αθηνόραμα Alpha Guide

Η φιλοσοφία της αξιολόγησης
του «Alpha Guide»

Οι επαγγελµατίες κριτικοί του «Alpha Guide» δεν βαθµολογούν µε βάση τι τους αρέσει προσωπικά αλλά τι είναι αντικειµενικά καλό ή όχι. Καταγράφουµε τα επιµέρους στοιχεία που καθορίζουν την τελική κρίση και οδηγούν στην αξιολόγηση εστιατορίων και ξενοδοχείων.

Ξενοδοχεία - ξενώνες
Τα ξενοδοχεία και οι ξενώνες εξετάζονται ως προς την ποιότητα και την άνεση των δωµατίων, των κοινόχρηστων χώρων και των χώρων εστίασης. Σε ό,τι αφορά τα δωµάτια, η διαµόρφωση της τελικής άποψης στηρίζεται στο µέγεθος του δωµατίου σε συνδυασµό µε την επάρκεια των επίπλων και, βέβαια, την άνεση κινήσεων. Λαµβάνονται υπόψη η αισθητική και η ποιότητα των επίπλων, το ντιζάιν, οι ενδεχόµενες φθορές και η καθαριότητα. Η απαιτούµενη σηµασία δίνεται ακόµη στις ντουλάπες, στην επάρκειά και στον εξοπλισµό τους. Τέλος, εξετάζεται το µπάνιο ως προς την άνεση, την ποιότητα και την επάρκεια των ειδών υγιεινής κ.λπ.
Καθοριστικά κριτήρια για τους κοινόχρηστους χώρους είναι το µέγεθός τους, η ποιότητα των υλικών και ο φωτισµός. Επίσης, η ποιότητα του desk υποδοχής, τα ασανσέρ και οι διάδροµοι. Τέλος, λαµβάνονται σοβαρά υπόψη η γενική αίσθηση, η αισθητική, οι φθορές, η διαρρύθµιση του χώρου κ.λπ.

Εστιατόρια - ταβέρνες
Το βάρος στη βαθµολογία τους δίνεται στη γεύση. Ειδικότερα τα εστιατόρια αξιολογούνται µε βάση µια σειρά από επιµέρους κριτήρια, όπως η ποιότητα και η πρωτοτυπία των υλικών, η µαγειρική τεχνική, η λεπτότητα και η ένταση των επιµέρους γεύσεων, η γευστική ισορροπία, ο χαρακτήρας του προτεινόµενου µενού (πρωτοτυπία κ.λπ.) και η αισθητική στην παρουσίαση των πιάτων. Έµφαση δίνουµε στο σέρβις, στην art de la table και την άνεση του χώρου. Επιπλέον, εξετάζεται η λίστα κρασιών ως προς την έκταση, την επαρκή εκπροσώπηση –καταρχάς– του ελληνικού αµπελώνα, το βάθος κ.λπ. Στις ταβέρνες και στα µεζεδοπωλεία βασικό ζητούµενο παραµένει ασφαλώς η ποιότητα των πρώτων υλών, δίνεται όµως έµφαση στην ύπαρξη παραδοσιακών πιάτων, τη σωστή –από γευστικής άποψης– παρασκευή τους και, φυσικά, στο περιβάλλον και το σέρβις. Η λίστα κρασιών αποτελεί απλώς ένα πρόσθετο πλεονέκτηµα. Τέλος, στον οδηγό αναγράφονται κάποιες φορές πιάτα που δοκιµάστηκαν τη σεζόν πριν από την έκδοση, τα οποία µπορεί και να έχουν αλλάξει εν τω µεταξύ.

Τι αφορούν οι τιµές

Σε ξενοδοχεία - ξενώνες
Οι τιµές που αναγράφονται στο λήµµα κάθε ξενοδοχείου είναι αυτές που δηλώθηκαν µε ευθύνη των ίδιων των ξενοδοχείων και κατά κύριο λόγο αφορούν τις τιµές πόρτας. Σε κάθε λήµµα καταγράφονται δύο τιµές. Η πρώτη αναφέρεται στο φτηνότερο στάνταρ δίκλινο µε πρωινό στη low season και η δεύτερη στο πιο προνοµιούχο στάνταρ δίκλινο µε πρωινό στη high season. Ανάµεσα στις δύο αυτές τιµές διαµορφώνεται ουσιαστικά και ο υπόλοιπος τιµοκατάλογος, που έχει να κάνει µε τον τύπο του δωµατίου. Αν το ξενοδοχείο δεν διαθέτει στάνταρ δωµάτια, αλλά µόνο µπανγκαλόους, σουίτες ή διαµερίσµατα, οι αναγραφόµενες τιµές αναφέρονται στον κυρίαρχο τύπο δωµατίων. Αν δέχεται κρατήσεις υποχρεωτικά µε ηµιδιατροφή ή πλήρη διατροφή, η αναγραφόµενη τιµή αφορά το συνολικό κόστος και αυτό διευκρινίζεται στο λήµµα. Οι τιµές πόρτας είναι οι υψηλότερες στις οποίες έχει δικαίωµα να διαθέσει τα δωµάτιά του ένα ξενοδοχείο. Ανάλογα µε την εποχή, τον αριθµό διανυκτερεύσεων και την πληρότητα της µονάδας, υπάρχει δυνατότητα διαπραγµάτευσης. Ειδικά φέτος οι τιµές στις περισσότερες περιοχές είναι χαµηλότερες και πολλά ξενοδοχεία κάνουν ειιδικές προσφορές.

