Μ’ ένα φεστιβάλ ταξιδεύω ...

Από τα γρασίδια του Glastonbury έως την αρχαία πόλη της Γέρασα στην Ιορδανία. Δέκα καλοκαιρινά μουσικά και θεατρικά φεστιβάλ προορισμοί για αρτφίλ διαφορετικών προτιμήσεων.

Μ’ ένα φεστιβάλ ταξιδεύω ...

Από τα γρασίδια του Glastonbury έως την αρχαία πόλη της Γέρασα στην Ιορδανία. Δέκα καλοκαιρινά μουσικά και θεατρικά φεστιβάλ προορισμοί για αρτφίλ διαφορετικών προτιμήσεων.

Αβινιόν, ma belle

Μ’ ένα φεστιβάλ ταξιδεύω ... - εικόνα 1
Το φεστιβάλ του Montreux

Φεστιβάλ της Αβινιόν: Από το 1947 παραμένει το απόλυτο must κάθε θεατρόφιλου. Ανάμεσα στους καλλιτέχνες του φετινού 61ου Φεστιβάλ (6-27/7) φιγουράρουν ο σκηνοθέτης Frederic Fisbach, η χορογράφος Σάσα Βαλτς, ο συγγραφέας-σκηνοθέτης Βαλερί Νοβαρινά, η ομάδα Societas Raffaello Sanzio και ο Πολωνός σκηνοθέτης Κριστόφ Βερλικόφσκι. Sight-seeing: Βόλτα στα σοκάκια της παλιάς πόλης παρέα με ξυλοπόδαρους, στα άδυτα του Παλατιού των Παπών και περφόρμανς μέσα σε επαύλεις και ξωκλήσια. Κρασί με θέα το Ροδανό ποταμό και προβηγκιανές σπεσιαλιτέ στα bistro της Place de l'Horloge. Info: www.avignon-festival.com.

Ξενυχτώντας στη Σκοτία

Φεστιβάλ του Εδιμβούργου: Ατελείωτο φεστιβαλικό γλέντι, με 2.000 παραστάσεις θεάτρου, όπερας και χορού να «τρέχουν» καθημερινά, από τις 11 το πρωί μέχρι… το άλλο πρωί! Must-see: «Ορφέας» του Μοντεβέρντι με μαέστρο τον Jordi Savall, «Βάκχες» από το Εθνικό Θέατρο της Σκοτίας και «Διδώ» από το αμερικανικό Wooster Group. Sight-seeing: Tο κάστρο του 11ου αι., χτισμένο πάνω σε ηφαιστειογενείς λόφους, με τη συγκλονιστική θέα στα Χάιλαντ, o λόφοs Κάλτον – ή αλλιώς «η Ακρόπολη του Εδιμβούργου». Η πόλη είναι γεμάτη από κάπου δεκαέξι χιλιάδες (!) μνημεία αλλά και αναρίθμητες παμπ. Info: Φεστιβάλ Εδιμβούργου www.eif.co.uk (10/8-2/9) και Fringe Festival www.edfringe.com (5-27/8).

Αστέρια στο χορτάρι

Φεστιβάλ του Glastonbury: Το μεγαλύτερο επί πράσινου τάπητος φεστιβάλ στον κόσμο είναι sold out πριν καν ανακοινώσει το line-up του. Φιλοξενεί το who is who της σύγχρονης μοουσικής σκηνής, με έμφαση στο indie pop/rock. Στις 22-24/6, με Αrctic Monkeys, Amy Winehouse, The Who, Arcade Fire, Joss Stone, Ringo Star, Kaiser Chiefs κ.ά. Sight-seeing: Η μυστικιστική περιοχή του Vale of Avalon κρύβει από μόνη της άφθονες συμβολικές, μυθολογικές και θρησκευτικές προεκτάσεις που έχουν τις ρίζες τους στα βάθη των αιώνων. Στο χώμα που πατάτε μπορεί να κείται ο βασιλιάς Αρθούρος. Info: www.glastonburyfestivals.co.uk.

Jazz it up!

