Άγραφα

Στη Νότια Πίνδο, η περιοχή των Αγράφων γεμάτη παρθένες διαδρομές είναι ένα από τα τελευταία προπύργια των βέρων φυσιολατρών. Ο καλύτερος τρόπος να τη γνωρίσετε είναι με 4x4 ή περπατώντας. Δεν ξέρουμε αν όντως τα Άγραφα πήραν το όνομά τους από την εποχή της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας όταν λόγω θέσης και χαρακτήρα των κατοίκων η είσπραξη των φόρων ήταν αδύνατη με αποτέλεσμα η περιοχή να μην καταγράφεται σε επίσημα έγγραφα. Το σίγουρο είναι πως ακόμα και σήμερα θα πρέπει να διασχίσετε ένα άγριο τοπίο στην κοιλάδα του Αγραφιώτη ποταμού και να οδηγήσετε σε χωματόδρομο για να φτάσετε μέχρις εδώ^ το χωριό Άγραφα απέχει από το Καρπενήσι 90 χλμ. εκ των οποίων τα τελευταία 26, από το χωριό Κρέντη και μετά είναι σε χώμα. Από κει και πέρα όμως κρύβεται η αληθινή πρόκληση που μπορούν να την απολαύσουν όσοι διαθέτουν 4x4 και οπωσδήποτε οι πεζοπόροι. Η περιοχή δεν έχει την τουριστική ανάπτυξη της υπόλοιπης Ευρυτανίας. Διαθέτει λίγους αλλά αξιοπρεπείς ξενώνες και παραμένει πόλος έλξης για ορειβάτες και εραστές του εναλλακτικού τουρισμού που απολαμβάνουν το ράφτινγκ στον Ταυρωπό και το κανό καγιάκ στην τεχνητή Λίμνη Κρεμαστών. Το χωριό Άγραφα δεσπόζει στην περιοχή, είναι το μεγαλύτερο, διαθέτει ξενώνες, ταβέρνες και καφενεία. Από εδώ φεύγει δρόμος που συνδέει την Ευρυτανία με τη Λίμνη Πλαστήρα. Καθένα από τα μικρά χωριά έχει την ιστορία του και οι ντόπιοι θα χαρούν να σας την αφηγηθούν πίνοντας μαζί σας ένα τσιπουράκι στα καφενεία: ο Μάραθος με την πετρόχτιστη εκκλησία των Ταξιαρχών του 16ου αιώνα, τα Επινιανά ιδανικό σημείο εκκίνησης ορειβατικών διαδρομών, το Τρίδεντρο, χτισμένο στη δεξιά όχθη του ποταμού Αγραφιώτη με έναν πλάτανο-φυσικό μνημείο, το Τροβάτο με το εκκλησάκι του Αγ. Δημητρίου (1641) που φιλοξένησε το Παιδαγωγικό Φροντιστήριο της Στερεάς και Καρπενησίου της Πολιτικής Επιτροπής Εθνικής Απελευθέρωσης (ΠΕΕΑ) το 1944, τα Βραγγιανά με τη Σχολή που λειτούργησε το 1662 και το Μοναστηράκι με τις εκκλησίες της Παναγίας του 1800 και του Αγίου Δημητρίου του 1900.

Πότε να πάτε : Σίγουρα προτού πιάσουν οι βροχές. Από τον Μάιο μέχρι και τον Αύγουστο είναι ιδανική εποχή για να συνδυάσετε την εκδρομή σας με εναλλακτικές δραστηριότητες.

Weekends με αύρα καλοκαιριού

Ρίχνουμε ιδέες για τα τελευταία weekends με καλοκαιρινή εσάνς σε αγαπημένα νησιά και κοντινές ή και λίγο πιο μακρινές στεριές της Πελοποννήσου, του Πηλίου και της Βόρειας Εύβοιας μαζί με τα καλύτερα ξενοδοχεία σε κάθε προορισμό.

Άγραφα

Μία από τις πιο απομονωμένες ορεινές γειτονιές της Ελλάδας εξελίσσεται σε κοινό μυστικό των βέρων φυσιολατρών. Τώρα είναι η εποχή να ανακαλύψετε τα Άγραφα προτού… αποκλειστούν για το χειμώνα.

Τα σπορ της άνοιξης

Έχετε ανάγκη για ένα δυνατό stress out από την καθημερινότητα, ν’ αποκαταστήσετε τη χαμένη αρμονία του σώματος και ως αναχωρητές να απαρνηθείτε –έστω για λίγο– τον αστικό πολιτισμό και να γευτείτε τους καρπούς του κήπου της Εδέμ, της ελληνικής φύσης; Βρήκαμε για σας τον ιδανικότερο τρόπο: τα εναλλακτικά σπορ στο ύπαιθρο. Τα δοκιμάσαμε και τα προτείνουμε ακόμα και στους λιγότερο extreme τύπους.

Χωριά για… ερημίτες

Ακολουθώντας χρόνια τώρα απάτητους δρόμους, βρεθήκαμε συχνά σε γαλήνια χωριουδάκια που διαγράφουν ανενόχλητα την πορεία τους στο χρόνο, xωρίς το άγχος του ρολογιού, χωρίς τον ενοχλητικό θόρυβο των αυτοκινήτων, με συντροφιά τη μελωδική συμφωνία της χειμωνιάτικης φύσης, τη μυρωδιά του καμένου ξύλου και όσο το δυνατόν λιγότερες φωνές. Αν σχεδιάζετε τις αποδράσεις σας με μόνο σκοπό ν’ αδειάσετε το μυαλό σας, αν δεν σας ενοχλεί να μείνετε σε απλούς ξενώνες χωρίς πολλές ανέσεις, αν θέλετε να γευθείτε

ΑΓΡΑΦΑ

Χωριά στην ομίχλη, ποτάμια άγρια, φαράγγια πανέμορφα, άνθρωποι αυθεντικοί. Αν μετά τον κοσμοπολιτισμό των Άλπεων και τη λάμψη των ελληνικών ski resorts ξυπνήσει μέσα σας ο Ιντιάνα Τζόουνς, μην ψάχνετε λύσεις μακρινές. Mπείτε στο 4x4 και χαθείτε στα Άγραφα.