Ξενοδοχεία με concept

Αναζητάτε την ατμόσφαιρα εποχής ενός μεσαιωνικού πύργου στη Γαλλία ή σας εξιτάρουν τα σκηνογραφικά πειράματα ενός design hotel; Θέλετε να μυηθείτε στη γαστρονομία της Τοσκάνης σε μια μικρή αγροτουριστική μονάδα ή ονειρεύεστε ένα cottage στην καταπράσινη αγγλική φύση; Τα ξενοδοχεία με concept είναι η τελευταία λέξη του hotelling και ικανοποιούν κάθε ταξιδιωτική φαντασία. Επιλέξτε εκείνο που σας πηγαίνει καλύτερα.

Ξενοδοχεία με concept

Αναζητάτε την ατμόσφαιρα εποχής ενός μεσαιωνικού πύργου στη Γαλλία ή σας εξιτάρουν τα σκηνογραφικά πειράματα ενός design hotel; Θέλετε να μυηθείτε στη γαστρονομία της Τοσκάνης σε μια μικρή αγροτουριστική μονάδα ή ονειρεύεστε ένα cottage στην καταπράσινη αγγλική φύση; Τα ξενοδοχεία με concept είναι η τελευταία λέξη του hotelling και ικανοποιούν κάθε ταξιδιωτική φαντασία. Επιλέξτε εκείνο που σας πηγαίνει καλύτερα.

Ξενοδοχεία με concept - εικόνα 1
Parador στην Ισπανία

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως σε κάθε ταξίδι τον πρώτο ρόλο παίζει ο προορισμός. Και είναι αλήθεια πως, προγραμματίζοντας μια απόδραση εκτός συνόρων, έχουμε τόσα πράγματα να σκεφτούμε που, όταν έρχεται η στιγμή της επιλογής του ξενοδοχείου, συνήθως επιλέγουμε τη σιγουριά μιας μεγάλης ξενοδοχειακής μονάδας και καταλήγουμε σε ξενοδοχεία με πανομοιότυπη διακόσμηση, ατμόσφαιρα και ύφος. Μερικές φορές ξυπνάμε στο Κάιρο κι ο χώρος γύρω μας θυμίζει Λονδίνο (όχι, το αντίστροφο δεν συμβαίνει ποτέ). Η πολιτιστική μας σύγχυση μοιάζει μ' εκείνη των Γιαπωνέζων τουριστών που κάνουν το γύρο του κόσμου σε… 80 ώρες κι ανοίγουν την ατζέντα τους κάτω από την Ακρόπολη μουρμουρίζοντας «Αν είναι Τρίτη, τότε αυτό είναι ο Παρθενώνας».

Ένα ξενοδοχείο που ξεφεύγει από τα συνηθισμένα μπορεί να αυξήσει το ενδιαφέρον ενός ταξιδιού, να σας φέρει σε μεγαλύτερη επαφή με την καθημερινή ζωή ενός τόπου, σε μερικές περιπτώσεις μάλιστα μπορεί ακόμα και να γίνει από μόνο του αφορμή για ταξίδι. Ξενοδοχεία με προσωπικότητα υπάρχουν σε κάθε γωνιά του κόσμου. Χρειάζεται βέβαια λίγη παραπάνω έρευνα για να τα ανακαλύψετε, αλλά πιστέψτε μας: Η προσπάθεια αξίζει τον κόπο. Παρακάτω θα βρείτε τις προτάσεις μας για διαμονή με χαρακτήρα στις γειτονιές της Ευρώπης.

