Tοσκάνη

Η Άντζελα Σταματιάδου ταξίδεψε στην πιο απολαυστική εξοχή της Ευρώπης, δοκίμασε τα καλύτερα εστιατόρια και προϊόντα, συνάντησε τους ανθρώπους κλειδιά και μας φτιάχνει το ιδανικό gourmet trip.

Tοσκάνη

Η Άντζελα Σταματιάδου ταξίδεψε στην πιο απολαυστική εξοχή της Ευρώπης, δοκίμασε τα καλύτερα εστιατόρια και προϊόντα, συνάντησε τους ανθρώπους κλειδιά και μας φτιάχνει το ιδανικό gourmet trip. Φωτό Χρήστος Δράζος.

Tοσκάνη - εικόνα 1

Σερβίρω εικόνες, ανακινώ το ποτήρι μου για να γεμίσει το δωμάτιο αρώματα και γεύομαι νοητά ξανά και ξανά κάθε στιγμή του ταξιδιού, προσπαθώντας να προσδιορίσω τη γεύση μιας περιήγησης στην Τοσκάνη λίγο πριν από την άνοιξη. Πρώτη φορά δυσκολεύομαι τόσο να διακρίνω ποια αρώματα κυριαρχούν. Η εκλεπτυσμένη απλότητα της γεύσης ενός κολοκυθανθού γεμιστού με ρικότα και σος από πεκορίνο σ’ ένα εστιατόριο βραβευμένο με αστέρι Michelin ή μήπως η γενναιόδωρη ρουστίκ νοστιμιά panino con porchetta (σε ελεύθερη μετάφραση: ψωμί με γουρουνοπούλα), που κόβεται επιτόπου σε κάποια καντίνα λαϊκής;

Οι οινικές δοκιμές των Brunelli σε μια ιστορική enoteca στο κάστρο του Montalcino ή η πρώτη μπουκιά του θεϊκού παγωτού fiorο di latte (αφρόγαλα) που μας περίμενε μετά τον παραμυθένιο πύργο του San Gimignano; Η αίσθηση της πριβέ πολυτέλειας ενός Leading Hotel of the World σε μια ιστορική

λουτρόπολη που αναγεννιέται ή η γήινη ομορφιά ενός αγροτόσπιτου for rent με θέα το απόλυτο πράσινο και υλικά για το πρωινό από τη γειτονική φάρμα; Η μεσαιωνική γοητεία μιας πόλης-μουσείο σαν τη Σιένα ή οι ατελείωτες περιπλανήσεις στους καταπράσινους λόφους;

Διακοπές στην Τοσκάνη είναι όλα αυτά μαζί και πολύ περισσότερα. Πάνω απ’ όλα, όμως, είναι η γοητεία της περιπλάνησης. Ένα διαρκές drive εικόνων, γεύσεων και εμπειριών. Είτε νοικιάσεις Ferrari από το πολυτελές ξενοδοχείο σου είτε βέσπα από το τοπικό γραφείο τουρισμού, δεν πρόκειται να βάλεις πάνω από δεύτερη ταχύτητα. Οδηγείς στους δρόμους ανάμεσα στα χωριά, με γλυκανάλατα canzoni στο ραδιόφωνο, διασταυρώνεσαι με άλλους περιπλανώμενους, ποδηλάτες και μοτοσικλετιστές. Πηγαίνεις με 40 χλμ., χαζεύεις, κάνεις στάση όπου σου καπνίσει και ρουφάς εικόνες και μυρωδιές. Και λίγη ιστορία. Και σαν φυτική συνωμοσία, οι δενδροστοιχίες έχουν πλέξει έναν προστατευτικό κλοιό για να σε σπρώξουν απαλά κάθε φορά μέχρι το επόμενο χωριό.

Με μια αυτοκινητάδα στην κεντρική και νότια Τοσκάνη, φουλάρεις το προσωπικό σου ντεπόζιτο με εικόνες. Λόφοι, ο ένας μετά τον άλλο. Λες κι η γη έκρυβε πολλή ενέργεια μέσα της για να μείνει στατική. Συγχωρήστε μου το λυρισμό, αλλά το βγάζει αυτό η περιοχή: ο κυνικός, γκρινιάρης εαυτός σου ετοιμάζεται για διακοπές χώρια από σένα.

