Η αναγέννηση της Βόρειας Εύβοιας

Βόρεια Εύβοια

Γαστρονομικός πλούτος και ιαματικά θέλγητρα μαζί, κοσμοπολίτικη και εκτός ραντάρ την ίδια στιγμή, η Βόρεια Εύβοια που απέχει μια ανάσα δρόμο από την Αθήνα αναγεννιέται από τις στάχτες της (κυριολεκτικά) και προσφέρει γαλήνη, σύνδεση με την απλότητα και την ουσία. 

Με πρωταγωνιστή την Λουτρόπολη της Αιδηψού αλλά και μία πληθώρα προτάσεων από παραθαλάσσιες και ορεινές περιοχές, το βόρειο μέρος της Εύβοιας αποτελεί μία μοναδική κοιτίδα γεύσης που δημιουργεί μια ολοκληρωμένη πρόταση. Το δεύτερο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας, στο οποίο φτάνεις γρήγορα με το αυτοκίνητο μέσω της υψηλής γέφυρας Χαλκίδας, δείχνει να έχει την τιμητική του τελευταία καθώς αποτελεί έναν 12μηνο προορισμό, ιδανικό για όλες τις εποχές του χρόνου.

Βόρεια Εύβοια

Ζωντανές πόλεις, γραφικά χωριά, ρετρό παραθαλάσσιοι οικισμοί, βουνά, τρεχούμενα νερά και το απίθανα διαφορετικό δίπολο των παραλιών σε Αιγαίο και Ευβοϊκό, η χαρτογράφηση στην περιοχή μπορεί να χρειαστεί μέρες. Συγκεντρώνοντας την προσοχή μας σε μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες στάσεις διασχίζοντας τον Δήμο Ιστιαίας Αιδηψού δεν μπορούμε να μην παρατηρήσουμε ότι ο τόπος είναι σφιχτά αγκαλιασμένος με τη μακρά του παράδοση, ταξιδεύοντας στους αιώνες. Ιστορικά και πολιτιστικά μνημεία, θρησκευτικά προσκυνήματα και γαστρονομική παράδοση, συμπληρώνουν το πλούσιο μωσαϊκό, αν και εμείς θα εστιάσουμε στο τελευταίο. 

Βόρεια Εύβοια

Η γεύση της ευεξίας

Σε μία περιοχή με τεράστιο ενδιαφέρον και με φυσικό τοπίο που εντυπωσιάζει αβίαστα, υπάρχουν κάποιες στάσεις που αξίζει να αποτελέσουν τον πυρήνα ενός οδοιπορικού. Ξεδιπλώνοντας μια δυναμική γευστική βεντάλια με τοπικό χρώμα, ενορχηστρωμένη κατά κύριο λόγο από μια δραστήρια κοινότητα ανθρώπων, εξερευνούμε τη γαστρονομία για να καταλήξουμε σε μία επίσκεψη σε ένα από τα πιο γνωστά υδροθεραπευτήριο και Spa.

Μια πρώτη βουτιά στον οινοτουρισμό κάνουμε ξεκινώντας με το Οινοποιείο Βρυνιώτη, που βρίσκεται στα Γιάλτρα, μόλις 14 χιλιόμετρα μακριά από την πόλη της Αιδηψού. Πρόκειται για μία οικογενειακή επιχείρηση με βαθιές ρίζες, εξειδίκευση, αφοσίωση στο προϊόν και ποιοτική υπεροχή που δίνει βάρος στην καλλιέργεια, την έρευνα και τους οινικούς πειραματισμούς σε ποικιλίες χαμένες, όπως το Βραδιανό. Με έναν ιδιόκτητο αμπελώνα 100 στρεμμάτων στους πρόποδες του όρους Τελέθριον, η Vriniotis Winery (2226032429) καλλιεργεί ερυθρές και λευκές ποικιλίες προσφέροντας ένα σημαντικό οινοτουριστικό αφήγημα.

Βόρεια Εύβοια

Οι θησαυροί που συγκεντρώνονται στο ουζερί Καπετάνιος ( 2221028191) στην παραλία Λαμψάκου γίνονται η αφετηρία για ένα ιωδιούχο πανόραμα που συνδυάζει σπάνια οστρακοειδή με τα μικρόψαρα και τα υπόλοιπα θαλασσινά, που πέφτουν στα δίχτυα της κουζίνας για να περάσουν από αέρινο τηγάνι. Ιδανικό υπόβαθρο για όλα τα παραπάνω αποτελεί η χαλαρωτική αυλή δίπλα στην θάλασσα που υποδέχεται έξοχους ψαρομεζέδες και πιο πειραγμένα θαλασσινά στιγμιότυπα, όσο αυτά σιγοντάρουν ιδανικά τη συλλογή αποσταγμάτων.