Ξεκινώντας από τη γειτονική Ιταλία, θα ανακαλύψετε μια σειρά ενδιαφέροντα ξενοδοχεία πίσω από το «κωδικό όνομα» Agriturismo. Είναι ένα δίκτυο καταλυμάτων που εκτείνεται σε όλη τη χώρα και περιλαμβάνει μικρές ξενοδοχειακές μονάδες στην εξοχή, συχνά σε απόσταση αναπνοής από μεγάλες πόλεις. Ο κατάλογος με τους ξενώνες αυτούς παρουσιάζει μεγάλη ποικιλία, κι εσείς έχετε να επιλέξετε ανάμεσα σε απλά δωμάτια με μπάνιο, ανακαινισμένες φάρμες και πέτρινους πύργους της Τοσκάνης. Η ίδια ποικιλία υπάρχει και στις τιμές, αν και σε γενικές γραμμές πρόκειται για οικονομικά καταλύματα. Αν ταξιδεύετε με αυτοκίνητο, τα Agriturismo είναι ιδανική λύση – οι ειδικές ταμπέλες θα σας καθοδηγήσουν με ακρίβεια. Μια εγγυημένη επιλογή για διαμονή σε ατμοσφαιρικό περιβάλλον αποτελούν οι ξενώνες που ανήκουν στην κατηγορία Masseria (αναζητήστε τη λέξη στις ταμπέλες με την ένδειξη «Agriturismo»). «Masseria» στα ιταλικά σημαίνει αγρόκτημα και, όπως καταλάβατε, στους ξενώνες αυτούς η άνεση χώρου και το γαλήνιο φυσικό περιβάλλον είναι εξασφαλισμένα. Εξαιρετική περίπτωση είναι η Masseria Poggio di Sopra στην περιοχή Μονταλτσίνο της Τοσκάνης. Ο ιδιοκτήτης της, ένας ζωγράφος από τη Φλωρεντία, έχει στολίσει τους τοίχους με τοιχογραφίες, δημιουργώντας μια μοναδική ατμόσφαιρα.

Ξενοδοχεία με concept - εικόνα 2
Σαλόνι chateau του 17ου αι. στη Γαλλία

Περνώντας στη Γαλλία, αξίζει να εντρυφήσετε στο κεφάλαιο chateaux: παλάτια, πολυτελείς επαύλεις, κυνηγετικά περίπτερα και πύργοι, διάσπαρτα σε όλη τη χώρα, διακοσμημένα με έπιπλα και αντικείμενα εποχής, βρίσκονται μέσα σε τεράστιους κήπους, σε δάση ή στις όχθες λιμνών.

Εννοείται ότι το σέρβις και οι γαστρονομικές τους προτάσεις είναι υψηλού επιπέδου. Οι επιλογές, από την ήσυχη Βρετάνη μέχρι το Νότο, ανεξάντλητες. Θα βρείτε αρκετά από αυτά σε απόσταση βολής (40 χλμ.) από το Παρίσι, όπως για παράδειγμα το Chateau de Montvillargene, όπου μπορείτε να συνδυάσετε την ατμοσφαιρική διαμονή σας με μια γνωριμία με την Πόλη του Φωτός. Απαραίτητη προϋπόθεση: να νοικιάσετε αυτοκίνητο. Όσο για τις τιμές, κυμαίνονται σε λογικά για τις παρεχόμενες υπηρεσίες επίπεδα. Για παράδειγμα, ένα πακέτο δύο διανυκτερεύσεων με αεροπορικό εισιτήριο και ενοικίαση αυτοκινήτου κοστίζει € 479 το άτομο (από το πρακτορείο Sunny Greece).

Από τα Χάιλαντ της Σκωτίας μέχρι τα λιβάδια της Ιρλανδίας, ένα δίκτυο από εντυπωσιακά κάστρα έχει μπει εδώ και αρκετά χρόνια στην υπηρεσία του υψηλού τουρισμού. Πολλά από αυτά διαθέτουν γήπεδα γκολφ σε αχανείς κήπους, ενώ σε άλλα η ισχυρή ατραξιόν είναι οι ιστορίες για… φαντάσματα, τα οποία, σύμφωνα με την τοπική παράδοση, εξακολουθούν ακόμη και σήμερα να πλανιόνται στα ανακαινισμένα δωμάτια. Η καλύτερη επιλογή είναι το Ashford Castle. Χτισμένο στις όχθες της λίμνης Corrib, θεωρείται το καλύτερο ξενοδοχείο της Ιρλανδίας.