Βλέπεις την αρμονία του τοπίου με τα μεσαιωνικά κάστρα, τις μοναχικές αγροικίες να φυτρώνουν στο πουθενά (βίλες for rent, και εξοχικά Βορειοευρωπαίων ή Ρώσων οι περισσότερες), τα κυπαρίσσια να εναλλάσσονται με πεύκα και ελιές και εκατοντάδες παπαρούνες στους αγρούς, έτσι, για κοντράστ, και ήδη ξέρεις γιατί τα προϊόντα αυτού του τόπου βγάζουν ξεκάθαρη νοστιμιά. Τον ουσιαστικό λόγο που η σαγηνευτική απλότητα των τοσκανέζικων συνταγών σε «πιάνει» αμέσως, από την «πτωχή» ribollita (σούπα με όσπρια και λαχανικά) μέχρι το χωριάτικο ραγού από την τοπική «ράτσα» χοιρινού Cinta Senese (ελευθέρας βοσκής) και τα τραγανά μπισκοτάκια cantucci που βουτάς σε γλυκίζον vinsanto. Μαζί με την αιμάτινη ένταση ενός Brunello di Montalcino ή ενός Chianti, χτυπάνε μυστικούς νευρώνες. Ακόμη κι ένα αυτοσχέδιο σάντουιτς με prosciuto, που μασουλάς έχοντας σταθμεύσει το αυτοκίνητο για να κοιτάξεις το χάρτη σου, είναι περιέργως... στιγμή.

Non-stop γευσιγνωσια

Tοσκάνη - εικόνα 2
Στενάκι στην Pienza

Τomino (απαλό κατσικίσιο τυρί), που «κοντράρει» με αντσούγιες και ξηρούς καρπούς, εξαιρετική sopressata di cinta (μεταξύ αλλαντικού και πηχτής) που δροσίζεται με φινόκιο και σαγκουίνι και τρυφερά μοσχαρίσια μάγουλα που γλυκοπικρίζουν με ανανά και ρούμι. Στο ισόγειο της «Osteria Le Logge» στη Σιένα, σκεφτόμουν πόσο άμεσα δένουν αυτές οι συνταγές, πατώντας γερά στα υλικά της Τοσκάνης, με τις ξύλινες ραφιέρες αυτού του παλιού φαρμακείου, γεμάτες αγαλματίδια, βιβλία, περιοδικά και βέβαια κρασιά (η λίστα έχει 950 ετικέτες). Σε «πιάνει» άμεσα αυτή η μυρωδιά της παράδοσης στον αέρα. Μια ωραία, πικρή φλαν σοκολάτας με το καλύτερο σορμπέ μανταρίνι –συμπύκνωση αρωμάτων ή εσάνς αν θες– αφήνει ιδιαίτερες εντυπώσεις. Perfetto!

Όλες οι βόλτες καταλήγουν στην περιτριγυρισμένη από παλάτια Piazza del Campo. Σιενέζοι κι επισκέπτες παίρνουν τη δόση τους σε λιακάδα, καθισμένοι στα γύρω bar (κι όταν λέμε bar σ’ αυτή τη χώρα εννοούμε cafe΄-snack-bar και όχι ποτάδικο νέτο-σκέτο). Και στην πλειοψηφία τους κατάχαμα, στα επίπεδα της πλατείας, γεγονός που εδραιώνει την πεποίθησή μου ότι κάτι τρέχει εδώ με τη γη – έχει μυστικές δυνάμεις.

