Mουσεία

Περισσότερα από εβδομήντα μουσεία σπαρμένα σε όλο το λεκανοπέδιο της Αττικής, μερικές από τις σημαντικότερες συλλογές κλασικών αρχαιοτήτων παγκοσμίως, ευφάνταστα ιδρύματα με πρωτότυπες μουσειολογικές προσεγγίσεις που καλύπτουν τομείς από την ιστορία μέχρι την οικολογία… Ιδού οι βασικές παράμετροι του μουσειολογικού χάρτη της Αττικής. Κι αν κάποιοι έχετε μείνει στη γλυκιά, μακρινή εποχή των επισκέψεων με το σχολείο, καιρός να το ξανασκεφτείτε… Το 2004 υπήρξε μια χρονιά-ορόσημο για τα μουσεία της

Mουσεία

Περισσότερα από εβδομήντα μουσεία σπαρμένα σε όλο το λεκανοπέδιο της Αττικής, μερικές από τις σημαντικότερες συλλογές κλασικών αρχαιοτήτων παγκοσμίως, ευφάνταστα ιδρύματα με πρωτότυπες μουσειολογικές προσεγγίσεις που καλύπτουν τομείς από την ιστορία μέχρι την οικολογία… Ιδού οι βασικές παράμετροι του μουσειολογικού χάρτη της Αττικής. Κι αν κάποιοι έχετε μείνει στη γλυκιά, μακρινή εποχή των επισκέψεων με το σχολείο, καιρός να το ξανασκεφτείτε… Το 2004 υπήρξε μια χρονιά-ορόσημο για τα μουσεία της Αθήνας. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες έγιναν αφορμή για γόνιμες αλλαγές (ανακαινίσεις, επεκτάσεις) τόσο στα δημόσια όσο και στα ιδιωτικά ιδρύματα. Όσοι, λοιπόν, θελήσουν να ανακαλύψουν τις συλλογές τους, φέτος θα βρεθούν μπροστά σ' ένα κυριολεκτικά μεταμορφωμένο τοπίο. Από τις κεντρικές αίθουσες του Εθνικού Αρχαιολογικού μέχρι τη λαγγεμένη γοητεία του Μουσείου Ισλαμικής Τέχνης, η Αθήνα μπορεί να μας προσφέρει υψιπετείς μουσειολογικές εμπειρίες…

Mουσεία - εικόνα 1
Νέο Μουσείο Ακροπόλεως

Νέο Μουσείο Ακροπόλεως

Διονυσίου Αρεοπαγίτου 15. 21090009001. Ωράριο: Καθημερινά 8.00-20.00 εκτός Δευτ. Γενική είσοδος.: € 5, μειωμένο εισιτήριο € 3 είσοδος ελεύθερη για νέους έως 18 ετών και φοιτητές. www.theacropolismuseum.gr

Με θέα τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, το κτίριο που σχεδίασε ο Μπερνάρ Τσουμί φιλοξενεί 4.000 σημαντικότατα ευρήματα της Ακρόπολης τα οποία απεικονίζουν τη θρησκευτική και κοινωνική ζωή εκεί. Στον πρώτο όροφο βρίσκουμε τη συλλογή των αρχαϊκών γλυπτών, τις πανέμορφες κόρες και άλλα πασίγνωστα έργα, όπως ο μοσχοφόρος (άγαλμα νεαρού άντρα που κουβαλάει στους ώμους του μικρό μοσχάρι ως προσφορά στη θεά). Επίσης, στον ίδιο όροφο βρίσκουμε εκθέματα από τους άλλους δύο ναούς της Ακρόπολης, το Ερέχθειο και το ναό της Νίκης, αλλά και την αίθουσα των μεταπαρθενώνιων γλυπτών. Έναν όροφο πιο πάνω θα βρείτε ένα έξτρα πωλητήριο -υπάρχει και ένα ακόμη στο ισόγειο- με ενισχυμένο τμήμα εκδόσεων αλλά και χρήσιμα αντικείμενα και δώρα. Επίσης σ' αυτό το επίπεδο βρίσκονται και οι εσωτερικοί εξώστες, που σας επιτρέπουν να έχετε πανοραμική άποψη στο εσωτερικό του μουσείου, αλλά και το εστιατόριο με τη μεγάλη ταράτσα και χώρο 700 τ.μ. που βλέπει προς στην Ακρόπολη. Στον τελευταίο όροφο, σε απευθείας οπτική επαφή με τον αρχαίο ναό και λουσμένα από φυσικό φως βρίσκονται τα γλυπτά του Παρθενώνα. Εδώ θα δείτε τη ζωφόρο με την περίφημη παράσταση της πομπής των Παναθηναίων, τις μετόπες με τις ανάγλυφες μυθολογικές σκηνές (γιγαντομαχία, αμαζονομαχία, κενταυρομαχία και άλωση της Τροίας), αλλά και τα γλυπτά από τα δύο αετώματα του Παρθενώνα. Στο αίθριο έχουν τοποθετηθεί οικοδομικές επιγραφές και επιγραφές με καταλόγους αναθημάτων (αφιερώματα των πιστών) που βρίσκονταν στο ναό, δίνοντας έτσι μια πιο υλική διάσταση του Παρθενώνα. Η έκθεση, εκτός από τα πρωτότυπα έργα, συμπληρώνεται με αντίγραφα των έργων που βρίσκονται εκτός Ελλάδας. Να σημειώσουμε πως ο όροφος σε σχέση με τον προσανατολισμό του υπόλοιπου κτιρίου αποκλίνει κατά 23 μοίρες, ώστε να είναι σε απόλυτη παραλληλία με τον αρχαίο ναό.

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ

Mουσεία - εικόνα 2
Νέο Μουσείο Ακροπόλεως

Eθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Πατησίων 44, 210/8217724, ΗΣΑΠ: Βικτώρια. Ωράριο: Δευτ. 13.30-19.45, Τρ.-Κυρ. 8.00-19.45. Γενική είσοδος: € 7, για άνω 65 ετών € 3 και για φοιτητές από την Ευρωπαϊκή Ένωση είσοδος ελεύθερη, για τους εκτός Ε.Ε € 3.