Στη γειτονική Αγγλία αλλά και στην Ουαλία, η ατμοσφαιρική διαμονή κρύβεται πίσω από το κωδικό όνομα cottages – μια εξαιρετική πρόταση για χαλαρές, φυσιολατρικές διακοπές. Πέτρινοι τοίχοι, αχυρένιες στέγες, λουλουδάτες ταπετσαρίες και έπιπλα από σκούρο ξύλο δημιουργούν ατμόσφαιρα που θυμίζει μυθιστόρημα των αδελφών Μπροντέ.

Ξενοδοχεία με concept - εικόνα 3
Εξοχική βίλα στη Σκωτία

Πίσω από το όνομα pousadas για την Πορτογαλία και paradores για την Ισπανία κρύβονται ιστορικά κτίρια (μεσαιωνικοί πύργοι, αραβικά κάστρα, αγροκτήματα και παλιά μοναστήρια) που έχουν μετατραπεί σε μικρά, ατμοσφαιρικά ξενοδοχεία. Οι φανατικοί λάτρεις αυτών των «ξενώνων εποχής» καταφτάνουν από κάθε γωνιά της Γης και απολαμβάνουν την προσωπική φιλοξενία μιας μικρής ξενοδοχειακής μονάδας, ενώ έρχονται σε άμεση επαφή με τις τοπικές γεύσεις και τα παραδοσιακά έθιμα. Έχουν επίσης εξασφαλισμένη την ομορφιά του φυσικού περιβάλλοντος, την άνεση στα δωμάτια και την προσεγμένη διακόσμηση, που συχνά αναμειγνύει εύστοχα το παραδοσιακό με το σύγχρονο ντιζάιν. Οι τιμές κυμαίνονται σε λογικά επίπεδα και διαμορφώνονται ανάλογα με την κατηγορία του παραδοσιακού κτιρίου. Στην Πορτογαλία μπορείτε να διαλέξετε ανάμεσα σε 40 pousadas, ενώ τα ισπανικά paradores είναι περισσότερα από 80. Ξεχωρίζουν η Pousada Do Castelo στο καταπληκτικό κάστρο του παραδοσιακού χωριού Obidos και, στη Γρανάδα, το Parador San Francisco, ένα πρώην μοναστήρι που βρίσκεται μέσα στον περίβολο του ανακτόρου της Αλάμπρα κι έχει εκπληκτική θέα στους κήπους και στις γειτονιές της πόλης.

Ξενοδοχεία με concept - εικόνα 4
Design hotel Side

Διαβάζοντας αυτό το άρθρο ίσως σχηματίσατε την εντύπωση πως, αναζητώντας ένα ξενοδοχείο που να ξεφεύγει από τα καθιερωμένα, θα μείνετε αναγκαστικά εκτός πόλης. Κι όμως, δεν είναι έτσι τα πράγματα. Την ανάγκη των ταξιδιωτών για κάτι διαφορετικό εξυπηρετούν σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις μικρά ξενοδοχεία που έχουν δώσει ιδιαίτερη έμφαση στη διακόσμηση τόσο των δωματίων όσο και των κοινόχρηστων χώρων. Αναζητήστε τα στην κατηγορία Design Hotels και ανακαλύψτε μικρά διαμάντια που θα δώσουν άλλη διάσταση ακόμα και στο επαγγελματικό ταξίδι σας σε κάποια μεγαλούπολη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το ξενοδοχείο Side, στο Αμβούργο, που προσθέτει χρώμα και στυλ στη διαμονή σας: γυάλινοι τοίχοι, έπιπλα Ιταλών designers και εσωτερική πισίνα με διακόσμηση που παραπέμπει σε νησιά της Καραϊβικής. Επίσης, το ξενοδοχείο Widder, στην καρδιά της Ζυρίχης, όπου τα μοντέρνα έπιπλα συνδυάζονται με αφρικανικά διακοσμητικά στοιχεία και το τζαζ μπαρ είναι ένα από τα ωραιότερα της πόλης.