Λίγα χιλιόμετρα πιο πέρα, στο San Gimignano, ένα από τα ομορφότερα χωριά της Τοσκάνης, το «ορεκτικό» είναι η ανάβαση στον Torre Grossa. Οφείλω να ομολογήσω ότι μετά το vertigo των ατέλειωτων σκαλιών μέχρι την κορυφή του, η θέα αυτού του μεσαιωνικού... Μανχάταν σε μέγεθος χωριού, σε αποζημιώνει με το παραπάνω. Οι ουρανοξύστες του, δεκάδες πέτρινοι πύργοι του 13ου αιώνα, όταν σκαρφαλώσεις σ’ αυτόν το γίγαντα, φαίνονται σχεδόν μικροί. και τα αραδιασμένα τραπεζάκια στην Piazza della Cisterna, τοσοδούλικα. Εκεί, πατώντας γερά στο έδαφος πλέον, με τον σωστό καπουτσίνο μου, δοκίμασα ένα θεϊκό παγωτό: fiorο di latte (τουτέστιν αφρόγαλα), παχύ, πλούσιο, το απόλυτο treat. Αν θέλετε λιγότερο γλυκιά εναλλακτική, μασουλίστε κάποιο σνακ μ’ ένα ποτήρι Vernacia (η τοπική ποικιλία κρασιού), προτεινόμενη και εν είδει spumante.

Τι κάνει μια Γαλλίδα στο απόν από τον τουριστικό χάρτη Castelnuovo Berardenga; Η Helen Stoquelet-Camelia σπούδασε γαλλική φιλολογία, το πεπρωμένο όμως της ήταν ένα καπέλο του σεφ. Ερχόμενη στη Σιένα να διδάξει, γνώρισε τον Ιταλό σύζυγό της (χρυσοχόο στο επάγγελμα) και μαζί άνοιξαν την «Bottega del 30», ένα γευστικό μπιζουδάκι 19 χλμ. από τη Σιένα. Αυτός ο απλός, μικρός το δέμας χώρος, με το ντεκόρ από παλιές κούκλες και τσαντάκια μέχρι... τανάλιες και κατσαβίδια, σε κάνει αυτόματα να νιώθεις άνετα, ενώ είναι άμεση απόδειξη του τι μπορεί να κάνει ένας άνθρωπος με μεράκι, ξεκινώντας από τη βάση, με αυτοσχέδιες συνταγές. Και με την επιμονή του και μπόλικη δουλειά πάνω από τις κατσαρόλες, κερδίζει ένα αστέρι Michelin. Η εν λόγω επιμονή μεταφράζεται σε μια εξαιρετική φλαν από αγκινάρα με φρυγανισμένο ψωμί, ανθό από κολοκύθι γεμιστό με ρικότα και σος από πεκορίνο, μια πλούσια σούπα φασιανού με παρμεζάνα και κρουτόν, καθώς επίσης και ραβιόλια γεμιστά με περιστέρι, κουκουνάρι και μπόλικο δεντρολίβανο. Όσο για τα chips πορτοκαλιού στο σοκολατένιο κέικ της Μινού, της μητέρας της Ελέν, στην οποία ανήκει η συνταγή, είναι gourmet... κερασάκι.

Στους δρομους του Chianti και του Brunello

Tοσκάνη - εικόνα 3
H βραβευμένη με ένα αστέρι Michelin chef του «Bottega del 30» Helen Stoquelet-Camelia

Περιπλανώμενος στα Greve in Chianti, Castellina in Chianti, Radda in Chianti, Gaiole in Chianti και όχι μόνο, παρέα με τ’ αμπελοτόπια τους, βόρεια της Σιένα, κάθε χωριό είναι και μια ευκαιρία να γεμίσεις το ποτήρι σου. Περπατώντας στην ατμοσφαιρικά φωτισμένη Via delle Volte, το μεσαιωνικό σκεπαστό πέρασμα στο τείχος της Castellina in Chianti, νιώθεις τη θρησκευτικότητα του άλλοτε στον αέρα. Εδώ η ιστορία υπάρχει παντού και περιμένει να την ανακαλύψεις. Μπαίνοντας στην enoteca «Castellina», χάζεψα τα ιταλικά πατέ, τις σάλτσες και τις μαρμελάδες του ομώνυμου κτήματος. Και περνώντας από τα φορτωμένα ράφια με τα κρασιά, συνειδητοποίησα ότι οι «πρόγονοί» τους τα χάζευαν από τις προθήκες τους: ένα Brolio Rosso Casa Vini de Barone Ricasoli του 1937 ή ένα Chianti Classico Poggio Torcelli του 1925, σεβάσμιοι «παππούδες» του Chianti.

