Γουμένισσα - Αξιοθέατα

Ιερά Μονή Αγίου Ραφαήλ
Χτισμένη μέσα στις καταπράσινες πλαγιές του Πάικου, σε υψόμετρο 600 μ. και σε απόσταση 7 χλμ. από τη Γουμένισσα, αγναντεύει την κοιλάδα του Αξιού. Είναι εντυπωσιακό το χειροποίητο ξυλόγλυπτο τέμπλο του παρεκκλησίου των Μυροφόρων, έργο πατέρων της ιστορικής σέρβικης Μονής Ντέτσανι. Στη μονή φυλάσσονται και τμήματα ιερών λειψάνων των αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης.

Ιερά Μονή Οσίου Νικόδημου Πενταλόφου
Μετόχι της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας Αγίου Όρους, βρίσκεται πάνω από τον οικισμό. Έχουν ενδιαφέρον ο διπλός κεντρικός ναός και το αγιογραφείο της, το οποίο φημίζεται για την παραγωγή χειροποίητων εικόνων.

Ιερό Ησυχαστήριο Αγίου Γεωργίου Άνυδρου και Παναγιάς Παραμυθίας
Σε αυτό το σημείο βρισκόταν παλιότερα το χωριό Άνυδρο. Δημιουργήθηκε λοιπόν με βάση την παλιά εκκλησία του χωριού, το ναό του Αγίου Γεωργίου (18ος αιώνας). Διατηρεί ιδιαίτερα αξιόλογο βυζαντινό διάκοσμο με ξυλόγλυπτα και εικόνες της εποχής, ενώ λειτουργούν ξενώνας με δύο αρχονταρίκια, χώρος έκθεσης εικόνων και χειροποίητων αντικειμένων από τις μοναχές κι αίθουσα φιλοξενίας και φαγητού.

Ιερά Μονή Παναγιάς
Βρίσκεται στη Γουμένισσα και ήταν το μεγαλύτερο θρησκευτικό κέντρο της περιοχής κατά την Τουρκοκρατία. Λόγω της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας, παραμένει σημαντικό λατρευτικό κέντρο.

Μουσείο Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου-Μάχης Σκρα
Στο χωριό όπου διεξήχθη η καθοριστική για τους Έλληνες νικηφόρα μάχη του Σκρα στις 17/5/1918. Οι κάτοικοι θα σας δώσουν το κλειδί και θα σας ξεναγήσουν στο μουσείο με τα κειμήλια, τις φωτογραφίες και τα ιστορικά έγγραφα από το μακεδονικό μέτωπο του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Αξιούπολης
Οι συλλογές του αφορούν το περιβάλλον και το φυσικό πλούτο της περιοχής και τα εκθέματα χωρίζονται σε έξι κατηγορίες: γεωλογία, παλαιοντολογία, ορυκτολογία, πετρολογία, βοτανική και πανίδα.

Οινοποιεία
Αξίζει να επισκεφθείτε κάποιους από τους πιο φημισμένους αμπελώνες της Κεντρικής Μακεδονίας και της Οινικής Γιορτής Διαδρομής Πέλλας-Γουμένισσας.