Δεν είναι μόνο το μεγαλύτερο αρχαιολογικό μουσείο της χώρας, αλλά και ένα από τα σημαντικότερα του κόσμου όσον αφορά την αρχαία ελληνική τέχνη. Τα εκθέματά του προέρχονται απ' όλο το γεωγραφικό φάσμα της Ελλάδας, παρουσιάζοντας ένα πανόραμα της μακρόχρονης εξέλιξης της τέχνης από τη Νεολιθική Εποχή (6η χιλιετία π.Χ.) έως την ύστερη ρωμαϊκή αρχαιότητα (3ος-6ος αι. μ.Χ.). Εδώ φιλοξενούνται, μεταξύ (κυριολεκτικά πολλών) άλλων, τα αντικείμενα από τις ανασκαφές των "πολύχρυσων" Μυκηνών, οι τοιχογραφίες της προϊστορικής Θήρας και μια μοναδική συλλογή από επτά σχεδόν ακέραιους κούρους, που μας επιτρέπει να κατανοήσουμε την εξέλιξη της αρχαϊκής τέχνης. Και, φυσικά, ορισμένα από τα σημαντικότερα γλυπτά των κλασικών χρόνων: το χάλκινο άγαλμα του Ποσειδώνα, η επιτύμβια στήλη της Ηγησούς, ο έφηβος των Αντικυθήρων κ.ά. Επανεκτίθεται η Αιγυπτιακή Συλλογή με πολλά νέα αντικείμενα, όπως και η Συλλογή Σταθάτου με 970 έργα μικροτεχνίας και χρυσοχοΐας, ενώ από τον Μάρτιο του 2009 υπάρχει μόνιμη συλλογή κυπριακών αρχαιοτήτων με 180 έργα. Η νέα πτέρυγα του μουσείου θα φιλοξενεί 5 νέες μόνιμες εκθέσεις με τα εξής θέματα: Ελληνιστική κεραμική, Πήλινα ειδώλια - ένας κόσμος σε μικρογραφία, Συλλογή Βλαστού-Σερπιέρη, Χρυσά κοσμήματα και Αργυρά σκεύη και Γυάλινα σκεύη. Το πιο χαλαρό σημείο, πάντως, είναι το εσωτερικό του αίθριο. Καταπράσινα παρτέρια και έργα τέχνης δημιουργούν ένα ειδυλλιακό περιβάλλον. Εδώ θα βρείτε και το καφέ - μάλλον απρόσωπο, αλλά είπαμε: Εδώ μετράει το location. Δίπλα στο καφέ λειτουργεί και το πωλητήριο, με μεγάλη ποικιλία από αντίγραφα, όχι μόνο αγαλμάτων, αλλά και νομισμάτων και κοσμημάτων.

Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο

Βασ. Σοφίας 22, Κολωνάκι, 2107211027, Μετρό: Ευαγγελισμός. Ωράριο: Δευτέρα 1.30-20.00, Τρ.-Κυρ. 8.00-20.00. Γενική είσοδος: € 4, άνω 65 ετών € 2, είσοδος ελεύθερη για παιδιά μέχρι 18 ετών, για πολύτεκνους και φοιτητές από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μουσείο που αναδεικνύει τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της βυζαντινής τέχνης και παράδοσης, άρρηκτα συνδεδεμένης με την ορθόδοξη χριστιανική πίστη. Κέντρο των εγκαταστάσεων η ατμοσφαιρική Villa Ilissia, που χτίστηκε στα μέσα του 19ου αιώνα από τον Σταμάτη Κλεάνθη, έναν από τους μεγαλύτερους αρχιτέκτονες της εποχής, ως χειμερινό ανάκτορο της περίφημης Δούκισσας της Πλακεντίας και παλιότερα στέγαζε την κεντρική συλλογή. Τα τελευταία χρόνια συνεχώς εξελίσσεται και προσθέτει μόνιμες συλλογές. Οι αίθουσες αναπτύσσονται σε πολλά επίπεδα, ώστε να προσφέρουν μια χορταστική βόλτα με εναλλακτικές θέες στα εκθέματα. Εδώ δεν θα βρείτε συλλογές με αυστηρή ακαδημαϊκή οργάνωση (ζωγραφική, αργυροχρυσοχοΐα κ.λπ.), αλλά ενότητες ιστορικές με σύντομα αφηγηματικά κείμενα, που εντάσσουν τα έργα στον ιστορικό τους περίγυρο. Οι πρώτες αφορούν τη μεγάλη μετάβαση από τον αρχαίο στο χριστιανικό κόσμο, λίγο πιο κάτω βρίσκουμε μια ενδιαφέρουσα ενότητα για τη μετατροπή του Παρθενώνα σε χριστιανικό ναό, ενώ πιο πέρα το βλέμμα μας προσελκύουν τα κοπτικά υφάσματα από την χριστιανική Αίγυπτο του 8ου και 9ου αιώνα. Η προθήκη με τα παπούτσια (ακόμη και παιδικά!) του 8ου αιώνα από τις νεκροπόλεις τις Αιγύπτου αποτελεί ένα από τα highlights του μουσείου. Παρουσιάζονται επίσης τα τελευταία χρόνια της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και η τέχνη των Παλαιολόγων. Τρεις εικόνες υψηλής τέχνης αντανακλούν αυτήν την τελευταία αναλαμπή, ενώ ένα πανό με μια αναπαράσταση της άλωσης δίνει το στίγμα της εποχής. Οι νέοι εκθεσιακοί χώροι απλώνονται σε 1.400 τ.μ. με αντικείμενα -τα περισσότερα από τα οποία εκτίθενται για πρώτη φορά- που αναφέρονται στη μεταβυζαντινή τέχνη από τον 15ο μέχρι και τον 19ο αιώνα και συμπληρώνονται από ψηφιακά εποπτικά μέσα για την καλύτερη κατανόησή τους από τους επισκέπτες. Επισκέψιμο είναι και ένα μέρος του περιβάλλοντα χώρου του μουσείου (αυτό που βλέπει στη οδό Βασιλίσσης Σοφίας), ενώ σκοπός του είναι μέχρι το τέλος του χρόνου να δοθεί το υπόλοιπο μέρος του κήπου και ένα καφέ.

Μουσείο Κεραμεικού

Εντός του αρχαιολογικού χώρου του Κεραμεικού, Ερμού 148, 2103463552, ΗΣΑΠ: Θησείο. Ωράριο: Δευτ. 13.30-20.00, Τρ.-Κυρ. 8.00-20.00. Γενική είσοδος: € 2 (το ίδιο εισιτήριο ισχύει για την είσοδο στον αρχαιολογικό χώρο του Κεραμεικού).