Στο Greve, η «Antica Macelleria Falorni», με παρελθόν που φτάνει στο 1729, είναι αληθινός γαστρονομικός θησαυρός. Αφορμή για κρεατοφαγικό κρεσέντο με prosciuto casalingo (που ωριμάζει 18 μήνες), prosciuto από τη σκουρόχρωμη ράτσα χοιρινού Cinta Senese ή αγριογούρουνο (cinghiale). Δοκιμάζοντας finocchiona sbricolona (σαλάμι με άρωμα εξοχής, ήτοι σπόρους φινόκιο και λίγο Chianti Classico) ή σαλάμι αρωματισμένο με λευκή τρούφα, ήμουν έτοιμη να πω ότι, ναι, είναι τέχνη αυτό. Ή επιστήμη. Ο 60χρονος Stefano Banasta Falorni που ποζάρει στο φακό με περισσή άνεση, κρατώντας ένα T-bone με πάχος πέντε εκατοστών, ανήκει στην ένατη γενιά κρεατο-ειδικών. Από το μαγαζί του λείπει μόνο τις αργίες. Τις υπόλοιπες μέρες τις περνά ανάμεσα σε τεράστια χοιρινά μπούτια που κρέμονται από το ταβάνι σαν κρεατένιο δάσος. Στο ιστορικό κελάρι ξεκουράζονται απίθανα pecorino: marzolino με περίβλημα ντομάτας, formino με πάστα ελιάς, πιο δυνατό, παλαιωμένο για 4-5 μήνες pascoli κι άλλα αντικείμενα... τυρολατρίας. Προφανώς, κάτι ήξερε αυτός που άνοιξε παραδίπλα την «Bottega dell’ Artigianalo», με τα παντός είδους μαχαίρια. Τα καλούδια του γείτονά του σε βάζουν σε... πειρασμό. Δεν μπορεί, ένα pecorino θα το κατατροπώσεις.

Καθισμένη σ’ έναν ξύλινο πάγκο, χάρη σ’ ένα ποτήρι Greppone Mazzi (Ruffino του 2001) και μια μπουκιά pecorino με μέλι και τρούφα, χάθηκα για λίγο σ’ ένα παράλληλο αρωματικό σύμπαν. Μην αντισταθείς στην enoteca «La Fortezza di Montalcino», εντός του κάστρου του Montalcino, και δη σε οινικές δοκιμές ονομαστών Brunelli, κρασιών απ’ όλη την Ιταλία και τοπικών προϊόντων. Εδώ, πιο νότια από το Chianti, το τερουάρ ανήκει εν γένει στα Brunelli. Και το σκήπτρο του καλύτερου των Sangiovese (η τοπική ποικιλία) ανήκει στο Brunello di Montalcino. Διακόσιοι οκτώ παραγωγοί, μικροί στην πλειοψηφία τους, εκμεταλλεύονται ένα εξαιρετικό μικροκλίμα που δεν επιβαρύνει τα αμπέλια, ενώ το έδαφος δίνει δυνατότητες για πολυπλοκότητα και ποικιλία: τα κρασιά του Βορρά είναι πιο αρωματικά, του Νότου πιο πλούσια, πιο δυνατά. Το Rosso di Montalcino είναι ένα πιο ελαφρύ Sangiovese, χωρίς την ένταση του Brunello, αξίζει όμως κι αυτό τη δοκιμή. Εννοείται ότι η περιοχή προσφέρεται για enoteca-hoping. Πλην όμως, η «Fiaschetteria Italiana» είναι must με την πίσω αίθουσά της αφιερωμένη στα κρασιά, τα brandy και την grappa, κι ένα cafe΄, όπου έχει άλλη χάρη να πίνεις τον εσπρέσο σου στα μαρμάρινα οβάλ τραπέζια, καθισμένος σε βελούδινο κατακόκκινο καναπέ, με πολυκαιρισμένους χρυσούς καθρέφτες απέναντι.

