Τουρισμός: Ήρθαν περισσότεροι αλλά ξόδεψαν λιγότερα

Μουσείο Σχολικής Ζωής - Ακρόπολη

Οι επισκέπτες από το εξωτερικό που ήρθαν στη χώρα μας τη χρονιά που πέρασε ήταν μεν περισσότεροι σε σύγκριση με τις προηγούμενες χρονιές, ήρθαν εντούτοις με μικρότερο πορτοφόλι, όπως φαίνεται από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Ειδικότερα, το 2023 η μέση δαπάνη ανά ταξίδι μη κατοίκων στην Ελλάδα ανήλθε σε 603 ευρώ, όταν το 2022 ήταν στα 620 ευρώ (μεταβολή -2,7%), ενώ το 2021 έφτανε στα 702 ευρώ. Σε σύγκριση με το 2019 όμως, τη χρονιά πριν την πανδημία, καταγράφεται αύξηση, καθώς η μέση δαπάνη των ξένων επισκεπτών ανά ταξίδι ήταν 563 ευρώ.

Σημειώνεται πως το 2023 η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση αυξήθηκε κατά 17,6% και διαμορφώθηκε σε 32,735 εκατ. ταξιδιώτες, έναντι 27,835 εκατ. ταξιδιωτών το 2022. Η ταξιδιωτική κίνηση μέσω αεροδρομίων αυξήθηκε κατά 12,7%, ενώ αυτή μέσω οδικών συνοριακών σταθμών κατά 34,9%. Το 2019 είχαμε 31,348 εκατ. ταξιδιώτες. 

Όπως σημειώνει άλλωστε η ΤτΕ αναφορικά με τις εξελίξεις στο ταξιδιωτικό ισοζύγιο πληρωμών, η άνοδος των ταξιδιωτικών εισπράξεων στα 20,459 δισ. ευρώ το 2023 οφείλεται στην αύξηση της εισερχόμενης ταξιδιωτικής κίνησης κατά 17,6% σε σχέση με το 2022 (υπενθυμίζεται πως το 2019 τα έσοδα από τον τουρισμό ήταν 18,2 δισ. ευρώ), καθώς η μέση δαπάνη ανά ταξίδι μειώθηκε.

Η ικανοποίηση των επιχειρηματιών του τουρισμού για το περσινό καλάθι των εισπράξεων, όπως εξηγούν στο Capital.gr πηγές της αγοράς, είναι δεδομένη, εντούτοις η μέση δαπάνη των ταξιδιωτών θεωρείται ένα κρίσιμο ποιοτικό στοιχείο, στο οποίο δίνουν μεγάλη βάση. Εξηγούν πως το 2021, μετά την πανδημία, οι επισκέπτες ήταν διατεθειμένοι να ανεβάσουν το ταξιδιωτικό τους budget (για παράδειγμα όσον αφορά την επιλογή διαμονής), προκειμένου όμως να μην κάνουν "εκπτώσεις" λόγω της ασφάλειας. Σε σύγκριση με το 2019, οι αυξήσεις σε καταναλωτικά αγαθά, μεταφορές κ.λπ. έχουν ανεβάσει τη μέση δαπάνη, αλλά γενικότερα οι τουρίστες είναι πλέον πιο συγκρατημένοι στα έξοδά τους. 

Ακόμη μια σημαντική παράμετρος που λαμβάνει υπόψη η τουριστική αγορά είναι πως καταγράφεται αύξηση των ροών από τις όμορες βαλκανικές αγορές και τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, που έχουν παραδοσιακά χαμηλή μέση διάρκεια παραμονής. Αντίστοιχα διαπιστώνεται μικρή μείωση του μεριδίου των παραδοσιακών μας αγορών, που έχουν υψηλότερη ταξιδιωτική δαπάνη έως και 4 φορές σε σύγκριση με τις βαλκανικές αγορές.

Οι επιχειρηματίες του χώρου υπογραμμίζουν τέλος πως το ζητούμενο είναι να περάσουμε "από την ποσότητα στην ποιότητα", δηλαδή στην προσέλκυση επισκεπτών υψηλότερου εισοδηματικού επιπέδου.

Της Βίκυς Κουρλιμπίνη

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

ΓΡΑΦΕΙ: ΛΕΝΑ ΓΚΟΒΑΡΗ
18/04/2024

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.

To "Kallichoron Art Boutique Hotel" γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Η εορταστική διάθεση του "Kallichoron" θα συνεχίσει με εκδηλώσεις και ειδικές προσφορές που θα διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια της επετειακής της χρονιάς.

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.

Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκινάει το ταξίδι της για το Παρίσι | Όλα όσα έγιναν στην τελετή αφής στην Αρχαία Ολυμπία

Πραγματοποιήθηκε η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

To "Kivotos Santorini" ανοίγει τις πόρτες του

Το ξενοδοχείο επιστρέφει για πέμπτη χρονιά έχοντας κατακτήσει τον τίτλο "Ξενοδοχείο – Προορισμός" σε ένα νησί που αποτελεί και αυτό επιθυμία ζωής.