Οι δοξασίες των αρχαίων Ελλήνων για τη μετά θάνατον ζωή, οι νεκρικές λατρείες και οι επικήδειες πρακτικές, που μας δίνουν πλήθος στοιχεία για την καθημερινή ζωή στην αρχαία Αθήνα, ζωντανεύουν στο μικρό Μουσείο του Κεραμεικού. Στις αίθουσές του μπορείτε να δείτε εξαιρετικά επιτύμβια έργα, όπως η μαρμάρινη αρχαϊκή σφίγγα (550/40 π.Χ.) ή το συγκινητικό ανάγλυφο της Αμφαρέτης με το εγγόνι της (430/420 π.Χ.). Από τα νέα εκθέματα ξεχωρίζουν τα ευρήματα από τις ανασκαφές του Μετρό στο ίδιο νεκροταφείο, εκτός αρχαιολογικού χώρου, και συγκεκριμένα από ομαδική ταφή θυμάτων του λοιμού που ενέσκηψε στην Αθήνα το 430/29 π.Χ., μετά την έναρξη του Πελοποννησιακού Πολέμου.

Στοά Αττάλου

(Μουσείο Αρχαίας Αγοράς)

Εντός του αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Αγοράς, 2103210185, ΗΣΑΠ: Μοναστηράκι ή Θησείο. Ωράριο: Δευτ. 11.00-20.00, Τρ.-Κυρ. 8.00-20.00. Γενική είσοδος: € 4, άνω των 65 ετών € 2, είσοδος ελεύθερη για άτομα μέχρι 18 ετών και φοιτητές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. (το ίδιο εισιτήριο ισχύει για την είσοδο στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Αγοράς).

Το Μουσείο της Αρχαίας Αγοράς στεγάζεται στην αναστυλωμένη Στοά του Αττάλου, μνημείο του 150 π.Χ. περίπου. Τα εκθέματά του ακολουθούν τη μακραίωνη ιστορία της περιοχής, υπενθυμίζοντάς μας ότι δεν σταμάτησε ποτέ να κατοικείται από τα προϊστορικά μέχρι και τα βυζαντινά χρόνια. Κυρίως, όμως, ζωντανεύουν μερικές από τις πιο σημαντικές πτυχές της πολιτικής ιστορίας της κλασικής Αθήνας, αλλά και της πολύβουης καθημερινότητας της Αρχαίας Αγοράς. Η πήλινη κλεψύδρα για τη μέτρηση του χρόνου στα δικαστήρια του 5ου π.Χ. αιώνα μάς φέρνει στο νου τους διάσημους δικανικούς λόγους των αρχαίων ρητόρων, ενώ η χάλκινη ενεπίγραφη ασπίδα, λάφυρο των Αθηναίων από τους Σπαρτιάτες κατά τη μάχη της Σφακτηρίας (425 π.Χ.), τα δραματικά γεγονότα του Πελοποννησιακού Πολέμου. Το βλέμμα μας θα σταθεί αρκετή ώρα μπροστά στην προθήκη με τα ενεπίγραφα θραύσματα αγγείων, τα λεγόμενα "όστρακα", που χρησιμοποιούνταν ως ψήφοι στα δημοψηφίσματα για τον εξοστρακισμό πολιτικών αντρών. Εύκολα διαβάζουμε επάνω τους ονόματα μεγάλων Αθηναίων πολιτικών, όπως του Θεμιστοκλή ή του Αριστείδη (5ος π.Χ. αι.).

Μια ανατριχίλα μάς διαπερνά μπροστά στην προθήκη με τα φαινομενικά αθώα πήλινα φιαλίδια, όταν διαβάζουμε στην ενημερωτική πινακίδα ότι επρόκειτο για αγγεία που βρέθηκαν στο κτίριο της φυλακής και προορίζονταν για τη φύλαξη του κωνείου με το οποίο εκτελούσαν τους θανατοποινίτες (ως γνωστόν, με κώνειο θανατώθηκε και ο Σωκράτης). Τέλος, η κιονοστοιχία που διατρέχει την πρόσοψη του οικοδομήματος αξίζει παραπάνω από μία ματιά: Είναι διακοσμημένη με αγάλματα που χρονολογούνται από τον 5ο π.Χ. μέχρι τον 3ο μ.Χ. αιώνα.

Επιγραφικό Μουσείο

Τοσίτσα 1, 2108217637, ΗΣΑΠ: Βικτώρια. Ωράριο: Τρ.-Κυρ. 8.30-15.00, Δευτ. κλειστά. Είσοδος ελεύθερη.

Πρόκειται για μια ιδιόμορφη συλλογή, μια "λίθινη βιβλιοθήκη" που απευθύνεται κυρίως στους μελετητές - σε κάποιες αίθουσες, μάλιστα, οι επιγραφές είναι τοποθετημένες πάνω σε ράφια ντέξιον, αρχειοθετημένες αποκλειστικά για την έρευνα. Από την άλλη, όμως, δύο αίθουσες έχουν ανακαινιστεί πρόσφατα. Το πιο εντυπωσιακό έκθεμα, πάντως, είναι οι γιγαντιαίων διαστάσεων στήλες με τους φορολογικούς καταλόγους της Αθηναϊκής Συμμαχίας - η μεγαλύτερη φτάνει περίπου τα 3,5 μέτρα (υπάρχει και μια μικρή σκάλα, αν θέλετε να τη μελετήσετε σε όλο της το ύψος). Όσοι ενδιαφέρονται να διαβάσουν τα κείμενα, θα βοηθηθούν πολύ από τα φυλλάδια σε κάθε αίθουσα, όπου καταγράφονται όλες οι επιγραφές.

Νομισματικό Μουσείο

Πανεπιστημίου 12, 2103643774, Μετρό: Σύνταγμα ή Πανεπιστήμιο. Ωράριο: Τρ.-Κυρ. 8.00-20.00, Δευτ. 13.30-20.00. Γενική είσοδος: € 3. Μειωμένο € 2, υπάρχει και auio guide δωρεάν για τον πρώτο όροφο.

Δύσκολος τομέας η νομισματική - και μάλιστα η αρχαία. Αυτό το μουσείο, όμως, χάρη στον σύγχρονο τρόπο έκθεσης των νομισμάτων και τις ενδιαφέρουσες θεματικές ενότητες, καταφέρνει να κερδίσει την προσοχή του επισκέπτη. Σε αυτό βοηθάει, βέβαια, και το εξαιρετικό κτίριο που στεγάζει τη συλλογή, το Ιλίου Μέλαθρον, έργο του Ερνέστου Τσίλερ και πραγματικό κόσμημα για την Αθήνα! Είναι το μοναδικό στο είδος του μουσείο στα Βαλκάνια και περιλαμβάνει στις συλλογές του πάνω από 500.000 νομίσματα από τον αρχαίο ελληνικό κόσμο, το Βυζάντιο, τη μεσαιωνική Δύση και τους νεότερους χρόνους. Από αυτά εκτίθενται τα 10.000, ενώ ανά διαστήματα πραγματοποιούν θεματικές περιοδικές εκθέσεις θεματικές. Στον δεύτερο όροφο λειτουργεί από το 2008 και έκθεση νομισμάτων με θέμα τη ρωμαϊκή και βυζαντινή νομισματοκοπία, καθώς κι εκείνη της μεσαιωνικής Δύσης μέχρι τη νεότερη Ευρώπη και το νεότερο ελληνικό νόμισμα. Στον ίδιο όροφο υπάρχει και έκθεση μεταλλίων που παρουσιάζουν μεγάλες ηγετικές μορφές ή σημαντικές μάχες από την ευρωπαϊκή αναγέννηση μέχρι τα νεότερα ελληνικά μετάλλια. Για τον πρώτο όροφο διατίθεται και δωρεάν audio guide. Πανέμορφο και το καφέ, που το καλοκαίρι βγάζει τραπεζάκια στον κήπο.