Σε εστιατόρια - ταβέρνες
Αναφέρονται σε µέσο κόστος ανά άτοµο. Περιλαµβάνονται πρώτο, δεύτερο πιάτο κι επιδόρπιο (χωρίς το κρασί).

Οι κλίμακες αξιολόγησης

Ξενοδοχεία - ξενώνες
Το σύµβολο αξιολόγησης στα ξενοδοχεία είναι το κλειδί, το οποίο δηλώνει το επίπεδο παροχών και ποιότητας κάθε χώρου. Το βέλος προς τα πάνω, δεξιά του βαθµού κάθε ξενοδοχείου, δηλώνει ότι ο βαθµός πλησιάζει στο ανώτατο όριο της κλίµακάς του. Tο κλειδί σε ροζ φόντο υποδηλώνει πρόσθετα «γοητευτικό ξενοδοχείο». Παρακάτω παρουσιάζουµε τις διαφορετικές κλίµακες της βαθµολογίας των ξενοδοχείων.

Εστιατόρια - ταβέρνες
Το σύµβολο αξιολόγησης στα εστιατόρια και στις ταβέρνες είναι ο βαθµός, ο οποίος δηλώνει το επίπεδο της γεύσης, του σέρβις και γενικότερα της ποιότητας κάθε χώρου. Όπου δίπλα στο βαθµό εµφανίζεται σκούφος δηλώνεται ότι το συγκεκριµένο εστιατόριο βραβεύτηκε το 2012 µε Χρυ­σό Σκού­φο, ενώ όπου εµφανίζεται κλαδί ελιάς δηλώνεται ότι το συγκεκριµένο εστιατόριο πήρε Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας. Ακολουθεί παρουσίαση των διαφορετικών κλιµάκων της βαθµολογίας των εστιατορίων.


Ξενοδοχεία – ξενώνες: οι κλίμακες αξιολόγησης

Άριστο
Ποιότητα, πολυτέλεια και περιβάλλον εξαιρετικών προδιαγρα­φών που εξασφαλίζει όλες τις ανέσεις. Παροχές και σέρβις που προλαµβάνουν απαιτήσεις και επιθυµίες.

Εξαιρετικό
Εξαιρετική άνεση και φανερά στοιχεία πολυτέλειας, υψηλή αισθητική, άριστη ποιότητα. Πλήρες σέρβις που καλύπτει κάθε ανάγκη, παροχές υψηλού επιπέδου.

Πολύ καλό
Επαρκής άνεση χώρων, αισθητική αρµονία επίπλωσης και διακόσµησης, µελετηµένο ντιζάιν, πολύ καλό σέρβις, αναβαθµισµένο επίπεδο παροχών.

Καλό
Άνετο και καλό περιβάλλον για ευχάριστη παραµονή και ικανοποιητικό σέρβις που καλύπτει τις κύριες ανάγκες.

Ενδιαφέρον
Καλό περιβάλλον, ευπρόσωποι χώροι, ανάλογη εξυπηρέτηση και facilities που ξεφεύγουν από τα στοιχειώδη.

Ικανοποιητικό
Ικανοποιητικοί χώροι µε τα βασικά facilities, για παραµονή χωρίς προβλήµατα αλλά και χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις.


Εστιατόρια - ταβέρνες: οι κλίμακες αξιολόγησης

18,520 - 2020 Άριστο
Μεγάλη κουζίνα. Λεπτότητα γεύσεων και άψογη τεχνική. Φαντασία, δηµιουργικότητα, πρώτες ύλες επιπέδου και πληρέστατη wine list. Σέρβις και περιβάλλον ανάλογα.

16,520 - 1820 Εξαιρετικό
Εξαιρετική κουζίνα. Τεχνική υψηλού επιπέδου και δεξιότητα. Φαντασία, δηµιουργικότητα. Πρώτες ύλες επιπέδου και wine list που καλύπτει τις απαιτήσεις των πιάτων.

1520 - 1620 Πολύ καλό
Πολύ καλή κουζίνα, που συχνά διακρίνεται στην κατηγορία της. Ισορροπία γεύσεων και πολύ καλές πρώτες ύλες σε δηµιουργικούς συνδυασµούς. Επαρκής wine list, που αναδεικνύει τα πιάτα.

1320 - 14,520 Καλό
Καλή κουζίνα. Επιλεγµένα υλικά βάσης και καλή εκτέλεση συνταγών µε θετικές γευστικές εντυπώσεις. Ευπρόσωπη wine list, ανάλογη µε το είδος της κουζίνας.

1220 - 12,520 Ικανοποιητικό
Ικανοποιητική κουζίνα. Καλά υλικά βάσης και συνολικά ισορροπηµένη γεύση.


Στον οδηγό δεν συµπεριλαµβάνονται ξενοδοχεία, εστιατόρια και ταβέρνες τα οποία επισκεφθήκαµε, αξιολογήσαµε και βαθµολογήσαµε µε λιγότερο από δώδεκα στα είκοσι (12/20). Στις πόλεις της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης καταχωρίσαµε εστιατόρια και ταβέρνες που αξιολογήσαµε και βαθµολογήσαµε µε βαθµό από 12,5/20 και πάνω.