Φιλόξενη και ζεστή, η ατμόσφαιρά στο εστιατόριο "Νούφαρα" (2226 022752) θυμίζει παλιότερες εποχές, όπου η αγνότητα των υλικών, η σπιτική φροντίδα και η φρεσκάδα των πιάτων ήταν αδιαπραγμάτευτες αξίες της καθημερινότητας. Με απλά λόγια, καλό, παραδοσιακό και νόστιμο φαγητό που παραπέμπει σε μαμαδίστικη κουζίνα, με τη θέα που χαρίζει ο Ευβοϊκός. Άλλος ένας γαστρονομικός σταθμός που "φιλεύει" άριστα τον επισκέπτη, είναι το εστιατόριο "Κοχύλια" (2226 023478). Το δημοφιλές στέκι προτείνει ένα κλασικό ρεπερτόριο έμπειρης μεζεδοφαγίας με "πιρουνάτα" τσιμπολογήματα και μια δυνατή συλλογή από ούζα και τσίπουρα. 

​​​​​​β

Περνώντας στην εκτενή και πιο sui generis γευστική εξερεύνηση, αντικρύζουμε το πετρόχτιστο εστιατόριο "Η Καλύβα" (2226022735) με μια προσωπικότητα (και μια κουζίνα) larger than life. Αν κάτι γνωρίζει καλά η ανοιχτόκαρδη οικογένεια πίσω από αυτήν την ιστορική ταβέρνα, είναι πως να προσφέρει καλό, οικείο και πεντανόστιμο φαγητό που θυμίζει ρουστίκ κουζίνα στα καλύτερά της. Με γερές βάσεις μιας επιτυχημένης διαδρομής 50 χρόνων και χωρίς εντυπωσιασμούς επιστρέφει στους παλιούς και νέους θαμώνες της όλη αυτή την ανόθευτη αίσθηση οικογενειακού τραπεζιού, προσφέροντας καλοψημένα κρεατικά της ώρας και μια μεγάλη ποικιλία ελληνικών παραδοσιακών μαγειρευτών φαγητών, όπως στιφάδο και κοκκινιστό μοσχαράκι. Η περιποιημένη οικεία σάλα με το τζάκι γίνεται πόλος έλξης, όταν ο καιρός δεν επιτρέπει την "απόδραση" στην ήσυχη al fresco αυλή του κάτω από τη μουριά.

καλύβα

Το οδοιπορικό δεν είναι δυνατόν να ολοκληρωθεί δίχως μία στάση σε ένα από πιο γνωστά υδροθεραπευτήρια στη διαχρονική και θεραπευτική λουτρόπολη της Ελλάδας, την Αιδηψό. Ο λόγος για το υδροθεραπευτήριο 9 QUEENS ( 2226 022328) το οποίο έχει μία παράδοση περίπου 4 γενεών, και έχει φροντίσει για ένα πλήρες φάσμα ευεργετικών θεραπειών και περιποιήσεων που παρέχονται και στην εξωτερική πισίνα με δικές της φυσικές ιαματικές πηγές.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.

ΓΡΑΦΕΙ: ΛΕΝΑ ΓΚΟΒΑΡΗ
17/04/2024

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.

Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκινάει το ταξίδι της για το Παρίσι | Όλα όσα έγιναν στην τελετή αφής στην Αρχαία Ολυμπία

Πραγματοποιήθηκε η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

To "Kivotos Santorini" ανοίγει τις πόρτες του

Το ξενοδοχείο επιστρέφει για πέμπτη χρονιά έχοντας κατακτήσει τον τίτλο "Ξενοδοχείο – Προορισμός" σε ένα νησί που αποτελεί και αυτό επιθυμία ζωής.

Η Modus & Amplio ανακοινώνει τη συνεργασία της με το ανανεωμένο "Bratsera Hotel"

Το "Bratsera" εισέρχεται σε μία νέα εποχή, με ανανεωμένο λογότυπο, νέα ιστοσελίδα και ένα καινούριο γαστρονομικό concept με την υπογραφή δύο κορυφαίων Ελλήνων Chef.

Πώς θα είναι φέτος τα καλοκαιρινά ταξίδια στην Ευρώπη; Σύμφωνα με το "Conde Nast Traveler" όχι και πολύ αισιόδοξα για την Ελλάδα και τη Μεσόγειο

Η κλιματική αλλαγή και ο υπερτουρισμός αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο ταξιδεύουμε το καλοκαίρι, θέτοντας νέα δεδομένα και ως προς τη βιωσιμότητα.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στη Μακεδονία

Έθιμα με ρίζες πίσω στο χρόνο και φύση στον υπερθετικό.