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Νεοφύτου Δούκα 4, Κολωνάκι, 2107228321, Μετρό: Ευαγγελισμός. Ωράριο: Δευτ., Τετ., Παρ., Σάβ. 10.00-17.00, Πέμ. 10.00-20.00, Κυρ. 11.00-17.00. Γενική είσοδος:

€ 7, άνω των 65 ετών € 3,50, έως 18 ετών είσοδος ελεύθερη. Δευτ. € 3,50.

Την 3η χιλιετία π.Χ. στα νησιά των Κυκλάδων άνθησε ένας λαμπρός πολιτισμός. Τα λευκά μαρμάρινα ειδώλια που κατασκεύασαν οι Κυκλαδίτες τεχνίτες επηρέασαν βαθιά τη σύγχρονη τέχνη - ο Μπρανκούζε, ο Τζιακομέτι και ο Χένρι Μουρ είναι μερικά μόνο παραδείγματα που μας έρχονται αμέσως στο μυαλό. Περιδιαβάζοντας στις αίθουσες του μουσείου και αντικρίζοντας τις αινιγματικές τους μορφές, θα καταλάβετε αμέσως το γιατί. Το μουσείο, ένα δραστήριο ιδιωτικό ίδρυμα, διαθέτει συλλογές αρχαίας ελληνικής και βυζαντινής τέχνης, καθώς και κυπριακής (συλλογή Ζιντίλη). Ωστόσο, τίποτα δεν συγκρίνεται με τη μοναδική κυκλαδική συλλογή του από 386 αντικείμενα που καλύπτουν όλη την 3η π.Χ. χιλιετία: κεραμικά αγγεία, εργαλεία, τελετουργικά σκεύη και, φυσικά, μαρμάρινα ειδώλια όλων των τύπων, από τα σχηματικά βιολόσχημα μέχρι τις μεγάλες ανθρώπινες μορφές. Οι σύγχρονες προθήκες με τους ειδικούς φωτισμούς, τα πληροφοριακά κείμενα και οι χάρτες αναδεικνύουν και επεξηγούν πλήρως τα εκθέματα. Το πωλητήριο, με τα εξαιρετικής ποιότητας αντίγραφα, τις δεκάδες εκδόσεις και τα ποικίλα καλαίσθητα αντικείμενα, αξίζει οπωσδήποτε μια επίσκεψη. Στο αίθριο του μουσείου λειτουργεί ένα συμπαθέστατο καφέ-εστιατόριο με λίγα αλλά προσεγμένα πιάτα.

Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά

Χαρ. Τρικούπη 31, Πασαλιμάνι, 2104521598. Ωράριο: Τρ.-Κυρ. 8.00-20.00, Δευτ. 13.30-20.00. Γενική είσοδος: € 3, άνω των 65 ετών € 2, είσοδος ελεύθερη σε μαθητές και φοιτητές.

Τα εκθέματα του μουσείου αυτού μαρτυρούν τη μεγάλη ναυτική παράδοση του αρχαίου Πειραιά. Στο πρόσφατα ανακαινισμένο κτίριο του 1966 εκτίθενται αντικείμενα που προέρχονται από πλοία και ευρήματα που σχετίζονται με τη ζωή των πλούσιων μετοίκων του λιμανιού, αλλά και με ασυνήθιστες λατρείες που εισήγαν οι ξένοι στην Αττική, υπενθυμίζοντάς μας με τον πιο ζωντανό τρόπο αυτό που υπήρξε ο Πειραιάς και εξακολουθεί να είναι μέχρι σήμερα: η θαλασσινή πύλη της Αττικής, ανοιχτή στα εμπορεύματα, στον πλούτο και στις νέες ιδέες. Κορυφαίο του έκθεμα ο θησαυρός με τα τέσσερα χάλκινα αγάλματα που βρέθηκαν στον Πειραιά το 1959 και προέρχονται από διαφορετικές περιόδους - προφανώς είχαν συγκεντρωθεί από κάποιον Ρωμαίο αξιωματούχο με σκοπό να μεταφερθούν στη Ρώμη. Το πρώτο παριστά πιθανότατα τον Απόλλωνα και αποτελεί το παλαιότερο γνωστό μεγάλο χυτό άγαλμα (520 π.Χ.). Ακολουθούν τρία γυναικεία αγάλματα που επίσης παριστούν θεότητες, τα δύο πρώτα μάλλον την Άρτεμη και το τρίτο (με το εντυπωσιακό ύψος των 2,35 μ.) την Αθηνά. Από την ίδια ανασκαφή προέρχεται επίσης ένα χάλκινο τραγικό προσωπείο (μάσκα). Πολύ εντυπωσιακή, όμως, είναι και η ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα με το μεγάλο ταφικό μνημείο του μετοίκου Νικήρατου και του γιου του, ένα από τα μεγαλύτερα που έχουν βρεθεί σε νεκροταφεία της αρχαίας Ελλάδας. Πρόκειται για ένα οικοδόμημα σε μέγεθος μικρού ναού (ύψους 7 μέτρων), που στηρίζεται σε μαρμάρινο βάθρο, διακοσμημένο με σκηνές από την Αμαζονομαχία.

Αρχαιολογικό Μουσείο Λαυρίου

Α. Κορδέλλα, Λαύριο, 2292022817. Ωράριο: Τρ.-Κυρ. 10.00-15.00, Δευτ. κλειστά. Γενική είσοδος: € 2, άνω των 65 ετών € 1.

Αρχαιολογικά ευρήματα από την περιοχή, κυρίως από τα μεταλλεία, τα οποία παρουσιάζονται με κατατοπιστικούς χάρτες. Κορυφαίο έκθεμα, φυσικά, τα αρχιτεκτονικά γλυπτά από το ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο.

Αρχαιολογικό Μουσείο Βραυρώνας

Βραυρώνα, 2299027020. Ωράριο: Τρ.-Κυρ. 8.00-19.30, Δευτ. 13.30-19.30. Γενική είσοδος: € 3, άνω των 65 ετών 2 €, παιδιά έως 18 ετών είσοδος ελεύθερη. (συμπεριλαμβάνεται και η είσοδος στον αρχαιολογικό χώρο).

