, αλλά και η κάππαρη. Τα εστιατόρια της Σαντορίνης αποτελούν πρότυπο για ολόκληρο τον ελλαδικό χώρο, αξιοποιώντας τα τοπικά προϊόντα με δημιουργικό πνεύμα.
Το ποιοτικό κρασί Ο.Π.Α.Π. Σαντορίνη θεωρείται σήμερα το πιο χαρακτηριστικό και ενδιαφέρον ελληνικό λευκό στις ξένες αγορές. Ο υγιής ανταγωνισμός των τοπικών οινοποιείων οδήγησε το κρασί της Σαντορίνης, το ξηρό, το Vinsanto ή ακόμα και τα μέχρι πρότινος άγνωστα Mezzo (ημίγλυκο) και ερυθρό από Μαυροτράγανο ή Μανδηλαριά να γίνουν τα «διαμαντάκια» των ειδικών και του καταναλωτικού κοινού. Πέρα όμως από μια ξεχωριστή οινοπαραγωγική ζώνη της Ελλάδας με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους οινόφιλους, ως ταξιδιωτικός προορισμός η Σαντορίνη προσφέρεται για γνωριμία με τον κόσμο του κρασιού, αφού πολλά οινοποιεία της είναι επισκέψιμα, με ειδικές γευσιγνωσίες, πωλητήρια και παλιές κάναβες (οι χαρακτηριστικές υπόσκαφες οιναποθήκες και οινοποιεία του νησιού).
Επίσης χαρκατηριστική εικόνα που θα δείτε οδηγώντας στο νησί είναι οι αμπελιές, τα «καλάθια» που σχηματίζουν οι κληματόβεργες λόγω του κλαδέματος που τις προφυλάσσει από τους βοριάδες και τα σύννεφα σκόνης και άμμου.

Περισσότερα για το κρασί της Σαντορίνης στο
www.athinorama.gr/umami/umamipedia/?id=690

Συνταγές από τη Σαντορίνη στο athinoramaumami.gr
www.athinorama.gr/umami/food/recipes/?id=3321
www.athinorama.gr/umami/food/recipes/?id=3346
www.athinorama.gr/umami/food/recipes/?id=3346
www.athinorama.gr/umami/food/articles/?id=1439

banner
banner
Ταξίδια για κάθε στυλ