Η μορφή του Brunello είναι ο Gianni Brunelli. Εκτός από οινοπαραγωγός και εστιάτωρ (έχει το «Osteria Le Logge» στη Σιένα) είναι και φοβερός τύπος. Φτάσαμε συστημένοι από τον «Μυκονιάτη» σεφ Daniele Chiantini και βρεθήκαμε να δοκιμάζουμε το βαθυκόκκινο Brunello (2003) του κυρίου Brunelli στη μικρή του αίθουσα γευσιγνωσίας. «Θα γίνει τέλειο το 2010», σχολίασε. Μας μίλησε για την οινική κουλτούρα της περιοχής, για τους δύο αμπελώνες του στο Podernovone και στο Chiuse και τοποθέτησε τον εαυτό του κάπου στη μέση, «ούτε συντηρητικός ούτε επαναστάτης», στον τομέα του κρασιού. Μας έδειξε περήφανα τη limited edition του (100 κουτιά με τρία vintage, του 1999, του 2000 και του 2001, με ετικέτες του Ιταλού εικαστικού Pierro Pizziconnella). Και μ’ ένα πονηρό χαμόγελο είπε, χαριτολογώντας την ώρα που έπαιζε με τα σκυλιά του, στη βοηθό του ότι δεν θα τον χάλαγε να κλείσει τον Μπερλουσκόνι σ’ ένα από τα βαρέλια του...

Spa-εκπληξη

Tοσκάνη - εικόνα 4
To Montalcino κρατά τα σκήπτρα στην παραγωγή του ονομαστού κρασιού Brunello. Εμπειρία οι δοκιμές στην ιστορική enoteca του μεσαιωνικού κάστρου της πόλης.

Πέρα από τις βίλες προς ενοικίαση και τα ξενοδοχεία σε κάστρα και παλιά μοναστήρια, μια νέα τάση είναι τα ξενοδοχεία spa. Οι άγνωστες μέχρι πρότινος λουτροπόλεις που κληροδότησαν τις θερμές πηγές του ηφαιστειακού βουνού Monte Amiata αναγεννήθηκαν, φιλοξενώντας πλέον μερικά από τα καλύτερα ξενοδοχεία της περιοχής. Κάνοντας check-in στο «Fonteverde» (μέλος των Leading Hotels of the World), και μόνο η θέα της infinity pool με νερά θερμών πηγών, που αιωρείται πάνω από τους λόφους, αρκεί για να σε αποτοξινώσει. Το εξαιρετικό spa ξεδιπλώνει τις δραστηριότητές του σε τρεις ορόφους, με πισίνες με υδρομασάζ, αίθουσες για relaxing, oriental massage, shiatsu και shintai, Turkish baths... Μπορεί να μη συνίσταται από τον spa therapist, αλλά μετά από το εικοσάλεπτο «κολύμπι» στα άλατα χρωμοθεραπείας του Thalaquam, απολαμβάνεις ακόμη περισσότερο το πικάντικο martini με peperoncino στο μπαρ. Λεπτομέρεια, θα μου πείτε. Καθώς όμως οι εικόνες απρόσμενης απόλαυσης ανασύρονται στο μυαλό μου, συνειδητοποιώ ότι αυτή η γοητεία της λεπτομέρειας καθορίζει κάθε στιγμή του ταξιδιού στην Τοσκάνη...

* Ευχαριστούμε τις Ολυμπιακές Αερογραμμές για τη βοήθειά τους στην πραγματοποίηση του ταξιδιού.

Η Ολυμπιακή πετά από και προς τη Ρώμη με δύο πτήσεις καθημερινά.Tηλ. 2103569111, κρατήσεις 2109666666,

www.olympicairlines.com.

Tοσκάνη - εικόνα 5
Στην Antica Macelleria di Falorni, στο Greve in Chianti, το prosciuto μετράει τρεις αιώνες ιστορίας.

Resto & τρατοριες

Ristorante Arnolfo (Via XX Settebre 50-52, Colle di Val d’ Elsa, 0577 921107) Από τα καλύτερα grand restaurants της Τοσκάνης με 2 αστέρια Michelin. Υπερπολυτελές ντεκόρ και τραπέζια με λευκά τραπεζομάντιλα, σε ένα ατμοσφαιρικό setting.