Μικρό μουσείο σε κτίριο του 1956, που στεγάζει κυρίως ευρήματα από τον αρχαιολογικό χώρο του ιερού της Βραυρωνίας Αρτέμιδος. Σε αυτό το ιερό οι γονείς αφιέρωναν τα κοριτσάκια τους στην παρθένα θεά έως ότου ενηλικιωθούν. Μοναδική είναι η γλυπτοθήκη του μουσείου, με αγάλματα μικρών παιδιών που κομίζουν δώρα στη θεά - κάτι μάλλον σπάνιο, αφού στην αρχαία ελληνική τέχνη ελάχιστες φορές απεικονίζονται παιδιά.

Αρχαιολογικό Μουσείο Μαραθώνα

Μαραθώνας, 2294055155. Ωράριο: Τρ.-Κυρ. 8.30-15.00, Δευτ. κλειστά. Γενική είσοδος: € 3, μειωμένο € 2 (συμπεριλαμβάνεται και η είσοδος στον αρχαιολογικό χώρο).

Μικρό μουσείο, που λειτουργεί συμπληρωματικά προς τον κυρίως αρχαιολογικό χώρο με τον εντυπωσιακό τύμβο. Θα βρείτε, ωστόσο, αρκετά ενδιαφέροντα εκθέματα: Στην αίθουσα των προϊστορικών αρχαιοτήτων, π.χ., ιδιαίτερη εντύπωση προκαλούν τα κυκλαδικά αντικείμενα που προέρχονται από τη μοναδική αποικία Κυκλαδιτών στην Αττική. Στην αίθουσα της κλασικής συλλογής ξεχωρίζουν τα ευρήματα από τον Τύμβο των Μαραθωνομάχων (επιγραφές, τεφροδόχοι, νεκρικά σκεύη).

ΙΣΤΟΡΙΚΑ - ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΑ

Mουσεία - εικόνα 3
Νομισματικό Μουσείο

Εθνικό Ιστορικό Μουσείο

Σταδίου 13, πλατεία Κολοκοτρώνη, 2103237617, Μετρό: Σύνταγμα ή Πανεπιστήμιο. Ωράριο: Τρ.-Κυρ. 9.00-14.00, Δευτ. κλειστά. Γενική είσοδος: € 3, μειωμένο € 1,50, είσοδος ελεύθερη για μαθητές και την Κυρ. για όλους.

Στεγάζεται στο περίτεχνο νεοκλασικό μέγαρο (έργο του Γάλλου αρχιτέκτονα Φ. Μπουλανζέ) που λειτούργησε ως Βουλή των Ελλήνων μέχρι το 1934 -

η αίθουσα των συνεδριάσεων παραμένει αυτούσια και αποτελεί έναν από τους πιο εντυπωσιακούς του χώρους. Το μουσείο διαθέτει μοναδικά ιστορικά ντοκουμέντα, τα οποία όμως εκτίθενται με τη (μάλλον αυτάρεσκη) λογική των ιερών εθνικών κειμηλίων, χωρίς επεξηγηματικά κείμενα που θα μας επέτρεπαν να σχηματίσουμε μια πληρέστερη εικόνα για την εποχή τους. Έτσι, στις αίθουσες που αφορούν τους προεπαναστατικούς χρόνους, θα δούμε τα γυαλιά του Κοραή, την κούπα του Υψηλάντη, το πορτοφόλι του Τσακάλωφ… Πολύ εντυπωσιακός, πάντως, είναι ο οπλισμός σημαντικών αγωνιστών της Επανάστασης, όπως του Κολοκοτρώνη και του Καραϊσκάκη. Ακολουθούν οι αίθουσες για το Μεσολόγγι και το Ναβαρίνο (εδώ τα σκαλισμένα ακρόπρωρα πλοίων της Επανάστασης μας αποκαλύπτουν μια υπέροχη πτυχή της λαϊκής τέχνης), τον κλήρο (εκτίθεται αυτούσιο το γραφείο του Πατριάρχη Γρηγορίου Ε΄), το φιλελληνισμό και το ναυτικό αγώνα. Ακολουθεί ο τομέας που αναφέρεται στο ανεξάρτητο ελληνικό κράτος (μέχρι και το 1940) και η περιήγηση κλείνει με ένα μικρό τμήμα λαϊκών φορεσιών. Το μουσείο διαθέτει ένα υπέροχο πωλητήριο: Τα ασημένια αντίγραφα από λαϊκά τάματα, τα μικρά στρατιωτάκια (συλλεκτικές κόπιες παλιών παιδικών παιχνιδιών), οι καλαίσθητες εκδόσεις, αλλά και τα δεκάδες επάργυρα ή επίχρυσα αντικείμενα αποτελούν εξαιρετικές ιδέες για δώρα ή μικρά σουβενίρ.

Μουσείο Μπενάκη

Κουμπάρη 1, Κολωνάκι, 2103671000, Μετρό: Ευαγγελισμός. Ωράριο: Δευτ., Τετ., Παρ., Σάβ. 9.00-17.00, Πέμ. 9.00-24.00, Κυρ. 9.00-15.00, Τρ. κλειστά. Γενική είσοδος: € 6. Κάθε Πέμπτη ελεύθερη είσοδος (εκτός περιοδικής έκθεσης και οργανωµένων οµάδων).

Εντυπωσιακά ανακαινισμένο, το Μουσείο Μπενάκη αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή ιδιωτικά μουσεία της πόλης. Εξάλλου, οι παράλληλες υπηρεσίες του, το εστιατόριο με την υπέροχη βεράντα με θέα στον Εθνικό Κήπο και το μεγάλο πωλητήριο, διεκδικούν με ποικίλους τρόπους την προσοχή των επισκεπτών.

Οι συλλογές του καλύπτουν σε αδρές γραμμές την περίοδο από τα προϊστορικά χρόνια μέχρι και τις αρχές του 20ού αιώνα. Η πρώτη ενότητα ξεκινάει με εργαλεία και ειδώλια της Νεολιθικής Εποχής. Μοναδικά είναι τα χρυσά κύπελλα από το "Θησαυρό της Εύβοιας", που χρονολογούνται στην πρώιμη Εποχή του Χαλκού. Οι κλασικοί χρόνοι εκπροσωπούνται από αγγεία, τμήματα αγαλμάτων, ελληνιστικά ειδώλια και πολλά λεπτεπίλεπτα, όσο και περίπλοκα κοσμήματα. Από τους πρώτους χριστιανικούς αιώνες θα δείτε πορτρέτα φαγιούμ, αλλά και μια αξιόλογη συλλογή από κοπτικά υφάσματα. Από τους πρώτους βυζαντινούς αιώνες υπάρχει μια ποικιλία εκθεμάτων, προερχόμενων από τη Συρία, την Αίγυπτο αλλά και τον ελλαδικό χώρο. Αναμφισβήτητα, η πιο πλούσια συλλογή του μουσείου είναι η λαογραφική, με τις φορεσιές, τα έργα κεντητικής και -τα κορυφαία εκθέματα- δύο αυτούσια δωμάτια από αρχοντικά της Κοζάνης και της Σιάτιστας με πλούσιο ξυλόγλυπτο διάκοσμο.