Τα τελευταία χρόνια, τα spa hotels ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια σε κάθε γωνιά της Γης, αλλά χρειάζεται μεγάλη προσοχή στην επιλογή. Κορυφαίο παράδειγμα, το Les Sources de Caudalie, ένα ξεχωριστό ξενοδοχείο που βρίσκεται στο χωριό Martillac, 15 χιλιόμετρα έξω από το Μπορντό. Εκεί η αναζωογόνηση γίνεται στο μοναδικό «κέντρο σταφυλοθεραπείας» και οι πελάτες απολαμβάνουν την ευεργετική για την υγεία και την ομορφιά θεραπεία, που χρησιμοποιεί τις ρώγες, τα κουκούτσια και το χυμό των σταφυλιών ως πρώτη ύλη. Μια ακόμα ξεχωριστή περίπτωση είναι το ξενοδοχείο Terme di Saturnia, που βρίσκεται στην περιοχή της Τοσκάνης, κοντά στην μικρή πόλη Σατούρνια. Όλη η περιοχή είναι γεμάτη ιαματικές πηγές και το ξενοδοχείο είναι χτισμένο δίπλα σε μια απ' αυτές. Το κέντρο θαλασσοθεραπείας δημιουργήθηκε σύμφωνα με το ρωμαϊκό πρότυπο, κατά το οποίο τα ιαματικά λουτρά δεν είναι μόνο τόπος θεραπείας αλλά και ιδανική ευκαιρία για διασκέδαση και ευχαρίστηση.

Plus

  • Πληροφορίες για τα αγροτουριστικά καταλύματα της Ιταλίας θα βρείτε στην ενημερωμένη ιστοσελίδα www.agriturismo.it. Εκεί υπάρχει πλήρης κατάλογος των καταλυμάτων ανά περιοχή, με φωτογραφικό υλικό, πλήρη περιγραφή και τιμές.

  • Για πληροφορίες και κρατήσεις στους πύργους της Γαλλίας, απευθυνθείτε στο ειδικευμένο ταξιδιωτικό γραφείο Sunny Greece, 2109221711.
  • Κατάλογο των ισπανικών paradores θα βρείτε στην ιστοσελίδα www.paradores.es. Μπορείτε επίσης να πάρετε πληροφορίες από τα γραφεία της Iberia, 2103254233.
  • Πληροφορίες για τις pousadas της Πορτογαλίας θα βρείτε στην ιστοσελίδα www.pousadas.pt.
  • Για κρατήσεις σε κάστρα της Σκωτίας, συμβουλευτείτε τους οδηγούς του σκωτσέζικου γραφείου τουρισμού Scotland Heritage Hotels, 0044 141 7726911, www.scotland-deluxe.co.uk.
  • Πληροφορίες για τα cottages στην Αγγλία και την Ουαλία θα βρείτε στις ιστοσελίδες www.wales-holidays.co.uk, www.visitbritain.com
  • Αναζητήστε τα Design Hotels στην ιστοσελίδα www.designhotels.com και στο τηλέφωνο 0049 821 3454545.
  • Ξεχωριστά Spa Hotels θα βρείτε στους καταλόγους των Small Luxury Hotels και στην ιστοσελίδα www.slh.com

  • Διαβάστε ακόμα

    Τελευταία άρθρα Travel

    "Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

    Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

    19/04/2024

    Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

    Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

    Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

    Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

    Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

    Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.

    To "Kallichoron Art Boutique Hotel" γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

    Η εορταστική διάθεση του "Kallichoron" θα συνεχίσει με εκδηλώσεις και ειδικές προσφορές που θα διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια της επετειακής της χρονιάς.

    Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

    Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.

    Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

    Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.