Da Caino (Via della Chiesa 4, 0564 602817, Montemerano) Ζεστό, cosy, οικογενειακό, και... γαστρονομικό, μ’ ένα κελάρι που κρύβει 20.000 φιάλες και 2 αστέρια Michelin στο ενεργητικό του. Μην το χάσετε.

Castello Banfi (localita Sant’ Angelo Scalo, Montalcino, 0577 816054) Βραβευμένο με 1 αστέρι Michelin, το ατμοσφαιρικό αυτό κάστρο εδραιώνει τη «γευστική» κυριαρχία του μ’ ένα εστιατόριο ανάλαφρης μεσογειακής κουζίνας που βασίζεται στα τοσκανέζικα υλικά και μια εκτενέστατη wine list.

Bottega del 30 (Via Santa Caterina 2, localita Villa a Sesta Nord, Castelnuovo Berardenga) 1 αστέρι Michelin στη Γαλλίδα Helen Stoquelet-Camelia σ’ ένα «χειροποίητο» εστιατόριο-μπιζουδάκι, 19 χλμ. από τη Σιένα.

Osteria Le Logge (Via del Porrione 33, 0577 48013, Σιένα) Osteria-must, ιδιοκτησία του οινοποιού Gianni Brunelli, με εκπληκτικές τοπικές γεύσεις σ’ ένα χώρο με ιστορία στη Σιένα.

L’ Assedio 1553 (Via Panfilo dell’ Orca, Montalcino, 0577 847207) Έκπληξη μοντερνισμού στο ντεκόρ. Τοπικά και διεθνή πιάτα: σουφλέ από κόκκινο ραντίκιο με λαρδί, ταλιατέλες με κάστανο και λουκάνικο και μια παραλλαγή των cantucci σε μορφή σοκολατένιας πουτίγκας. 200 ετικέτες κρασιών, με έμφαση στα Brunelli.

Daniela (Piazza Matteotti 7, San Casciano dei Bagni 0578 58041) Φωτισμένη πέτρα, κοίλο ταβάνι, ξύλινα καναπεδάκια με πολύχρωμα μαξιλάρια και λιτές λαδί καρέκλες. Δοκιμάστε πράσινα νιόκι με λάχανο και σάλτσα τρούφας και correggioli με μοσχαρίσιο ραγού, με Billy Holiday για μουσική υπόκρουση.

Enotecas & deli

Enoteca «Castellina» Via Ferruccio 26, 0577 740454, Castellina in Chianti.

«Antica Macelleria Falorni» Piazza G. Matteoti, 71, 0558 53029, Greve.

Enoteca «La Fortezza di Montalcino» Piazzale Fortezza, 0577 849211, Montalcino.

Tοσκάνη - εικόνα 6
Tο San Gimignano, ένα από τα ομορφότερα χωριά της Τοσκάνης, φωτογραφημένο από την κορυφή του Torre Grossa.

διαμονη

Ξενοδοχεία

Fonteverde (www.lhw.com/fonteverde. Τηλ. κρατήσεων στην Ελλάδα: 00800 39127 0617) Ένα από τα πιο πολυτελή spa hotels στο San Casciano dei Bagni, μέλος των Leading Hotels of the World.

Therme di Saturnia Spa & Golf Resort (www.lhw.com/TermeDiSaturnia. Τηλ. κρατήσεων στην Ελλάδα: 00800 39127 0617) Άλλο ένα spa hotel, μέλος των Leading Hotels of the World, σε φοβερή τοποθεσία, με φυσικό νερό από τις θερμές πηγές στην πισίνα του. Must το «Jacuzzi en plein air» και το ρωμαϊκό λουτρό.

Grand Hotel Continental (Banchi di Sopra 85, www.lhw.com/fonteverde. Τηλ. κρατήσεων στην Ελλάδα: 00800 39127 0617) Με 35 δωμάτια, 14 junior suites και 2 suites, ένα Leading Hotel που στεγάζεται σ’ ένα παλάτι του 17ου αιώνα. Το Salone delle Feste ακτινοβολεί πολυτέλεια και χάρη άλλης εποχής, ενώ τα frescoes στο ταβάνι προσθέτουν πόντους ατμοσφαιρικότητας.