Ο τελευταίος όροφος είναι αφιερωμένος στο ανεξάρτητο ελληνικό κράτος, από τον Όθωνα μέχρι και τον Βενιζέλο, όπου δεσπόζει η μεγάλη προθήκη με τις φορεσιές της ελληνικής βασιλικής αυλής. Το μουσείο διαθέτει μια μικρή αίθουσα περιοδικών εκθέσεων, την οποία αξιοποιεί πλήρως όλο το χρόνο.

Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης

Κυδαθηναίων 17, Πλάκα, 2103229031, Μετρό: Ακρόπολη ή Σύνταγμα.

Ωράριο: Κτίριο οδού Κυδαθηναίων & Πανός 22: καθημ. 9.00-14.30, Δευτ. κλειστά. Κτίριο Λουτρό αέρηδων & Τζαμί: καθημ. 9.00-14.30, Τρ. κλειστά. Γενική είσοδος: € 2 για το κάθε κτίριο, είσοδος ελεύθερη για φοιτητές εντός Ε.Ε. και άνω των 65 ετών.

Στο κτίριο της οδού Κυδαθηναίων είναι σημειωμένη η χρονολογία κατά την οποία η συλλογή μεταφέρθηκε εδώ και διαμορφώθηκε έτσι όπως τη γνωρίζουμε σήμερα: το 1973. Πρόσφατα ανακαινίστηκε και η πρόσοψη του κεντρικού κτιρίου και εγκρίθηκε και η μεταστέγασή τους στο οικοδομικό τετράγωνο μεταξύ Ανδριανού, Άρεως και Κλάδου στο Μοναστηράκι, ενώ ολοκληρώθηκε και η ψηφιοποίηση των συλλογών με απώτερο στόχο να ενταχθεί το υλικό σε κάποια ευρωπαϊκή πλατφόρμα.

Η είσοδος είναι αφιερωμένη στα έργα κεντητικής -θα τη θέλαμε όμως λίγο πιο φωτεινή-, εδώ επίσης βρίσκεται κι ένα μικρό πωλητήριο με ενδιαφέροντα αντίγραφα (τάματα κ.λπ.). Οι αίθουσες των περιοδικών εκθέσεων και της αργυροχοΐας, βαμμένες και οι δύο σε θελκτικούς γήινους τόνους, είναι σύγχρονες, με προθήκες που αναδεικνύουν τα εκθέματα. Το μουσείο φιλοξενεί μια πλήρη συλλογή που μας βοηθά να κατανοήσουμε τον λαϊκό πολιτισμό της Ελλάδας. Ως παραρτήματα του μουσείου λειτουργούν οι εξής ανεξάρτητοι εκθεσιακοί χώροι: το τζαμί στην πλατεία Μοναστηρακίου, όπου στεγάζεται η Συλλογή Λαϊκής Κεραμικής Β. Κυριαζόπουλου, και το χαμάμ της οδού Κυρρήστου 8, γνωστό ως "Λουτρό των Αέρηδων" επειδή βρίσκεται πολύ κοντά στο ομώνυμο μνημείο. Στην οδό Πανός (αριθμός 22) στεγάζεται και η έκθεση "Άνθρωποι και εργαλεία. Όψεις της εργασίας στην προβιομηχανική κοινωνία", σ' ένα ανακαινισμένο πλακιώτικο σπίτι. Με ένα ξεχωριστό στήσιμο, σχεδόν ποιητικό θα λέγαμε, οι υπεύθυνοι της συλλογής προσπαθούν σε αυτές τις αίθουσες να δείξουν όχι μόνο τις τεχνικές μεθόδους και τα εργαλεία πριν από την εκβιομηχάνιση, αλλά και το δέσιμο των μαστόρων με τη δουλειά τους και με τα όμορφα και μοναδικά αυτά εργαλεία, που ο καθένας τους τα μετέτρεπε ανάλογα με τις ανάγκες του, "τα έφερνε στα μέτρα του".

Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων - Συλλογή Φοίβου Ανωγειανάκη

Διογένους 1-3, Πλ. Αέρηδων, Πλάκα, 2103250198, ΗΣΑΠ: Μοναστηράκι. Ωράριο: καθημ. 10.00-14.00, Τετ. 12.00-18.00, Δευτ. κλειστά. Είσοδος ελεύθερη.

Ένα πλακιώτικο αρχοντικό δίπλα στους Αέρηδες (το Ωρολόγιο του Ανδρόνικου Κυρρήστου, στη Ρωμαϊκή Αγορά) φιλοξενεί μια εξαιρετικά κατατοπιστική συλλογή για την ιστορία και την εξέλιξη της ελληνικής λαϊκής μουσικής. Πρόκειται για την πλουσιότερη συλλογή τέτοιων οργάνων στην Ελλάδα και μία από τις σημαντικότερες σε όλη την Ευρώπη και αποτελεί καρπό έρευνας πενήντα ετών του μουσικολόγου Φοίβου Ανωγειανάκη, ο οποίος τη δώρισε το 1978 στο ελληνικό κράτος. Το μουσείο στήθηκε υπό την επίβλεψή του και εγκαινιάστηκε τον Ιούνιο του 1991.

Τα εκθέματα αναπτύσσονται σε τρία επίπεδα και παρουσιάζονται κατά κατηγορίες οργάνων (μεμβρανόφωνα, αερόφωνα, χορδόφωνα κ.ο.κ.). Δίπλα σε κάθε προθήκη υπάρχουν ακουστικά με τα οποία μπορείτε να απολαύσετε τον ήχο των εκτιθέμενων οργάνων. Η επιλογή των μελωδιών έχει γίνει με ιδιαίτερη φροντίδα, με αποτέλεσμα, αν είστε εραστές της λαϊκής μουσικής, να περάσετε αρκετή ώρα ακούγοντας τους μακρόσυρτους ήχους των κλαρίνων, τους διονυσιακούς ρυθμούς των ζουρνάδων, τις δυτικότροπες μελωδίες των μαντολίνων. Στο πωλητήριο, φυσικά, θα βρείτε μια εξαιρετική συλλογή από CDs λαϊκής μουσικής. Πολύ όμορφος και ο κατάλογος του μουσείου. Επιπλέον, το Κέντρο Εθνομουσικολογίας, που στεγάζεται εδώ, διοργανώνει ετήσιους κύκλους εκμάθησης λαϊκών οργάνων, όπως το ούτι, το τουμπελέκι, το κλαρίνο, το κρητικό λαγούτο και πολλά άλλα, καθώς και μαθήματα τραγουδιού.