Μ’ ένα φεστιβάλ ταξιδεύω ... - εικόνα 2
Αβινιόν

Φεστιβάλ του Μοntreux: Aν και, στα 40 του χρόνια, το φεστιβάλ έχει ανοίξει τα πανιά του προς νέες μουσικές κατευθύνσεις, το όνομά του παραμένει συνδεδεμένο με την αφρόκρεμα της παγκόσμιας jazz. Ραντεβού λοιπόν με τους Van Morrison, Dr John, Norah Jones, Youssou n'Dour, Chick Corea αλλά και τους Wu-Tang Clan, Chemical Brothers, Placebo, Tori Amos και όχι μόνο. Sight-seeing: Απολαύστε μια βόλτα στις πανέμορφες γαλάζιες όχθες της λίμνης της Γενεύης και περιπλανηθείτε στο θεατρικό σκηνικό ενός από τα πιο όμορφα κάστρα της Ελβετίας, το επιβλητικό Chateau de Chillon. Ιnfo: www.montreuxjazz.com.

Ροκάροντας στη Βουδαπέστη

Φεστιβάλ Sziget: Η ουγγρική πρωτεύουσα και το καταπράσινο νησί του Παλαιού Βούδα εν μέσω του Δούναβη ετοιμάζονται να φιλοξενήσουν ένα φεστιβάλ πόλη-μες-στην-πόλη, με τους Killers, Nine Inch Nails, Pink, Madness, Faithless, Tool, Salif Keita, Skatalites, Cesaria Evora, Timo Maas, κ.ά. σε μια φεστιβαλική εβδομάδα για γερά… πόδια (8-15/8). Sight-seeing: Αν στα breaks των live δεν σας ενδιαφέρουν κάποιες από τις ταινίες ή το... bangee-jumping, η στρατηγική τοποθεσία του νησιού επιτρέπει ατελείωτες βόλτες και shopping στο κέντρο της πόλης. Ιnfo: www.sziget.hu.

Η γοητεία του κλασικού

Μ’ ένα φεστιβάλ ταξιδεύω ... - εικόνα 3
To Eθνικό Μπαλέτο της Σκωτίας στο Εδιμβούργο

White Nights Festival: Δεν υπάρχει φίλος του κλασικού μπαλέτου και της όπερας που να μη ρίχνει μια ματιά στο φεστιβαλικό πρόγραμμα του ιστορικού θεάτρου Mariinsky. Μέχρι και τις 15/7 οι λευκές φεστιβαλικές νύχτες δίνουν άλλο χρώμα στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας. Sight-seeing: Η πόλη σε κάνει να νιώθεις ότι βρίσκεσαι σε ένα υπαίθριο μουσείο. Αξίζει να απολαύσετε τουλάχιστον ένα δείπνο στο εστιατόριο του πολυτελούς «Grand Hotel Europe», που λειτουργεί από το 1875. Info: www.mariinskiy.com/link/white-nights, www.grand-hotel-europe.com.

Με φόντο τη Γέρασα

Jerash Festival: Πολυπολιτισμικό φεστιβάλ στο θέατρο δίπλα στο Ναό της Αρτέμιδας, στην παλιά πόλη της Γέρασα στην Ιορδανία, κατά τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Sight-seeing: Η περιοχή της Γέρασα, που δεν είναι άλλη από την αρχαία Αντιόχεια, είναι ένα από τα highlights της Ιορδανίας, το οποίο ήρθε στο φως από την αρχαιολογική σκαπάνη, σχεδόν άθικτο. Info: www.jerashfestival.com.jo.

Φεστιβαλίζοντας με βαπορέτο

Μ’ ένα φεστιβάλ ταξιδεύω ... - εικόνα 4
H Cesaria Evora στο φεστιβάλ Sziget

64ο Διεθνές Φεστιβάλ Βενετίας: Η πριμαντόνα των κορυφαίων κινηματογραφικών φεστιβάλ του κόσμου δεσπόζει στο νησάκι Λίντο της Βενετίας, στεφανώνει κάθε χρόνο σκηνοθέτες διεθνούς βεληνεκούς με… Χρυσά Λιοντάρια και συνδυάζει ιδανικά το χολιγουντιανό γκλάμουρ με την ευρωπαϊκή κινηματογραφική γραφή (απόδειξη το φετινό αφιέρωμα στον avant-garde Γερμανό δημιουργό Αλεξάντερ Κλουγκ στις 29/8-8/9). Sight-seeing: Με ένα Bellini στο χέρι, μαζεύουμε κοχύλια στην αμμουδιά μπροστά από το θρυλικό «Hotel Excelsior» (εδώ γυρίστηκε το «Ο θάνατος στη Βενετία» του Βισκόντι) και παίρνουμε το βαπορέτο για το romantic «Cafe Florian», στην Piazza San Marco. Info: www.labiennale.org.

