Χωριά Κισάβου - Αξιοθέατα

Καρίτσα
Αμφιθεατρικά χτισμένη στις πλαγιές του Κίσαβου, θεωρείται ιδανική βάση για εξερεύνηση της περιοχής, καθώς συνδυάζει δραστηριότητες στο βουνό με βουτιές σε όμορφες, κοντινές παραλίες, όπως το Κόκκινο Νερό με την ιαματική πηγή και η Κουτσουπιά. Μη χάσετε τη Γιορτή Κάστανου κάθε Οκτώβρη αλλά και τη διάσχιση του φαραγγιού της Καλυψούς.

Αγιά
Στους πρόποδες του Κίσαβου, είναι σημαντικό κέντρο της περιοχής, με μακραίωνη ιστορία. Κατά τον 17ο-18ο αι. γνώρισε ιδιαίτερη άνθηση χάρη στην εξαγωγή νημάτων και κουκουλιών μεταξιού. Όμορφα αρχοντικά, όπως του Αλεξούλη και του Πετράκη, και σημαντικά θρησκευτικά μνημεία μαρτυρούν την ιστορία του τόπου. Επισκεφτείτε την εκκλησία του Αγίου Αντωνίου (1856), με τις ενδιαφέρουσες τοιχογραφίες και το ξυλόγλυπτο εικονοστάσι, και το μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα (16ος αι.) και αγοράστε ενδιαφέροντα τοπικά deli. Ιδιαίτερα γνωστή είναι η Γιορτή Μήλου που διοργανώνεται εδώ και συνοδεύεται από ποικίλες μουσικοχορευτικές και άλλες εκδηλώσεις.

Μεταξοχώρι
Δίπλα στην Αγιά, το Μεταξοχώρι είναι ένα όμορφο χωριό-μαγνήτης για πολλούς καλλιτέχνες, με αξιόλογη αρχιτεκτονική που αποτυπώνεται στα αρχοντικά του. Στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν πολλά σημαντικά μοναστήρια και εκκλησίες: η Μονή των Εισοδίων της Θεοτόκου με τοιχογραφίες και ξυλόγλυπτο τέμπλο του 18ου αι., το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου (1663) με τοιχογραφίες χιοναδιτών ζωγράφων (1843-1852) αλλά και ο ναός του Αγίου Νικολάου (1904), σταυροειδής με τρούλο, στη θέση παλαιότερου ναού του 17ου αι. από τον οποίο σώζονται σημαντικές τοιχογραφίες. Η γιορτή κερασιού, που πραγματοποιείται στις αρχές Ιουνίου, είναι ακόμα ένας λόγος που θα σας φέρει στο χωριό.

Μελίβοια
Η ορεινή Μελίβοια στις παρυφές του Κίσαβου είναι προικισμένη με υπέροχη θέα στο Αιγαίο και στον Θερμαϊκό κόλπο. Παλιότερα ήταν γνωστή για την εκτροφή μεταξοσκώληκα, ενώ σήμερα οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με την καλλιέργεια οπωροφόρων. Στο χωριό θα βρει κανείς ενδιαφέρουσες βυζαντινές αλλά και νεότερες εκκλησίες. Η Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννη Θεολόγου Μελιβοίας, με ναό σταυροειδή με 3 τρούλους, βρίσκεται σε τοποθεσία που απολαμβάνει υπέροχη θέα στο Αιγαίο.

Δέλτα Πηνειού
Ένα σημαντικό οικοσύστημα, ιδανικός προορισμός για φυσιολάτρες αλλά και όσους αγαπούν τις δραστηριότητες στη φύση, καθώς μπορείτε να γνωρίσετε την περιοχή με κανό ή ποδηλατικές διαδρομές. Τα παραποτάμια δάση του Πηνειού, οι θίνες όπως και τα σπάνια είδη πουλιών που θα βρείτε εδώ δημιουργούν ένα τοπίο ιδιαίτερο.

Φαράγγι της Καλυψούς
Στον Κίσαβο δημιουργούνται καταρράκτες και φαράγγια-αριστουργήματα της φύσης. Από τα σημαντικότερα είναι το φαράγγι της Καλυψούς, στις ανατολικές πλαγιές του βουνού, κοντά στον παραθαλάσσιο οικισμό Κόκκινο Νερό, σε μια καταπράσινη τοποθεσία. Μπορείτε να ακολουθήσετε πεζοπορικές ή ποδηλατικές διαδρομές για να το προσεγγίσετε, καθώς και να δοκιμάσετε canyoning, ιδανικά υπό την καθοδήγηση ειδικών.

Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου και Αγίου Δημητρίου
Το σημαντικό αυτό θρησκευτικό μνημείο κοντά στο Στόμιο, που χτίστηκε το 15ο αι., υπέστη πολλές καταστροφές, ενώ σήμερα παρουσιάζει ιδιαίτερα όμορφη εξωτερική όψη.