Μουσείο Πόλεως Αθηνών

Ι. Παπαρρηγοπούλου 7, Πλ. Κλαυθμώνος, 2103246164, Μετρό: Πανεπιστήμιο. Ωράριο: Δευτ.-Παρ. 9.00-16.00 εκτός Τρ. Σάβ., Κυρ. 10.00-15.00. Γενική είσοδος:

€ 3, μαθητ., φοιτ., άνω των 65 ετών: € 2.

Σε ένα από τα πιο παλιά νεοκλασικά συγκροτήματα της Αθήνας (είχε μάλιστα χρησιμοποιηθεί και ως προσωρινή κατοικία του πρώτου βασιλικού ζεύγους της Ελλάδας), πίνακες, έργα μικροτεχνίας, κειμήλια, αλλά και αρχιτεκτονικά προπλάσματα ξετυλίγουν την ιστορία της πόλης των Αθηνών από τη Φραγκοκρατία μέχρι τον 20ό αιώνα, με έμφαση στον 19ο. Εντύπωση προκαλούν οι αίθουσες με τα σαλόνια της Αμαλίας και του Όθωνα, ενώ η πιο αναπάντεχη αναπαράσταση είναι εκείνη της κουζίνας (!) που υπήρχε στο παλάτι του βασιλικού ζεύγους (τα σκεύη είναι όλα αυθεντικά).

Πολεμικό Μουσείο

Ριζάρη 2, Κολωνάκι, 2107244464, Μετρό: Ευαγγελισμός. Ωράριο: Τρ.-Κυρ. 9.15-14.00, Δευτ. κλειστά. Είσοδος ελεύθερη € 2, μειωμένο € 1. Φοιτητές δωρεάν.

Όπλα, όπλα, όπλα, από την εποχή του λίθου μέχρι το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Σκοπός των ιδρυτών και του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, στην αρμοδιότητα του οποίου υπάγεται το μουσείο, η έκθεση πολεμικών κειμηλίων και η προβολή των ιερών αγώνων του έθνους. Οι πρώτες αίθουσες του ογκώδους, μοντέρνου κτιρίου είναι αφιερωμένες στην αρχαιότητα, στο Βυζάντιο και στη Φραγκοκρατία, ιδιαίτερο όμως ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι σχετικές με τη νεότερη Ελλάδα (Βαλκανικοί Πόλεμοι και 1940) ενότητες, που περιέχουν σημαντικά ιστορικά ντοκουμέντα. Τα πιτσιρίκια πάντως ξετρελαίνονται στην πίσω αυλή, όπου εκτίθενται πολεμικά αεροπλάνα (σε μερικά από αυτά μπορείτε να μπείτε και στο πιλοτήριο).

Ναυτικό Μουσείο

Μαρίνα Ζέας, Πειραιάς, 2104516264. Ωράριο: Τρ.-Σάβ. 9.00-14.00. Δευτ. κλειστά. Γενική είσοδος: € 4, παιδ.: € 1,50.

Η ιστορία και η εξέλιξη της ναυτοσύνης στην Ελλάδα μέσα από 2.500 αντικείμενα - στολές, μακέτες πλοίων, πίνακες κ.ά. Για τους λάτρεις της θάλασσας, το μουσείο (στεγασμένο σε ένα μοντέρνο, επίμηκες κτίριο) επιφυλάσσει αρκετά εκθέματα-εκπλήξεις, όπως η συλλογή μοντέλων πλοίων από κόκαλο των αρχών του 19ου αιώνα, που προέρχονται από τη θαλαμηγό "Χριστίνα" του Αριστοτέλη Ωνάση. Στο προαύλιο έχει εγκατασταθεί ο πυργίσκος του θρυλικού υποβρυχίου "Παπανικολής", καθώς και ναυτικός οπλισμός και εξοπλισμός από διάφορες περιόδους. Στο πωλητήριο θα βρείτε βιβλία, αφίσες, CD-ROM κ.ά.

Εβραϊκό Μουσείο

Νίκης 39, 2103225582, Μετρό: Σύνταγμα. Ωράριο: Δευτ.-Παρ. 9.00-14.30, Κυρ. 10.00-14.00, Σάβ. κλειστά. Γενική είσοδος: € 6, άνω των 65 ετών και φοιτ.: € 3.

Στεγάζεται σε ένα λιτό νεοκλασικό στην Πλάκα κι έχει καταφέρει να αξιοποιήσει με ευρηματικό τρόπο τούς όχι ιδιαίτερα κατάλληλους για μουσειακή χρήση χώρους, διαρθρώνοντας τη συλλογή σε πέντε ενότητες. Αριστερά της εισόδου έχει τοποθετηθεί αυτούσιο το εσωτερικό της ρωμανιώτικης συναγωγής της εβραϊκής κοινότητας της Πάτρας. Στη συνέχεια, εκτίθενται λειτουργικά σκεύη και αντικείμενα που σχετίζονται με το εβραϊκό εορτολόγιο. Αμέσως μετά ακολουθεί ενότητα με ντοκουμέντα από τη συμμετοχή των Εβραίων στους απελευθερωτικούς αγώνες της Ελλάδας και στην Αντίσταση, ενώ ιδιαίτερο συγκινησιακό βάρος έχει η τέταρτη ενότητα, που είναι αφιερωμένη στο Ολοκαύτωμα. Το τελευταίο επίπεδο αναφέρεται στην καθημερινή ζωή των Εβραίων της Ελλάδας από τον 18ο μέχρι τον 20ό αιώνα - ιδιαίτερα συγκινητική εδώ η προθήκη με τα παιδικά ρουχαλάκια.

Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης (παράρτημα μουσείου Μπενάκη)

Ασωμάτων & Διπύλου, Ψυρρή, 2103251311-4. Ωράριο: Τρ., Πέμ., Παρ, Σάβ., Κυρ.: 9:00-15:00. Τετ.: 9:00-21:00. Δευτ. κλειστά. Γενική είσοδος: € 5. Μειωμένο € 3.