Το ωραιότερο θερινό σινεμά του κόσμου

60ό Διεθνές Φεστιβάλ Λοκάρνο: Χάρη στην ομορφιά της ελβετικής παραλίμνιας πόλης του Λοκάρνο και στην α-κα-τα-μά-χη-τη Piazza Grande στην καρδιά της παλιάς πόλης, η οποία μεταμορφώνεται σε ένα γιγαντιαίο θερινό σινεμά, το Λοκάρνο είναι από τα πιο easy going ευρωπαϊκά φεστιβάλ του καλοκαιριού. Must φέτος (1-11/8) το αφιέρωμα «Back in Locarno» με τις νέες ταινίες σκηνοθετών που αναδείχτηκαν εδώ. Sight-seeing: Dolce vita εκδρομή με το πλοιάριο στην παραμυθένια Laggo Maggiore (μεγάλη λίμνη), όπου χαζεύουμε όλες τις άλλες παραλίμνιες πόλεις (κούκλα η Ασκόνα!) και καταλήγουμε στο Isole di Brissago, το νησί-βοτανικός κήπος. Και για πιο πανοραμίκ απόλαυση ανεβαίνουμε με το τελεφερίκ στα 1.600 μ. υψόμετρο – για συγκινήσεις κυριολεκτικά υψηλού επιπέδου. Info: www.pardo.ch.

Πίνουν (ιαματικό) νερό στο όνομά του!

42ο Διεθνές Φεστιβάλ Κάρλοβι Βάρι: To σημαντικότερο κινηματογραφικό φεστιβάλ της Ανατολικής Ευρώπης κρατάει γερά το παρατσούκλι «Γούντστοκ» χάρη στους χιλιάδες εικοσάρηδες που έρχονται από την Πράγα και κατασκηνώνουν στα πάρκα του. Ένα φεστιβάλ-πάρτι, με το μικρότερο μέσο όρο ηλικίας θεατών. Έδρα του το «Grand Hotel Thermal», μνημείο «σοσιαλιστικού ρεαλισμού» στην καρδιά της πόλης, όπου δεσπόζει περήφανα η αίθουσα Velky sal. Φέτος (29/6-7/7) κάνουμε focus στο αφιέρωμα στον καταξιωμένο Τσέχο animator Μπρέτισλαβ Πότζαρ, στο αφιέρωμα στο Νέο Γιαπωνέζικο Σινεμά και στο New Hollywood. Sight-seeing: Διάσημο για τα ιαματικά λουτρά και το θεραπευτικό νερό του, το Κάρλοβι Βάρι «κλέβει» εκατοντάδες επισκέπτες κάθε χρόνο από την ονειρική Πράγα, που απέχει 130 χλμ. Μιμηθείτε τους ντόπιους, αγοράστε τις περίτεχνες πορσελάνινες κούπες που πωλούνται παντού και απολαύστε το νερό που ρέει άφθονο από τις πηγές που βρίσκονται διάσπαρτες στην πόλη. Info: www.kviff.com.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

ΓΡΑΦΕΙ: ΛΕΝΑ ΓΚΟΒΑΡΗ
18/04/2024

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.

To "Kallichoron Art Boutique Hotel" γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Η εορταστική διάθεση του "Kallichoron" θα συνεχίσει με εκδηλώσεις και ειδικές προσφορές που θα διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια της επετειακής της χρονιάς.

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.

Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκινάει το ταξίδι της για το Παρίσι | Όλα όσα έγιναν στην τελετή αφής στην Αρχαία Ολυμπία

Πραγματοποιήθηκε η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

To "Kivotos Santorini" ανοίγει τις πόρτες του

Το ξενοδοχείο επιστρέφει για πέμπτη χρονιά έχοντας κατακτήσει τον τίτλο "Ξενοδοχείο – Προορισμός" σε ένα νησί που αποτελεί και αυτό επιθυμία ζωής.