Il Falconiere (Localitΰ S.Martino, 370, Cortona, 0575 612679). 19 δωμάτια περνούν το ζήτημα «πολυτέλεια» από φίλτρο εξοχής: πέτρα στους τοίχους, κρεβάτια με ουρανό και έπιπλα-αντίκες ακολουθούν την τοσκανέζικη αισθητική. Το ομώνυμο εστιατόριο, βραβευμένο με 1 αστέρι Michelin αντιμετωπίζει δημιουργικά τις τοπικές συνταγές. η δε βεράντα του είναι ειδυλλιακή.

Certosa di Maggiano (Strada di Certosa, 82, 0577 288180) Παλιό μοναστήρι που μετατράπηκε το ’75 σε ξενοδοχείο, κρατώντας την ηρεμία και την ατμοσφαιρικότητά του. 17 δωμάτια για... κατανυκτικό relaxing κι ένα εστιατόριο πιστό στις γευστικές παραδόσεις της περιοχής.

Castello di Velona (Localita Velona, Montalcino, 0577 800101) Ένα κάστρο του 11ου αιώνα που βλέπει την κοιλάδα της Orcia από τα ψηλά. Ξενοδοχείο πλέον, διαθέτει 22 σουίτες και 2 δίκλινα, κομψά, διακοσμημένα στα τυπικά χρώματα του κάστρου. Κάνεις βουτιά στην πισίνα σε σκηνικό-όνειρο.

Il Giglio (Via Soccorso Saloni 5, Montalcino, 0577 846577) Δώδεκα δωμάτια σ’ ένα παλιό ταχυδρομείο που λειτουργεί ως ξενοδοχείο για πάνω από έναν αιώνα. Παρότι βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο, διαθέτει και πάρκιν. Τα δωμάτια είναι λιτά, κλασικού χαρακτήρα, με πινελιές που «γράφουν» Montalcino.

Sette Querce (San Casciano dei Bagni 0578 58174) Κουκλίστικο, διακοσμημένο σε νεο-rural στιλ από την Τricia Guild, με πολύχρωμα υφάσματα, κρεβάτια με ουρανό, παλιά αντικείμενα. Μόλις 9 δωμάτια, junior suites και σουίτες. Το πρωινό σερβίρεται στο δωμάτιο.

Βίλες

Salogi villas Από τα πιο exclusive villas rental agency, με μοναδικές βίλες και αγροτόσπιτα (ιδιαίτερα στην περιοχή του Chianti και της Lucca) και high class service (www.salogivillas.com, +39 0583 48717).

Tuscanyitaly Άλλο ένα αξιόλογο γραφείο ενοικίασης σπιτιών ανά την Τοσκάνη, με πιο οικονομικές και απλές προτάσεις από το Salogi, αλλά πάντα ιδιαίτερες επιλογές. Προσφέρει επίσης μαθήματα μαγειρικής και wine tours (www.tuscanyitaly.it/ +39 338 3746803).

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

ΓΡΑΦΕΙ: ΛΕΝΑ ΓΚΟΒΑΡΗ
18/04/2024

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.

To "Kallichoron Art Boutique Hotel" γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Η εορταστική διάθεση του "Kallichoron" θα συνεχίσει με εκδηλώσεις και ειδικές προσφορές που θα διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια της επετειακής της χρονιάς.

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.

Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκινάει το ταξίδι της για το Παρίσι | Όλα όσα έγιναν στην τελετή αφής στην Αρχαία Ολυμπία

Πραγματοποιήθηκε η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

To "Kivotos Santorini" ανοίγει τις πόρτες του

Το ξενοδοχείο επιστρέφει για πέμπτη χρονιά έχοντας κατακτήσει τον τίτλο "Ξενοδοχείο – Προορισμός" σε ένα νησί που αποτελεί και αυτό επιθυμία ζωής.