Το μουσείο καλύπτει έναν "παρθένο" τομέα στην πόλη μας, τον ισλαμικό πολιτισμό. Πρόκειται για τη συλλογή του Μουσείου Mπενάκη, ένα σημαντικό σύνολο που συγκροτήθηκε στις αρχές του 20ού αιώνα στην Αλεξάνδρεια, την ίδια περίοδο που μεγάλα μουσεία της Ευρώπης αναζητούσαν στην κοσμοπολίτικη πόλη κομμάτια για τις συλλογές τους. Περιλαμβάνει 8.000 αντικείμενα (υφάσματα, κοσμήματα, γυάλινα αντικείμενα, ξυλόγλυπτα κ.ά.), που καλύπτουν μια μεγάλη περίοδο από τον 7ο μέχρι και τον 19ο αιώνα. Το καινούργιο αυτό μουσείο, που στεγάζεται σε δύο ανακαινισμένα νεοκλασικά κτίρια, φιλοδοξεί να παρουσιάσει όχι μόνο τη θρησκευτική, αλλά και την κοσμική πλευρά της ισλαμικής τέχνης και να αναδείξει την επικοινωνία της με άλλους πολιτισμούς (π.χ. Βυζάντιο). Μία από τις πιο εντυπωσιακές αίθουσες είναι εκείνη του μαμελουκικού αρχοντικού (οθωμανική περίοδος), όπου έχει ανασυσταθεί αυτούσιος ο χώρος υποδοχής με το μαρμάρινο δάπεδό του, το σιντριβάνι και τις επενδύσεις των τοίχων.

Θωρηκτό Αβέρωφ

Μαρίνα Τροκαντερό, Παλαιό Φάληρο, 2109836539. Δευτ.-Κυρ. 9.00-13.00 & 18.00-20.00. Γενική είσοδος: € 2. Είσοδος ελεύθερη για τα παιδιά.

Υπήρξε η ναυαρχίδα του ελληνικού στόλου κατά την περίοδο των Βαλκανικών Πολέμων (1912-1913), συμμετέχοντας αποφασιστικά στη ναυμαχία της Έλλης και της Λήμνου, ενώ σήμερα στέκει δεμένο στη μαρίνα του φαληριώτικου Τροκαντερό. Ανακαινισμένο στο μεγαλύτερο κομμάτι του, το θωρηκτό δίνει την ευκαιρία σε μικρούς και μεγάλους να νιώσουν από κοντά την ένδοξη αύρα ενός ιστορικού πολεμικού πλοίου περπατώντας στους διαδρόμους του, παρατηρώντας τα διαμερίσματά του και, φυσικά, ανεβαίνοντας στη γέφυρα. Παράλληλα, κάποιοι από τους χώρους του έχουν διαμορφωθεί έτσι, ώστε να φιλοξενούν περιοδικές αλλά και μόνιμες εκθέσεις, που περιλαμβάνουν, για παράδειγμα, τα προσωπικά αντικείμενα του ναυάρχου Κουντουριώτη, όπλα της εποχής και τμήματα του εξοπλισμού του πλοίου.

ΕΙΔΙΚΑ

Μουσείο Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη

Καλλισπέρη & Καρυατίδων 4Α (πάροδος Διονυσίου Αρεοπαγίτου), 2109221044, Μετρό: Ακρόπολη. Ωράριο: Τετ.-Σάβ. 9.00-16.00 Κυρ. 11.00-16.00. Είσοδος ελεύθερη.

Σε αυτό το ξεχωριστό, εκλεκτικιστικού ρυθμού, κτίριο των αρχών του 20ού αιώνα εκτίθενται 3.000 κοσμήματα φιλοτεχνημένα κατά τη διάρκεια μισού αιώνα δημιουργικής πορείας του γνωστού Έλληνα κοσμηματοποιού Ηλία Λαλαούνη. Κατά διαστήματα διοργανώνονται εκθέσεις, διαλέξεις και σεμινάρια. Στο πωλητήριο διατίθενται κοσμήματα, αντικείμενα τέχνης και πολλά αναμνηστικά, ενώ γίνονται δεκτές και παραγγελίες για την κατασκευή κοσμημάτων. Θα βρείτε ακόμη εκδόσεις που αφορούν την τέχνη και εκδόσεις του Μουσείου. Τέλος, υπάρχει κι ένα γλυκύτατο καφέ, που λειτουργεί και ως εστιατόριο.

Σπαθάρειο Μουσείο Θεάτρου Σκιών

Πλατεία Κασταλίας (Β. Σοφίας & Δ. Ράλλη), Μαρούσι, 2106127245, ΗΣΑΠ: Μαρούσι. Ωράριο: Δευτ.-Παρ. 9.00-14.00. Τετ. και 18.00-20.00. Είσοδος ελεύθερη.

Μια μικρή συλλογή αφιερωμένη στο λαϊκό θέατρο σκιών. Ο αρχικός της πυρήνας δημιουργήθηκε από τον Ευγένιο Σπαθάρη, έναν από τους διασημότερους καραγκιοζοπαίχτες. Θα δείτε ασπρόμαυρες και έγχρωμες φιγούρες του Καραγκιόζη, αλλά και των άλλων τύπων του παραδοσιακού θεάτρου σκιών.

Χρήσιμες πληροφορίες

- Στον οδηγό παρουσιάζονται τα σημαντικότερα μουσεία της Αττικής. Είναι χωρισμένα σε τρεις βασικές κατηγορίες: αρχαιολογικά, ιστορικά/λαογραφικά και ειδικά.

- Ο τομέας των ξεναγήσεων δεν είναι αναπτυγμένος. Κάποια μουσεία διοργανώνουν ξεναγήσεις κατά τη διάρκεια των προσωρινών τους εκθέσεων - η πιο συστηματική δουλειά σε αυτόν τον τομέα γίνεται από το Βυζαντινό Μουσείο. Μόνη εξαίρεση ο Δήμος Αθηναίων, ο οποίος, κατά τη χειμερινή περίοδο (Οκτώβριος-Μάιος), πραγματοποιεί κάθε Κυριακή δωρεάν ξεναγήσεις (μόνο στην ελληνική γλώσσα). Για το πλήρες πρόγραμμα, απευθυνθείτε στα τηλέφωνα 2103231841 και 2103240762.

tip Σύμφωνα με τον γενικό κανόνα που ισχύει στα μουσεία που υπάγονται στο Υπουργείο Πολιτισμού, μπορείτε να παίρνετε φωτογραφίες μόνο εφόσον δεν χρησιμοποιείτε φλας ή τρίποδο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

19/04/2024

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.

To "Kallichoron Art Boutique Hotel" γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Η εορταστική διάθεση του "Kallichoron" θα συνεχίσει με εκδηλώσεις και ειδικές προσφορές που θα διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια της επετειακής της χρονιάς.

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.